USB-sticks – en dan bedoelen we dus die ‘handige’ dingen voor opslag van gegevens – zijn relatief gevaarlijk. IBM heeft ze binnen het bedrijf dan ook in de ban gedaan. Een terechte actie?
Er hangt een aantal problemen rondom het fenomeen usb-sticks. Ten eerste kan je ze natuurlijk kwijtraken; verlies of diefstal zijn bekende methoden. Gebeurt zoiets, dan liggen – meestal – ook alle gegevens die op de stick stonden letterlijk en figuurlijk op straat. Tenzij je zo slim bent geweest om alles stevig te versleutelen, maar dat gebeurt meer niet dan wel. Te veel gedoe voor de meeste mensen. Een ander probleem met de sticks is dat er er ook stiekeme software – zelfs via de firmware – mee kan liften. Dat wil je als bedrijf al helemaal niet, want zo wordt een ‘onschuldige’ usb-stick bijvoorbeeld ineens een keylogger die vertrouwelijke gegevens onderschept. Vandaar dat de actie van IBM een terechte is.
Liever niet
Als bedrijf wil je het risico op binnenhalen van malware zo klein mogelijk houden. En minstens net zo hard wil je voorkomen dat vertrouwelijke bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Weg dus met die stick! Feitelijk is het ook onzin om nog sticks te gebruiken. Dankzij breedband internet en diensten als WeTransfer (of een nog veiliger eigen uploadpagina van een bedrijf) deel je ook grote hoeveelheden gegevens eenvoudig. De stick is wat dat betreft relatief zinloos. Handig voor privégebruik, of om een compleet gecrashte pc mee op te kunnen starten. Maar niet voor het transporteren en bewaren van grote hoeveelheden gegevens. En als je dat toch wilt, versleutel dan alles wat er op de stick staat. Vaak wordt er specifiek voor dit doel zelfs gratis software – op de stick te vinden of te downloaden – meegeleverd.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.