USB-sticks kunnen gevaarlijk zijn (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Supertalent_USB-Stick.jpg)

USB-sticks zijn link

USB-sticks – en dan bedoelen we dus die ‘handige’ dingen voor opslag van gegevens – zijn relatief gevaarlijk. IBM heeft ze binnen het bedrijf dan ook in de ban gedaan. Een terechte actie?

Er hangt een aantal problemen rondom het fenomeen usb-sticks. Ten eerste kan je ze natuurlijk kwijtraken; verlies of diefstal zijn bekende methoden. Gebeurt zoiets, dan liggen – meestal – ook alle gegevens die op de stick stonden letterlijk en figuurlijk op straat. Tenzij je zo slim bent geweest om alles stevig te versleutelen, maar dat gebeurt meer niet dan wel. Te veel gedoe voor de meeste mensen. Een ander probleem met de sticks is dat er er ook stiekeme software – zelfs via de firmware – mee kan liften. Dat wil je als bedrijf al helemaal niet, want zo wordt een ‘onschuldige’ usb-stick bijvoorbeeld ineens een keylogger die vertrouwelijke gegevens onderschept. Vandaar dat de actie van IBM een terechte is.

Liever niet

Als bedrijf wil je het risico op binnenhalen van malware zo klein mogelijk houden. En minstens net zo hard wil je voorkomen dat vertrouwelijke bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Weg dus met die stick! Feitelijk is het ook onzin om nog sticks te gebruiken. Dankzij breedband internet en diensten als WeTransfer (of een nog veiliger eigen uploadpagina van een bedrijf) deel je ook grote hoeveelheden gegevens eenvoudig. De stick is wat dat betreft relatief zinloos. Handig voor privégebruik, of om een compleet gecrashte pc mee op te kunnen starten. Maar niet voor het transporteren en bewaren van grote hoeveelheden gegevens. En als je dat toch wilt, versleutel dan alles wat er op de stick staat. Vaak wordt er specifiek voor dit doel zelfs gratis software – op de stick te vinden of te downloaden – meegeleverd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.