uitlijnen in Affinity Designer

Verdelen en uitlijnen in Affinity Designer

Objecten netje op een rijtje zetten? Verdelen en uitlijnen in Affinity Designer kan makkelijk en nauwkeurig in dit tekenprogramma. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Affinity Designer.

Met hulplijnen is het gemakkelijk om elementen bijvoorbeeld recht onder elkaar te plaatsen of op een andere manier uit te lijnen. Maar het is nogal bewerkelijk om dat voor elk element apart te doen. Daar is een betere manier voor:

1 Maak een document en plaats daarin vijf of meer vormen op willekeurige plaatsen. Geef ze verschillende kleuren.

2 Selecteer alle vormen.

3 Klik in de bovenste knoppenbalk op de knop Alignment. Dit is de vijfde knop na de titel, met de twee blauwe horizontale balkjes. Hiermee opent u een vervolgvenster met uitlijnfuncties.

4 Experimenteer met de verschillende functies die hieronder worden beschreven.

Met de functies in het vervolgvenster kunt u elementen snel verdelen en uitlijnen en u bespaart veel tijd als u hier handigheid in hebt.

uitlijnen in Affinity Designer
Het venster Alignment

Horizontaal uitlijnen

Met de eerste drie knoppen achter Align horizontally lijnt u de geselecteerde elementen horizontaal uit. De eerste knop zet alle linkerranden onder of over elkaar. De tweede knop doet dat met de middellijnen van de elementen. De derde knop zet de rechterranden op dezelfde positie. Als u op een van deze knoppen klikt, dan wordt de keuzelijst achter Align to actief. Hier stelt u de basis voor de uitlijning in. Staat hier bijvoorbeeld ‘artboard’ en klikt u op de eerste knop, dan komen alle elementen tegen de linkerrand van het artboard te staan. Staat hier ‘selection bounds’, dan plaatst u de elementen tegen de linkerrand van het huidige selectiekader.

Horizontaal verdelen

Met de vierde knop achter Align horizontally plaatst u de geselecteerde elementen op gelijke afstanden van elkaar. Als u deze knop gebruikt, wordt de optie Auto distribute actief. Als deze aan staat, dan worden alle elementen binnen het selectiekader op gelijke afstanden geplaatst (zelfs als ze elkaar daarbij overlappen). Als u deze optie uitzet, kunt u opgeven hoeveel tussenruimte er tussen de elementen moet zijn. U kunt daarbij ook negatieve waarden gebruiken om de elementen te laten overlappen.

Verticaal uitlijnen en verdelen

Het onderste deel van het venster bevat de functies voor verticale uitlijning en verdeling. Deze werken hetzelfde als de horizontale functies, alleen gebruikt u hierbij de boven- en onderranden van de elementen.

uitlijnen in Affinity Designer
Verdeling en uitlijning. Van links naar rechts: 1) uitgangssituatie,
2) verticaal verdeeld, 3) verticaal verdeeld en horizontaal uitgelijnd,
4) horizontaal verdeeld, 5) horizontaal verdeeld en verticaal uitgelijnd. Elke verdeling is gemaakt met Auto distribute.

Sneller verdelen en uitlijnen

De opties die hierboven aan bod kwamen, kunt u ook aanroepen zonder eerst het Alignment-vervolgvenster te openen:

De uitlijningsfuncties (de eerste drie knoppen achter Align horizontally en Align vertically) vindt u ook in de contextuele knoppenbalk als u met het selectiegereedschap meer dan één element geselecteerd hebt.

De uitlijningsfuncties vindt u ook in het contextmenu bij een selectie die uit meerdere elementen bestaat. U vindt ze onder Alignment.

Zowel de uitlijn- als de verdelingsfuncties kunt u aanroepen via het menu Layer, Alignment.

Meer tips en trucs van Mark van Heck? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Affinity Designer-tips, plus interviews met Mark vind je HIER.

Zo werkt Affinity Designer

Affinity DesignerIn mijn boek Zo werkt Affinity Designer wordt in de vele mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken. Wilt u bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die u net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt u uw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.