De kunst van het verscherpen in Lightroom (2)

Het verscherpen van een digitale foto is eigenlijk altijd nodig. In een korte serie van blogposts kijken we hoe je verscherpen in Lightroom toepast. Dit is het tweede deel in de serie, het eerste deel vind je HIER, het derde vind je HIER.

Er zijn drie verschillende manieren van verscherpen: capture sharpening, creative sharpening en output sharpening.

  • Bij capture sharpening ga je de onscherpte te lijf, die onder andere veroorzaakt wordt door het anti-aliasing filter boven de sensor en het ontmozaïeken van het RAW-bestand.
  • Creative sharpening doe je om bepaalde delen van een foto er uit te laten springen. Vooral hier geldt dat je nooit moet overdrijven.
  • De laatste stap in het verscherpen is output sharpening, verscherpen voor het medium waar de foto op getoond wordt. Een foto voor op het scherm moet een andere verscherping hebben dan een foto die middels een highres-bestand moet worden gedrukt. Bij Lightroom is de output sharpening het makkelijkst; daar bestaan in Lightroom vaste instellingen voor.

Het goed toepassen van de vele instellingen die er bij capture sharpening is het meest ingewikkeld. Hierbij kun je heel snel teveel verscherping toepassen waardoor de foto onnatuurlijk en lelijk wordt.

Bij het beoordelen van de verscherping moet je 1:1 ingezoomd zijn. Dit kan door op de foto te klikken met het vergrootglad of door in het deelvenster Navigator voor 1:1 te kiezen.
Bij het beoordelen van de verscherping moet je 1:1 ingezoomd zijn. Dit kan door op de foto te klikken met het vergrootglas of door in het deelvenster Navigator voor 1:1 te kiezen.

Als je houdt aan de regel dat als je foto er op het scherm precies goed uitziet, zonder storende randen en ‘halo’s’, dan heb je het goed gedaan. Voordat je met verscherping aan het werk gaat moet je nog een paar dingen weten. Om het effect van de capture sharpening goed te kunnen zien moet je inzoomen op je foto tot 1:1. Alleen dan kan je echt zien wat het effect van de verscherping is die je toepast. Als je voor de foto die je aan het bewerken bent Passen of Vullend op het scherm hebt aanstaan dan krijg je slechts bij benadering te zien hoe de verscherping eruit ziet. Klik op de foto en je wordt vanzelf naar 1:1 ingezoomd.

In het deelvenster Details kun je gewaarschuwd worden als je niet naar 1:1 bent ingezoomd. Als je het op het uitroeptekentje klikt zoom je in naar 1:1.
In het deelvenster Details kun je gewaarschuwd worden als je niet naar 1:1 bent ingezoomd. Als je het op het uitroeptekentje klikt zoom je in naar 1:1.

In het deelvenster Details kun je gewaarschuwd worden als je niet naar 1:1 bent ingezoomd. Als het voorvertoningsvakje boven de schuifregelaars is ingeklapt, dan verschijnt er – als je niet 1:1 ben ingezoomd – een uitroeptekentje om je daarvoor te waarschuwen. Als je het voorvertoningsvakje boven de schuifregelaars heb opengeklapt dan krijg je een ander tekentje te zien, de Preview Target Tool. Als je dit gereedschap aanklikt en vervolgens met je cursor over de foto beweegt zie je in het voorvertoningsvakje een uitvergroting van het onderdeel van de foto waar je je op dat moment met de Preview Target Tool bevindt.

Als je de Preview Target Tool aanklikt en vervolgens met je cursor over de foto beweegt zie je in het voorvertoningsvakje een uitvergroting van het onderdeel van de foto waar je je op dat moment met de Preview Target Tool bevindt.
Als je de Preview Target Tool aanklikt en vervolgens met je cursor over de foto beweegt zie je in het voorvertoningsvakje een uitvergroting van het onderdeel van de foto waar je je op dat moment met de Preview Target Tool bevindt.

EXTRA INFO • Luminantie-verscherping De verscherping die in Lightroom wordt toegepast  wordt alleen op het luminantie-kanaal toegepast. Ik zeg hier wel luminantie-kanaal, omdat dat makkelijker praat. Als je in Photoshop een beeld wilt verscherpen dan kun je dat heel goed doen in het L-kanaal van het Lab-kleurmodel. Het Lab-kleurmodel bestaat uit een L-kanaal, de luminantie de helderheidswaarden van een foto en een a- en een b-kanaal die de kleurinformatie bevatten. In het L-kanaal zie je eigenlijk een zwart-wit-versie van de foto, waar alle kleurinformatie uit is. Hoe Lightroom dat verder intern doet is wat mij betreft verder niet belangrijk.

In de volgende blogpost over het verscherpen in Lightroom behandelen we de vier verschillende schuifregelaars bij Verscherpen in het deelvenster Details: Hoeveel, Straal, Details en Masker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.