PowerPoint is natuurlijk een solide pakket en onderdeel van Microsoft Office om presentaties mee in elkaar te draaien. Maar infographics maken met PowerPoint is ook best te doen.
Infographics zijn van die creatief vormgegeven dingen die bijvoorbeeld het verloop van een proces weergeven. Of saaie cijfertjes betreffende iets even saais als bevolkingsgroei of iets dergelijks op een toch wat aantrekkelijke manier weergeven. Meestal worden de mooiste infographics in elkaar gezet door iemand met een gedegen grafische opleiding achter de kiezen. Of in ieder geval door iemand die een redelijk kunstzinnig gevoel heeft. Toch kun je je eigen rapporten en dergelijke ook best opvrolijken met dit soort dingen. Infographics maken met Powerpoint is bijvoorbeeld goed te doen. Al was het maar omdat dit programma daarvoor diverse kant-en-klare symbolen aan boord heeft. Of nou ja: je kunt die vinden in een uitgebreide database aan online beschikbare sjablonen, vrij te gebruiken door iedereen die PowerPoint heeft aangeschaft. Iets wat overigens meestal zal gebeuren als onderdeel van het complete Office-pakket. Microsoft Office is in twee smaken verkrijgbaar: een ‘vastgezette’ versie die je los en eenmalig koopt en geen feature-updates krijgt (maar wel beveiligingsupdates) en Office 365, een ‘vloeibare versie’ die continu nieuwe functies krijgt.
Aan de slag
We kijken in dit voorbeeld even naar de meest recente ‘vaste’ versie van PowerPoint: PowerPoint 2019, onderdeel van – hoe kan het ook anders – Office 2019. Start het programma en klik vervolgens rechts op Nieuw. Klik – voor zover nodig – op Kantoor en dan in het rijtje grijze trefwoorden op Infographics. Je ziet nu diverse voorgebakken sjablonen. Sommige al helemaal voorbereid op een bepaald onderwerp, waarbij je het geheel alleen nog van eigen teksten hoeft te voorzien. Ben je net op zoek naar een infographic over een van deze onderwerpen: mooi, je bent nu bijna in één klap klaar. De kans is echter groter dat je toch zelf iets creatiefs in elkaar moet draaien voor jouw specifieke onderwerp. Daarvoor kun je mooi de sjablonen gebruiken bomvol zelf inzetbare grafische elementen. Als voorbeeld klikten wij eens op Afbeeldingen van personen, gevolgd door een klik op Maken.

Gebruik de onderdelen
Je ziet nu een pagina (dia) in PowerPoint bomvol handige onderdelen. De verdere werkwijze is nu eigenlijk vrij simpel. Maak een nieuwe, lege dia door in het lint onder Invoegen op Nieuwe dia te klikken. Selecteer en kopieer vervolgens een of meer van de onderdelen uit de eerste dia. Druk op de sneltoets Control-C, ga naar de tweede dia en druk op Control-V om de zaak daar te plakken. Rangschik, vergroot of verklein de zaak naar wens, voeg eventueel andere onderdelen als verbindingslijnen, tekstvakken en meer toe. Wil je de infographic in een presentatie gebruiken, dan zijn nu natuurlijk ook nog allerlei animaties toe te voegen.

Gebruiken in Word
Omdat alle onderdelen van Office nauw met elkaar samen (kunnen) werken, is het ook mogelijk om een in PowerPoint ontworpen infographic te kopiëren en plakken in bijvoorbeeld Word. Selecteer door met de muis te slepen de complete infographic en druk vervolgens op Control-C. Schakel naar Word, plaats de cursor daar waar je het plaatje wil invoegen en druk op Control-V. Als het om een complexe set aan losse elementen gaat, is het beter om ze alvorens te selecteren en kopiëren te groeperen. Selecteer daarvoor met de muis eerst weer de hele infographic en klik vervolgens met de rechter muisknop in deze selectie. Klik in het geopende contextmenu onder Groeperen op Groeperen. Alle losse elementen in de infographic worden nu als één grafisch onderdeel gezien. Dat heeft als groot voordeel dat u dit in Word eenvoudig kunt verslepen, vergroten, verkleinen, draaien enzovoort.

Eerst omzetten naar SVG
An sich werkt deze ‘rechtstreekse’ kopieer- en plak-truc redelijk goed. Wel zien we dat bepaalde kleuren en lettertypen veranderen. Dat komt omdat je in PowerPoint een ander setje themakleuren gebruikt dan in Word, waarbij de zaak qua uiterlijk aan het Worddocument aangepast wordt. Dat kan mooi ogen, maar als je per se de PowerPoint-opmaak intact wilt houden kan de infographic ook naar een standaard afbeeldingsbestand worden omgezet (vaak toch net een tikkie mooier!). Selecteer eerst (weer) alle elementen van de infographic die je mee wil nemen en klik ergens in deze selectie met de rechter muisknop. Klik dan in het geopende contextmenu op Opslaan als afbeelding. Kies als bestandsformaat bij voorkeur .svg. Dat is een open formaat vectorbestand dat het overgrote deel van de grafische software (voor als u er in de toekomst nog eens wat aan verder wilt sleutelen) en natuurlijk ook Word ondersteunt.

Invoegen
Vectorbestanden zijn ongestraft schaalbaar: ze blijven haarscherp. Bewaar het resulterende svg’tje bijvoorbeeld even op het bureaublad. Zet in Word de cursor op de gewenste invoegplaats. Klik – nog altijd in Word – in het lint onder Invoegen op Afbeelding en dan op Dit apparaat. Blader naar het net bewaarde bestand, selecteer het en klik op Invoegen. Groter en kleiner slepen kan weer als vanouds (tip: houd de Shift-toets tijdens groter of kleiner slepen ingedrukt, dan blijft de beeldverhouding intact). Tekstomloop kan eveneens naar smaak ingesteld worden. Helemaal zo gek nog niet, dat infographics maken met PowerPoint!
Meer leren over PowerPoint? Dan is er het Handboek PowerPoint 2019, Voor Office 2019 en Office 365 door Ronald Smit. Wil je liever het complete Office-pakket onder de knie krijgen, duik dan vooral even in Het Complete Boek Office 2019 (Ook geschikt voor Office 365) van Peter Kassenaar, Wim de Groot Wilfred de Feiter en Ronald Smit. Of ga voor Leer jezelf snel… Microsoft Office 2019, Voor Office 2019 en Office 365 door Ronald Smit. Leesvoer genoeg om jezelf te bekwamen in alle ins en outs van PowerPoint en de andere onderdelen van Office, lijkt ons zo.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.