Verkenning Pinnacle Studio 19 Ultimate (4)

9789059408791Dit is het vierde en laatste deel van hoofdstuk 1 uit het boek van de maand november Ontdek Pinnacle Studio 19 Ultimate van Bert Venema. Het behandelt de werkwijze in Pinnacle Studio 19, de interface en de menu’s. In dit deel komt uit het Controlepaneel onder andere Importeren, Opslaglocaties, Projectinstellingen en Toetsenbord aan de orde.
Bert zette voor ‘fans’ van Pinnacle Studio ook nog een link naar een introductievideo van Pinnacle Studio 19 op de Facebook-pagina van ComputerCreatief. Je kunt de video HIER vinden.
Het eerste voorproefje van hoofdstuk 1 vind je HIER, het tweede HIER en het derde HIER
(H.F.)

Controlepaneel – Importeren

In het onderdeel Importeren kunt u de standaardopties voor de Studio Importer instellen. De Importer wordt in hoofdstuk 2 uitgebreid beschreven. De geïmporteerde media wordt opgeslagen in mappen die u voor de standaard opslaglocaties instelt. U kunt de mappen die u hier instelt later nog aanpassen bij het importeren van media.

Het venster Instellingen importeren.
Het venster Instellingen importeren.

U kunt mappen instellen volgens de vier standaardinstellingen video, audio, beeld en project. De mappen worden standaard ingesteld volgens de mapindeling die u onder Windows hanteert. Per hoofdmap kunt u een submap instellen. In de keuzelijst van de optie Submaptype hebt u de keuze uit de volgende opties:

 • Geen submap De geïmporteerde bestanden worden in de oorspronkelijke map opgeslagen.
 • Aangepast Bij deze optie kunt u zelf een naam aan de submap geven, waarna de bestanden in die map worden opgeslagen.
 • Vandaag De bestanden worden in een submap geïmporteerd die als naam de huidige datum heeft, bijvoorbeeld 2014-05-10.
 • Creatiedatum De bestanden worden in een submap geïmporteerd die als naam de creatiedatum heeft. Bij het importeren van meerdere bronbestanden worden mogelijk meerdere submappen gemaakt.
 • Huidige maand De bestanden worden in een submap geïmporteerd die als naam de huidige maandnotatie heeft, bijvoorbeeld 2014-05.

U kunt een map instellen waar de snapshots worden opgeslagen, bij de optie Map snapshots. Tevens kunt u het formaat van de afbeelding instellen, te weten .jpg, .bmp, .tif en .tga.

Bij de optie Scèneherkenning beschikt u, naast de optie Geen, over vier opties:

 • Automatisch, gebaseerd op tijd en datum Deze optie is alleen beschikbaar als u van een digitale bron importeert. Studio herkent de tijdregistratie op de tape en slaat een nieuwe scène op als een nieuwe tijdsregistratie wordt gedetecteerd.
 • Automatisch gebaseerd op inhoud Studio herkent natuurlijke overgangen in het videobeeld en slaat een nieuwe scène op als een overgang worden gedetecteerd.
 • Automatisch, elke N seconden Studio slaat een nieuwe scène op na het door u ingestelde tijdsinterval.
 • Handmatig, door drukken op de spatiebalk Hierbij bepaalt u zelf wanneer een nieuwe scène moet worden onderbroken en opgeslagen. Ieder keer dat u de spatiebalk indrukt, wordt de scène afgebroken en opgeslagen.

Bij de optie StopMotion importmodus kunt u standaard een importmethode selecteren voor de wijze waarop de frames worden opgenomen. U hebt hierbij de keuze uit Video, Foto of Beide.

Controlepaneel – Opslaglocaties

Met de optie Opslaglocaties kunt u de mappen definiëren waar de bestanden opgeslagen moeten worden. Dit betreft de locaties waar bestanden worden opgeslagen die u zelf hebt gemaakt. Het gaat daarbij om Studio-filmprojecten, Studio-schijfprojecten, Titel, Menu’s en Project herstellen. Tijdens het werken met Pinnacle Studio worden renderbestanden gemaakt. Dit zijn bestanden die erg veel berekeningen maken. Deze bestanden worden opgeslagen in de map die u opgeeft bij de optie Renderbestanden. Zodra een project klaar is, kunnen deze bestanden worden opgeruimd. Hiervoor klikt op de knop Renderbestanden verwijderen. Hierdoor komt er weer meer ruimte op de vaste schijf.

Het venster opslaglocaties.
Het venster opslaglocaties.
Controlepaneel – Projectinstellingen

In het onderdeel Projectinstellingen voert u de standaardinstellingen voor nieuwe projecten, titels en overgangen in. Allereerst selecteert u de Videostandaard, waarmee de resolutie wordt ingesteld van het nieuwe project. U hebt hierbij een zeer uitgebreide keuze uit diverse resoluties en formaten. Veelal zal PAL standaard volstaan. De optie Detecteer formaat eerste clip selecteert u als Studio automatisch op basis van het videoformaat van de eerste clip de hele montage op die resolutie instelt. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt de resolutie die u hebt ingesteld aangehouden. U kunt de duur van een titel, afbeelding of een overgang instellen bij de optie Standaardduur.

Het venster Projectinstellingen.
Het venster Projectinstellingen.

U selecteert de optie Liniaal zoomen als u de tijdliniaal op de tijdlijn wilt in- en uitzoomen door met de tijdlijnscrubber naar links of naar rechts te bewegen. U kunt op elke willekeurige plaats van de liniaal klikken om de schaal van de tijdlijn aan te passen.

Aanpassen van de schaal van de tijdlijn met de tijdlijnscrubber.
Aanpassen van de schaal van de tijdlijn met de tijdlijnscrubber.

De optie Activeer trimmodus door in de buurt van cuts te klikken maakt het mogelijk om clips te trimmen als u in de nabijheid van een clip klikt. Als deze optie is uitgeschakeld kunt u de Trimmodus starten op werkbalk van de tijdlijn.

Controlepaneel – Toetsenbord

In het onderdeel Toetsenbord vindt u een overzicht van alle toetsencombinaties die standaard zijn ingesteld in Pinnacle Studio. De toetsencombinaties zijn verzameld per groep. U kunt zelf ook toetsencombinaties invoeren als u een handeling veelvuldig toepast en dit snel wilt doen met een toetsencombinatie. U maakt een toetsencombinatie als volgt:

 1. U selecteert de doelopdracht. Klik nu in het invulvak Druk op sneltoets.
 2. Indien de toetsencombinatie al door andere toetsen in gebruik is, wordt in de keuzelijst Snelkoppeling gebruikt door de opdrachten weergegeven.
 3. Klik op de knop Toewijzen voor het koppelen van de toetsencombinatie aan de geselecteerde opdracht.

TIP• Toetsencombinatie toewijzen Door het toewijzen van een toetsencombinatie aan een opdracht worden eventuele bestaande koppelingen niet verwijderd. Het is zelfs mogelijk dat verschillende opdrachten dezelfde toetsencombinaties gebruiken. Voorwaarde is dan wel dat iedere opdracht een andere context heeft.

Een toetsencombinatie verwijderen gaat als volgt:

 1. Selecteer de doelopdracht.
 2. Kies de toetsencombinatie die u wilt verwijderen uit de keuzelijst Snelkoppelingen voor geselecteerde opdracht.
 3. Klik op de knop Verwijderen.

U herstelt de standaardwaarden voor de toetsenbordconfiguratie:

 1. Voor de geselecteerde opdracht klikt u op de knop Huidig terugzetten.
 2. Om alle opdrachten terug te zetten klikt u op de knop Alles terugzetten.

U kunt een bepaalde opdracht zoeken door een letter- of cijfertoets in het invulvenster Zoeken in te vullen en op de Enter toets te drukken.

De optie Aankoop herstellen gebruikt u om reeds geactiveerde aankopen, zoals een Creative Pack of de blu-ray licentie opnieuw te activeren nadat u bijvoorbeeld Pinnacle Studio opnieuw hebt geïnstalleerd.

U vult uw e-mailadres in en u wordt doorgestuurd naar de website van Pinnacle Systems waarna de eerdere aankopen opnieuw worden ingesteld.
U vult uw e-mailadres in en u wordt doorgestuurd naar de website van Pinnacle Systems waarna de eerdere aankopen opnieuw worden ingesteld.

Als u Pinnacle Studio weer terug wilt zetten naar de oorspronkelijke startsituatie dan kiest u de optie Opnieuw instellen. Wees voorzichtig met deze optie omdat alle ingestelde bibliotheekaanpassingen, zoals de geanalyseerde mappen, worden teruggezet. De wijzigingen worden pas van kracht als Pinnacle Studio opnieuw is gestart.

De functie Opnieuw instellen.
De functie Opnieuw instellen.

E-winkel

Hoewel Pinnacle Studio 19 Ultimate wordt geleverd met een fors aantal plug-ins , zoals extra overgangen, titels en dvd-menu’s, bestaat wellicht de behoefte om nog extra plug-ins aan te schaffen. Via het menu E-winkel verschijnt een keuzelijst. Elke optie in de lijst brengt u naar de online winkel van Pinnacle.

De E-store voor de aanschaf van extra plug-ins.
De E-store voor de aanschaf van extra plug-ins.

Help

De helpinformatie is direct beschikbaar binnen het programma. Als u op het vraagteken klikt in de menubalk verschijnt een keuzelijst. De eerste optie opent de Gebruikershandleiding. Deze versie van Pinnacle kent geen aparte helpindex meer. Daarentegen verschijnt iedere keer dat u een functie of een knop aanwijst met uw muis automatisch een helpvenstertje met een beknopte uitleg over de geselecteerde functie of knop.

Contextgevoelige helpinformatie als u met de muis op een functie of knop staat.
Contextgevoelige helpinformatie als u met de muis op een functie of knop staat.

Voor een eerste indruk van enkele eenvoudige mogelijkheden klikt u op de knop Voorbeeldfilm laden. De voorbeeldfilm wordt geladen en u kunt zelf bekijken hoe de montage van deze film is gemaakt.

De optie Online ondersteuning geeft een submenu met de opties Studio updates waarmee u naar nieuwe updates kunt zoeken, Technische ondersteuning die u naar de supportpagina van Pinnacle Systems brengt en Studio Forums waar vragen en antwoorden van andere gebruikers zijn te vinden.

De keuze Online Aanbiedingen & Nieuws kent ook een submenu met Software aanbiedingen, de Online winkel en Studio op Facebook.

Pinnacle Studio op Facebook.
Pinnacle Studio op Facebook.

Na het selecteren van de optie Product activeren & registreren wordt u naar de website van Pinnacle Systems geleid en kunt u w versie van Studio registeren en activeren.

Om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van Pinnacle Studio 19 kunt u deelnemen aan het verbeteringsprogramma voor gebruikerservaring UEIP (User Experience Improvement Program). Daarmee helpt u de ontwikkelaars van Pinnacle om de programmatuur nog beter te laten aansluiten op uw behoeften. Hierbij worden alleen gegevens over Pinnacle Studio verstuurd en geen persoonlijke gegevens. Leest u de bijbehorende tekst eerst goed door. U kunt deze optie op elk gewenst moment stopzetten door het vinkje te verwijderen.

Voor het maken van blu-ray schijven moet u eerst een licentie aanschaffen. De licentie wordt niet meer standaard meegeleverd met Pinnacle Studio. U klikt hiervoor op de optie Blu-ray kopen en volgt de instructies op het scherm.

In dit pop-up venster kunt u de noodzakelijk blu-ray licentie aanschaffen.
In dit pop-up venster kunt u de noodzakelijk blu-ray licentie aanschaffen.

Hebt u reeds een blu-ray authoring licentie aangeschaft voor Studio 19 dan moet u deze opnieuw activeren met de optie Aankoop herstellen uit het Controlepaneel.

De menu keuze Paspoort wordt het paspoort met uw serienummer op het scherm getoond. Dit is belangrijk als u ondersteuning van Pinnacle Systems nodig hebt. Klikt u op de knop Info dan verschijnt het copyrightvenster met het versienummer en aanvullende informatie.

Het versienummer kunt u op zoeken via de knop Info.
Het versienummer kunt u op zoeken via de knop Info.

Meer lezen? Koop dan het boek bij de uitgever of je favoriete (online)boekhandelaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.