Windows 10 2004 alweer beschreven in boek

Windows 10 2004 verscheen in mei en je leest er alweer over in het nieuwe boek Leer jezelf snel… Windows 10, aanbeland bij alweer de vierde editie.

Windows 10 draait alweer vijf jaar mee. En natuurlijk is 10 allang geen 10 meer, dat versienummer is puur een marketinggebeuren. Elke inmiddels multi-jaarlijkse upgrade brengt nieuwe functies met zich mee en rekent soms af met oude zaken. Soms leidt dat to incompatibiliteit die nieuwe werkwijzen, software, drivers of anders vergt. Precies daarom moet een boek over Windows ‘10’ ook steeds weer bij de tijd gebracht worden. Bob van Duuren – je weet wel – doet dat al vele jaren. Zo verscheen onlangs de alweer vierde editie van het boek Leer jezelf snel… Windows 10. Met daarin aandacht voor ook de allernieuwste features uit Windows 10 2004. Interessant voor een ieder die al – al dan niet verplicht – is overgestapt naar het ‘nieuwe’ systeem. Of daar nog altijd vol spanning op zit te wachten. Want vooralsnog wordt de update voor veel systemen – waaronder veel Surface-producten van Microsoft zelf – geblokkeerd. Maar da’s geen drama, uiteindelijk moeten we toch allemaal aan 2004. En dan is je alvast inlezen geen overbodige luxe natuurlijk! (Overigens schreef Bob van Duuren op dit blog over die vernieuwingen in Windows 10 versie 2004.)

Oud en nieuw gaan hand in hand

Vanzelfsprekend is er ook veel ’t zelfde gebleven in 2004. De nieuwe versies van Windows 10 brengen nauwelijks wereldschokkende vernieuwingen met zich mee. Het boek Leer jezelf snel… Windows 10 van Bob van Duuren is dan ook zeker niet alleen voor gebruikers van 2004 bedoeld. Het is veel meer een algemeen boek over 10, bomvol tips, trucs, handigheden en wetenswaardigheden over dit veelgebruikte besturingssysteem.

Heb jij onlangs je eerste Windows 10-computer aangeschaft, dan is dit boek zonder meer een must. Ook als je bijvoorbeeld op de zaak Windows moet gebruiken, maar dat thuis niet doet: lezen. En natuurlijk ook nagenoeg verplichte kost voor een ieder die eens net wat meer wil weten dan dat handjevol dingen die hij of zij beheerst. In de omschrijving van het boek lezen we: ‘Microsoft heeft alles uit de kast gehaald om het werken met de computer nog verder te vereenvoudigen, en in die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame en kleurrijke boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies, zoals het werken met het nieuwe menu Start, de apps en de vele basisvoorzieningen’.  Tot de behandelde onderwerpen behoren zaken als:

 • werken met het menu Start en de nieuwe gebruikersinterface
 • apps en programma’s starten, installeren en onderhouden
 • werken met bestanden, bibliotheken en mappen
 • Windows 10 aan de eigen voorkeuren aanpassen
 • de computer met andere gebruikers delen
 • internetapps gebruiken
 • uw computer beveiligen en up-to-date houden
 • werken met verschillende soorten media

Breed inzetbaar boek

Zoals gezegd is het boek niet alleen voor Windows 10 2004 inzetbaar, integendeel! Of – om de auteur even te citeren: ‘Dit boek behandelt de in het voorjaar van 2020 uitgekomen versie van Windows 10. Microsoft probeert twee keer per jaar met een update te komen, dus het kan zijn dat uw versie van Windows alweer extra functionaliteit heeft wanneer u dit boek voor het eerst leest. Dat is geen enkel probleem – dit boek loodst u ook dán efficiënt door de mogelijkheden van het besturingssysteem heen’.

Versiecheck

En vraag je jezelf af welke versie jij inmiddels draait, dan is dat eenvoudig te checken middels deze tip uit Leer jezelf snel… Windows 10:

 1. Klik linksonder op het scherm op het Windows-symbool (het menu Start).
 2. Klik op het tandwieltje (Instellingen).
 3. Klik in het venster Windows-instellingen op het eerste plaatje, Systeem.
 4. Klik links in het venster op de optie Info, onder in de lijst.
 5. Draai met het muiswieltje omlaag (of gebruik de schuifbalk aan de rechterkant) tot u de informatie onder Windows-specificaties ziet staan. Achter Versie ziet u het versienummer staan. Ten tijde van het schrijven van dit boek was versie 2004 de meest recente versie. 20 staat hier voor het jaar van uitgifte (2020), 04 staat voor de maand van verschijnen (april).
Windows 10 2004
Uit het boek Leer jezelf snel… Windows 10 van Bob van Duuren

Bomvol informatie

Deze praktische insteek zoals te zien in het voorbeeld hierboven tref je door het hele boek aan. Niks geen ingewikkeld taalgebruik, alle ‘moeilijke’ termen worden in helder Nederlands verklaard. Zo voel je je snel thuis in een besturingssysteem met schier eindeloze mogelijkheden. Vanzelfsprekend komt ook de vernieuwde browser Edge aan bod. Deze is tegenwoordig gebaseerd op de Chrome-engine van Google, een enorme verbetering die leidt tot veel meer stabiliteit en compatibiliteit. Altijd prettig natuurlijk. Maar niets staat Je in de weg om je eigen browser of welk ander programma dan ook te installeren. Hoe dat moet lees je eveneens in deze ultieme handleiding voor Windows 10 2004 en eerdere versies. Net als hoe je eenmaal geïnstalleerde software weer moet verwijderen als je iets niet meer gebruikt. Vanzelfsprekend wordt eveneens ruimschoots aandacht besteed aan beveiliging, updates en back-uppen. Kortom: een boek dat eigenlijk in iedere bibliotheek van een Windows 10-gebruiker thuishoort.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.