Photoshop CC 2015.5: waar zijn #!@#$! mijn plug-ins gebleven?

Vorige week schreven we over de mooie vernieuwingen in Photoshop CC 2015.5. Als je net als ik meteen Update hebt geklikt, kon je nog wel eens lelijk op je neus kijken. Waar zijn alle plug-ins gebleven die je zelf had geïnstalleerd? Weg! Heb ik ergens een waarschuwing gemist dat de plug-ins niet mee zouden gaan? En is er een oplossing om je plug-ins terug te krijgen?

Als je voor je werk in Photoshop gebruik maakt van plug-ins van derde partijen, kan het een ramp zijn als je ineens zonder zit. Na de update van Photoshop CC (2015) naar CC 2015.5 zijn alle zelf-geïnstalleerde plug-ins verdwenen. Waarom? Omdat het een compleet nieuwe versie is zegt Adobe. Tijdens de installatie gaan wél je voorkeuren mee maar niet je plug-ins. Er zit weinig anders op dan ze opnieuw te installeren, met alle gedoe wat daar bij hoort: installer downloaden, in je mail of elders zoeken naar het serienummer voor de plug-in waarvoor je betaald hebt. Gedoe. Dank je wel, Adobe, voor al dat extra werk.

In een blogpost van Jeff Tranberry, een senior product manager bij Adobe, las ik – nadat ik de upgrade al had gedaan – Belangrijke informatie over plug-ins & installatie, met de waarschuwing dat je plug-ins niet meegaan naar de nieuwe versie. Mosterd na de maaltijd zo gezegd. In de commentaren wordt onder andere gezegd dat de installer van de nieuwe versie de plug-ins had moeten meenemen en dat er in ieder geval gewaarschuwd had moeten worden dat je plug-ins weg zouden zijn. Terechte klachten, maar hoe los je dit probleem op?

Het probleem voor zijn

Je kunt proberen het probleem voor te zijn door je oude installatie van Photoshop te behouden, naast de nieuwe versie van Photoshop. Je hebt dan in de oude versie de beschikking over de plug-ins. Je behoudt de oude versie door bij het doen van de update de Advanced Options aan te klikken en het vinkje bij Remove old versions weg te halen.

Klik op Advanced Options (1) en haal het vinkje weg bij Remove old version (2).

Halfslachtige oplossingen

Wat is de oplossing als je de installatie al hebt gedaan en je oude versie van Photoshop is, samen met je plug-ins, verdwenen? Een échte oplossing is er niet. Het meest verstandig is om de installers voor je plug-ins te downloaden, de serienummers op te zoeken en ze opnieuw te installeren. Als je veel plug-ins hebt is dat een flinke klus. Misschien heb je een keurige administratie waarin je de serienummers hebt opgeslagen, ik heb dat niet, dus het was graven in mijn e-mails.

Er is nog een andere manier, hoewel die door Adobe wordt afgeraden: je oude plug-ins-map kopiëren naar de map in de nieuwe versie. Er is daarbij geen garantie dat de plug-ins werken – misschien dat er tijdens de installatie elders bestandjes zijn geplaatst die je nu niet mee-kopieert – maar het is de moeite waard om het te proberen. Om dat voor elkaar te krijgen zul je eerst de oude versie van Photoshop – versie 2015 – terug moeten zetten. Dat kan heel eenvoudig door in het panel van Creative Cloud bij Find Additional apps op Filters & Versions te klikken en te kiezen voor Previous Versions. Daar staat de versie Photoshop CC (2015). Installeer die.

De twee versies van Photoshop staan nu op je computer.
De twee versies van Photoshop staan nu op je computer.

Als de download klaar is staat er Update naast deze versie. Doe dat niet, want die update heb je al gedaan. Als je nu in de Finder of de Verkenner naar de map van deze versie gaat zie je daar in de map Plug-ins de verdwenen plug-ins. Raar, maar waar: echt verdwenen waren ze niet. Kopieer deze plug-ins naar dezelfde map in Photoshop CC 2015.5 en probeer daar uit of je plug-ins werken. Dikke kans dat ze het doen. Zo niet, dan zit er niets anders op dan de installer te downloaden en een verse installatie te doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.