Verkenning Pinnacle Studio 19 Ultimate (3)

9789059408791Dit is het derde deel van hoofdstuk 1 uit het boek van de maand november Ontdek Pinnacle Studio 19 Ultimate van Bert Venema. Het behandelt de werkwijze in Pinnacle Studio 19, de interface en de menu’s. In dit deel komt het menu Instellingen en het Controlepaneel aan de orde.
Bert zette voor ‘fans’ van Pinnacle Studio ook nog een link naar een introductievideo van Pinnacle Studio 19 op de Facebook-pagina van ComputerCreatief. Je kunt de video HIER vinden.
Het eerste voorproefje van hoofdstuk 1 vind je HIER, het tweede HIER, het vierde HIER
(H.F.)

Het menu Instellingen – Controlepaneel

De menuoptie Instellingen heeft slechts een submenu namelijk de optie Controlepaneel. In dit venster Controlepaneel stelt u diverse parameters in voor Pinnacle Studio. Nadat het controlepaneel is verschenen, worden enkele groepen aan de linkerkant van het venster weergegeven.

Het controlepaneel.
Het controlepaneel.

De eerste is de optie om Geanalyseerde mappen in te stellen. Dit zijn mappen die door Pinnacle Studio 19 worden geanalyseerd op hun mediatype, bijvoorbeeld video, afbeeldingen en audio. Telkens als u iets wijzigt in een geanalyseerde map zal Pinnacle Studio deze informatie bijwerken. Het aantal mappen dat u kunt aanmaken om te analyseren is onbeperkt. Een map toevoegen gaat als volgt:

  1. Klik op de knop Map toevoegen en het venster Map selecteren
  2. U bladert door de mappen in het venster en selecteert de nieuwe te analyseren map.
  3. U kiest in de keuzelijst op welke type media de map moet worden geanalyseerd, Video, Foto’s, Audio of Alle media. Klik op de knop Wijzigingen toepassen. De inhoud van de map wordt direct bijgewerkt.
  4. Om een map te verwijderen uit de lijst (niet van de computer!) van geanalyseerde mappen selecteert u eerst de betreffende map. Vervolgens klikt u op de knop Map verwijderen.
Het aanmaken van een nieuwe map om te analyseren.
Het aanmaken van een nieuwe map om te analyseren.

In het onderdeel Audioapparaat klikt u op Huidig audioapparaat om het Windows-venster voor Geluid in te stellen. U selecteert een apparaat waarna het venster voor dat apparaat wordt geopend. U kunt nu de parameters voor het werken met geluid instellen. U kunt hierbij denken aan het inschakelen van bijvoorbeeld de microfoon.

Instellen van de audio-opties van het apparaat.
Instellen van de audio-opties van het apparaat.

Het kan voorkomen dat bepaalde bewerkingen fouten veroorzaken. In het onderdeel Evenementenlog kunt u de informatie over de geregistreerde fouten terug vinden.

In deze lijst treft u een overzicht aan van de meldingen die door Studio zijn geregistreerd.
In deze lijst treft u een overzicht aan van de meldingen die door Studio zijn geregistreerd.

 

 

 

In het onderdeel Exporteren en Voorbeeld selecteert u opties waarmee u de weergave van de video kunt instellen. Hiermee bepaalt u de kwaliteit van de weergave maar ook de snelheid waarmee bepaalde processen verlopen, zoals het tijdrovende renderen. Voor de volgende opties kunt u de waarden instellen.

Het venster Exporteren en Voorbeeld.
Het venster Exporteren en Voorbeeld.

Bij Kwaliteit bepaalt u de kwaliteit waarin het videovoorbeeld wordt weergegeven. U hebt de keuze uit:

  • Best De voorbeeldweergave wordt in volledige resolutie weergegeven. Dit kan echter op langzamere computers leiden tot het verlies van frames.
  • Gebalanceerd Deze optie volstaat voor normaal gebruik. De instelling resulteert in een snellere weergave van het videovoorbeeld, waarbij kwaliteitsoptimalisatie wordt weggelaten.
  • Snelst afspelen De voorbeeldweergave wordt weergegeven op basis van de verwerkingsfrequentie van uw computer. Deze instelling werkt goed voor langzamere systemen.

Met de optie Voorbeeld weergeven op volledig scherm stelt u de monitor in waarop u het voorbeeld op volledig scherm wilt weergeven. Dit is vooral handig bij gebruik van twee monitoren.

Bij Externe voorbeeldweergave aan maakt u een keuze uit de lijst van beschikbare apparaten en/of signaaluitgangen.

Bij Externe voorbeeldweergave standaard kiest u standaard PAL of NTSC.

Bij Afspeeloptimalisatie stelt u de bij optie Optimalisatiedrempel de schuifbalk in op de gewenste waarde. U kunt deze instellen op Uit (0) of Agressief (100). Bij de instelling Agressief zal Studio alle overgangen, titels, menu’s en effecten renderen. Dit kan tot gevolg hebben dat uw systeem erg traag wordt en dat het even duurt voordat u een voorbeeld op het scherm kunt bekijken. Is de waarde ingesteld op Uit, dan wordt alles direct (realtime) afgespeeld en worden de gele en groene rendermarkeringen niet weergegeven in de tijdbalk. Deze instelling heeft tot gevolg dat de afspeelkwaliteit minder is en het beeld schokkerig kan zijn.

Bij de optie Renderen tijdens afspelen hebt u de keuze uit drie instellingen. Als Automatisch is ingesteld, bepaalt het programma op basis van de configuratie of de weergave realtime of gerenderd wordt weergegeven. Bij de instelling Uit wordt het renderen gedurende de weergave uitgeschakeld. De optie Aan zorgt ervoor dat het renderen altijd wordt uitgevoerd tijdens de weergave.

Codecs van derden Door het aanvinken van deze optie worden codecs van andere leveranciers ondersteund. Houdt er rekening mee dat door het gebruik van codecpakketten van derden de mogelijkheid bestaat dat Pinnacle Studio vastloopt.

Hardwareversnelling zorgt ervoor dat bepaalde interne computerbewerkingen van de processor (CPU) worden verdeeld over de andere hardware, bijvoorbeeld de grafische processor (GPU). U schakelt Hardwareversnelling in door het vakje aan te vinken. Uiteindelijk bepalen de eigenschappen van de processor en de GPU het niveau van de ondersteuning voor hardwareversnelling.

TIP • H.264 codering Is de computer uitgerust met een grafische kaart van nVidia die de CUDA-architectuur ondersteunt, dan zal de GPU worden gebruikt voor H.264-decodering.

Voor het toepassen van stereoscopische 3D-weergave moet u een aantal opties instellen. Bij Stereoscopisch staat de optie Standaard 3D-weergave met daarnaast een keuzelijst waarin u kunt kiezen uit standaard 3D- of 2D-weergavemodus. De opties zijn:

  • Linkeroog of Rechteroog U kunt hierbij de voorbeeldweergave instellen om alleen het beeld voor het linker- of het rechteroog weer te geven.
  • Side by side Met deze instelling kunt u de individuele 2D-beelden voor beide kanten tegelijkertijd controleren.
  • Differentieel Deze optie stelt de kijker in staat om diepte te zien in gebieden zonder diepte. Bij deze optie worden gebieden die identieke informatie geven 50% grijs weergegeven, zodat kleurverschil optreedt wanneer gebieden niet identiek zijn.
  • Dambord Bij deze optie wordt het beeld weergegeven in een dambordpatroon van 16 bij 9 witte en zwarte vlakken. De weergave van de vlakken zijn voor ieder oog dus verschillend. In deze modus kan worden bepaald hoeveel de linker- en rechterframes van elkaar verschillen.
  • 3D (side-by-side) Deze optie stelt u in als u het stereoscopische voorbeeld op een 3D-monitor als tweede scherm wilt weergeven. Hierdoor is het niet nodig een speciale 3D-grafische kaart te installeren. Zorg ervoor dat u het tweede scherm op zijn standaardresolutie installeert.
  • Anaglyph Deze optie stelt u in als u de film met een stereoscopisch rood-cyaanbrilletje gaat bekijken. Hiervoor hebt u geen extra hardware nodig, zoals een 3D-grafische kaart.
Een stereoscopische anagliefafbeelding. Met behulp van een 3D brilletje kunt u deze afbeelding met diepte bekijken.
Een stereoscopische anagliefafbeelding. Met behulp van een 3D brilletje kunt u deze afbeelding met diepte bekijken.

TIP • Anaglief De optie Anaglyph (Engelse spelling) levert goede resultaten voor video met veel rood.

Meer lezen? Koop dan het boek bij de uitgever of je favoriete (online)boekhandelaar.

Een gedachte over “Verkenning Pinnacle Studio 19 Ultimate (3)”

  1. een grote vraag van mij, is het mogelijk om in een axx bestand het menu aan te passen, aangezien het origineel niet goed overgekomen was op de andere pc. Mag ik a.u.b. een reactie van u!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.