vergaderen met de smartphone

Vergaderen met de smartphone

Vergaderen met de smartphone is helemaal geen gek idee. Het geeft je meer flexibiliteit. Onderstaand fragment is afkomstig uit het boek Effectief thuiswerken en online vergaderen van Victor Peters.

Het leent zich voor een zeer interessante titel: Mobiel werken of Mobiel kantoor. Alles wat met Mac of pc kan, kan in principe ook al met een mobiel. Of het handig is? Online vergaderingen kunnen echter ook prima met een smartphone bijgewoond worden. Hedendaagse smartphones hebben uitermate goede camera’s en microfoons en met de standaard headset die er bij zit, is het geluid nog beter. De smartphone geeft de vrijheid om overal, zelfs in de auto, een vergadering bij te wonen. De trein is geen geschikte plek, omdat medereizigers geen behoefte hebben aan jouw monologen. Maar vergaderen met de smartphone is – mits uitgekiend – best een interessante mogelijkheid!

Let op kwaliteit

Wat voor de computer of laptop geldt qua beeld en geluid, geldt evenzeer voor de smartphone. Eén of twee keer met slecht beeld of geluid een vergadering mobiel bijwonen kan prima, maar als de kwaliteit te wensen overlaat, gaat dat uiteindelijk ten koste van de resultaten. Zorg dus ook met de mobiel voor goed geluid, voldoende licht en een rustige omgeving met niet te veel audiovisuele stoorzenders. En zorg dat de smartphone stabiel staat en een stabiel beeld geeft.

Smartphone als webcam

Een leuke optie van een smartphone is dat je deze ook kunt gebruiken als webcam en microfoon die via wifi of USB aan de computer wordt gekoppeld. Via wifi klinkt idealer dan het is. De kans dat het beeld stottert is groot, want er moeten nogal wat data door de router.

Via USB aangesloten kan een smartphone een prima webcam zijn. De kwaliteit van de lenzen is tegenwoordig formidabel, zowel aan de voorals aan de achterzijde van het apparaat. Ook een iets oudere smartphone overtreft de beste speldenknopwebcams die standaard in laptops ingebouwd zijn. Je zou dus vanwege de kosten kunnen overwegen om een afgeschreven smartphone dedicated te maken als webcam. Alleen een echte webcam, zoals de genoemde Logitech C930, kan die kwaliteit overtreffen.

Experimenteer hier even mee. Je ontdekt dan dat de smartphone echt een groothoeklens aan boord heeft; objecten die dichter bij de lens komen, worden behoorlijk vergroot. De smartphone moet daardoor recht voor je worden geplaatst en niet ergens op het bureau. Als het even kan op de rand van je beeldscherm waar je ook een webcam neer zou zetten. Het geeft ‘t begrip vergaderen met de smartphone in ieder geval weer een nieuwe betekenis.

Tool en driver

Hoe sluit je je smartphone aan op een computer? Met een van de vele apps die hiervoor zijn. Iriun Webcam is een gratis en beperkte versie. Beter en met meer mogelijkheden is de app EpocCam. Beide werken op iOS en Android, op Windows en op Mac. In de computer moet je een driver installeren waarna alle Skype-achtige programma’s deze software als webcam gaan herkennen. Deze apps beloven ook dat het geluid van de microfoon doorgezet wordt, maar dat is over het algemeen geen succes.

vergaderen met de smartphone
Iriun biedt een gratis app voor verbinding via wifi. EpocCam is niet gratis maar biedt een stabielere verbinding via USB. Beide werken op Mac en Windows.

Voor thuis is de smartphone via USB dus een prima webcam. Voor onderweg is het een prima device als het even niet anders kan. Voor het werken op locatie met veel stoorzenders om je heen zijn een goede headset en de standaard webcam in de laptop de beste optie.

thuiswerken en ergonomieIn mijn nieuwe boek Effectief thuiswerken en online vergaderen duikt Victor Peters in deze ‘nieuwe’ manier van werken die voor velen een blijvertje zal blijken. Ik besteed aandacht aan onder meer communicatietools, beeld en geluid en software om mee samen te werken. Vanzelfsprekend worden Office 365 en Google Docs hierbij niet vergeten. Beide pakketten beschikken over een arsenaal aan tools die thuiswerken vereenvoudigen. En omdat we ook maar mensen zijn, werp ik ook een blik op de nu virtuele vrijdagmiddagborrel. Kortom: hét boek voor een ieder die nu – al dan niet noodgedwongen – thuis moet werken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.