Windows 10 Pro-gebruikers zwaar in de problemen (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/49573920@N00/20093875846)

Windows 10 Pro in grote problemen

Windows 10 Pro-gebruikers zaten vandaag en gisteren dik in de problemen: bij velen van hen werd de licentie gedeactiveerd met vervelende gevolgen. Inmiddels schijnt het probleem opgelost. In de thriller die Windows 10 heet werd nagenoeg gelijktijdig een ‘nieuwe’ Windows 10-versie bekend gemaakt: 1811. Voorheen bekend als de teruggetrokken bestandenvretende 1810…

Deze keer zijn het vooral zakelijke en meer serieuze gebruikers van Windows 10 die getroffen worden door een enorme storing bij Microsoft. Sinds vanmiddag (Nederlandse tijd) zien zij tot hun afgrijzen een melding in beeld verschijnen dat hun Windows Pro-licentie niet meer geldig is en dat een nieuwe installatie van Windows Home nodig is. Wat de gevolgen uiteindelijk zijn van dit wereldwijd optredende probleem is vooralsnog volkomen onduidelijk. Net zoals onduidelijk is wat er nu precies gaande is bij Microsoft. Het enige dat zij erover los hebben gelaten is dat ‘t een probleem met de activatieserver betreft en dat we vooral geduld moeten hebben. En geduld is natuurlijk niet iets waar je op je werk een overdaad van hebt, zeker niet als er strakke deadline in zicht zijn. Kortom: gebruikers zijn begrijpelijkerwijs furieus.

Steeds erger

Dachten we net dat het niet veel erger kon worden dan het debacle rondom de bestanden wissende 1809-upgrade van een paar weken geleden, doet Microsoft er nog een schepje bovenop. Het probleem trad in eerste instantie – zo leek het tenminste – alleen op bij systemen die vanaf Windows 7 of 8.x Pro naar 10 Pro waren geupgradet. Inmiddels zijn ook gebruikers die een Windows 10 Home versie naar Pro hebben geüpgradet via een duurbetaalde aankoop in de store slachtoffer. En ook Windows 10 Pro’s die altijd al Pro waren worden getroffen. Ofwel: het probleem lijkt zich als een olievlek uit te breiden.

Gehackt?

Wat er precies aan de hand is, is zoals gezegd onduidelijk. Mogelijk is er ingebroken bij Microsoft en zijn systemen gehackt  en/of gegevens gewist. Of is er een andere grootschalige storing gaande. Hier en daar duiken ook al klachten op over andere clouddiensten van Microsoft die minder goed bereikbaar zijn. De helpdesk van de softwaregigant is in ieder geval zwaar overbelast met lange wachttijden tot gevolg. Ook een probleem is dat Microsoft al maanden niet meer communiceert over problemen zodat je dus nooit weet wat er gaande is. De betrouwbaarheid van Windows 10 is momenteel echt beneden alle peil.

Uitzetten

We adviseren je met klem wanneer je Windows 10 Pro gebruikt, dit systeem direct uit te schakelen. Zeker als je nog niet geconfronteerd bent met de de-activatie. Wacht een paar dagen met het weer aanzetten. Het is de enige oplossing om leed te voorkomen helaas. In ieder geval lijkt Microsoft de controle over Windows meer en meer te verliezen. Triest.

OPGELOST

Microsoft heeft zojuist bekend gemaakt het probleem – na een volle dag problemen – opgelost te hebben. Mogelijk moet je je systeem wel opnieuw activeren, lees hier hoe dat moet. Overigens is inmiddels ook bekend dat Microsoft met een stalen gezicht nieuwe licenties aan gedupeerde gebruikers heeft verkocht (!!!). Hierover zijn klachten binnengekomen van gebruikers die contact opnamen met de helpdesk van Microsoft. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus.

Windows 10 1811 (voorheen bekend als 1809)

Om het feest der chaos rondom Windows 10 helemaal compleet te maken heeft Microsoft zojuist ook net een mail de deur uitgedaan waarin de nieuwe pre-release van de gewraakte 1809-upgrade wordt aangekondigd. Deze heet 1811, dus vanaf 18 november breken weer spannende tijden aan. Backuppen dus maar vast!

Windows 10 blijft een vorm van Russisch roulette, zeker nu 1811 (voorheen bekend als 1809) weer op springen staat

Meer weHet boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie, Bijgewerkt voor Windows 10 Creators Edition van Victor Petersten over Windows 10? Lees dan bijvoorbeeld het boek PC Senior: Windows 10 voor senioren, 3e editie, Bijgewerkt voor Windows 10 Creators Edition van Victor Peters eens. En hoewel er alweer een nieuwe versie van 10 op stapel staat, zijn de verschillen tussen upgrades altijd dusdanig klein dat u dit boek zonder meer als leidraad kunt blijven gebruiken.

Meer berichten over alles wat samenhangt met Windows updates en upgrades vind je op onze verzamelpagina.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.