Wat biedt Affinity Photo een fotograaf – 1

Misschien – voordat ik begin aan een onderzoek van Affinity Photo – zou ik moeten definiëren wat ik er van verwacht. Als ik geen Photoshop of Lightroom meer zou hebben, bijvoorbeeld omdat mijn lidmaatschap van Creative Cloud is afgelopen, wat zou ik dan nodig hebben om verder met mijn foto’s te kunnen? Aan die voorwaarden zou Affinity Photo moeten voldoen.

Het is niet ingewikkeld om te bepalen wat ik verwacht van een applicatie voor het bewerken van foto’s. Die applicatie moet:

 • Goede omzettingen kunnen maken van mijn Raw-bestanden en regelmatig worden geüpdatet met nieuwe camera’s zodat ik in de toekomst, als ik een nieuwe camera koop er ook nog mee aan het werk kan blijven.
 • Het moet retouche mogelijkheden bieden en liefst ook iets als content aware fill.
 • Ik moet er panorama’s mee in elkaar kunnen zetten.
 • Het moet ondersteuning bieden voor goede kleurmanagement, het moet kunnen omgaan met CMYK.
 • Ik moet er moeiteloos vanuit kunnen printen.

Van de combinatie Lightroom en Photoshop gebruik ik – zoals zoveel fotografen – maar een beperkt deel. In Lightroom zijn de modules Bibliotheek, Ontwikkelen en Afdrukken mijn werkterrein. De Bibliotheek, met meer dan 200.000 foto’s, is mijn eh… bibliotheek. In die bibliotheek kan ik de foto’s, gerangschikt op datum en voorzien van veel trefwoorden, meestal makkelijk terugvinden. De mogelijkheden in de module Ontwikkelen gebruik ik intensief. Ik maak panorama’s, maak uitstapjes naar Photoshop om panorama’s te finetunen, ik gebruik content aware fill uitgebreid om bijvoorbeeld de luchten van de pano’s te vullen, af en toe doe ik wat retouche met de kloonstempel of de healing brush. Moet ik ergens CMYK leveren, dan doe ik dat vanuit Photoshop. Soms maak ik iets vrijstaand, meestal nog steeds met de toverstaf. Allemaal vrij basic Photoshop.

Wat biedt Affinity?

Een bibliotheekfunctie biedt Affinity Photo niet, voor fotografen met een uitgebreide bibliotheek aan foto’s een groot gemis. Daar zou dan in ieder geval een alternatief voor gevonden moeten worden. De rest van de wensen: ondersteuning voor Raw, panorama’s, klonen en healen, kleurprofielen, een soort content aware fill, vrijstaand maken, je vindt het allemaal in Affinity Photo.

Panorama's maken in Affinity Photo is eenvoudig.
Panorama’s maken in Affinity Photo is eenvoudig.

Prijs en kwaliteit

Affinity Photo is niet duur, je kunt zelf zeggen: spotgoedkoop. Voor €49,95 wordt het je bezit. Laten we zeggen voor 5 maanden fotografielidmaatschap van Creative Cloud ben je klaar. Op dit moment is het alleen nog beschikbaar voor de Mac, maar er is een Windows-versie in de maak. Daarnaast komt er ook een versie voor de iPad. De mogelijkheden van Affinity Photo zijn uitgebreid, maar dat zegt natuurlijk nog niet alles. Hoe goed zijn de omzettingen van Raw-bestanden naar en bewerkbare foto? Ik las, toen de applicatie net uit was een review waarin die Raw-omzettingen compleet werden afgebrand. We zijn echter alweer wat updates verder, je kunt nu bijvoorbeeld kiezen voor de Raw-engine van Apple (iets waar om gevraagd werd in dat review) en die staat bekend om zijn kwaliteit. De vraag is hoe dat onder Windows zal zijn, die hebben geen Apple-engine. Hoe goed zijn de in elkaar gestoken panorama’s van Affinity Photo? Dit zijn het soort dingen waar we de komende tijd naar gaan kijken.

Tutorials, veel tutorials…

Gisteren keek ik een uur of wat naar de tutorials van Affinity Photo om een gevoel voor de applicatie te krijgen. Aan het werk met Raw-bestanden, stacking van foto’s, panorama’s in elkaar zetten, retouche, hun versie van content aware fill. Het zag er allemaal mooi uit. Een handleiding in bijvoorbeeld pdf-formaat is er helaas niet.

De topics in bij Help!
De topics in bij Help!

Er is een Help-menu en er zijn heel veel tutorials. Wil je een gevoel krijgen of deze applicatie iets voor je is: kijk een uurtje naar wat tutorials en je kunt eigenlijk niet anders dan onder de indruk zijn. Of de applicatie echt wat voor je is, is een andere zaak, dat kan alleen als je er zelf mee aan het werk gaat.

Heb jij al veel met Affinity Photo gewerkt? Laat het weten in de reacties. Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen met Affinity Photo zijn.

Je zocht een alternatief voor Adobe Photoshop en vond Affinity Photo. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Tot nu toe was er geen boek waarin alle mogelijkheden van Affinity Photo worden behandeld. Dat boek heeft Bob Timroff nu geschreven: Zo werkt Affinity Photo. Affinity Photo heeft lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Het is tot en met 26 mei 2020 te bestellen voor een aantrekkelijke actieprijs: €20,99 in plaats van €24,99!

Een gedachte over “Wat biedt Affinity Photo een fotograaf – 1”

 1. Heb altijd gewerkt met Photoshop maar deze arrogante club wil steeds meer dus toen ik Affinity photo en Affinity designer gratis 90 dagen kon uitproberen heb ik dit gedaan en het beviel mij prima.
  Voor de beginnende fotograaf cq gebruiker zijn er inderdaad veel GRATIS tutorials te vinden voor iedereen wat wils en bruikbaars,

  Ook al weet ik dat het niet met elk programma van Adobe is te integreren zoals Adobe programma’s onderling wel kunnen,maakte het voor mij geen verschil,het werkt gemakkelijk en bijna net als de
  zeer dure Adobe producten,maar voor opgesteld dat men ook net als bij de Adobe familie eerst een leer curve moet doorlopen maar dan heb je er ook veel plezier van voor een lage prijs en hik je niet iedere maand tegen een forse aanslag op je bankrekening aan:-) dit

  Voor Grote bedrijven is Adobe geen probleem die schrijven het af en zeker als je met veel andere organisaties in deze branche en of drukkerijen werkt kan Adobe voor deel hebben maar ik ondervindt geen problemen met Affinity tot nu toe.

  WAT IK NOG WEL GEBRUIK VAN ADOBE IS BRIDGE DE NIEUWSTE VERSIE VAN DEZE FOTOVIEWER IS GRATIS TE DOWNLOADEN NADAT JE EEN ACCOUNT BIJ ADOBE HEBT (AANGEMAAKT)

  Ik betaalde voor de door mij bestelde Affinity photo en
  designer met 50% korting in de Corona periode slecht
  € 27.99 per stuk dat is dus dat is 3 maanden Adobe en de rest heb je gratis updates enz voor de rest van je leven?:-)\ reken maar eens na wat Adobe zou kosten met min 2 programma’s voor de komende vijf jaar kassa

  ik heb het idee dat Adobe mede door haar hoge maandelijkse fee zich zelf de das omgaat doen te meer omdat Adobe groot geworden is door amateurfotografen maar nu schijnen ze die dus niet meer nodig te hebben.

  Inmiddels hebben veel van mijn collega’s de stap gezet naar het beste naar mijn eigen ervaringen gezet naar dit fotobewerking programma

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.