8 redenen om naast investeren met crypto aan de slag te gaan

8 redenen om met crypto aan de slag te gaan

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders zijn in het bezit van cryptovaluta, blijkt uit onderzoek. Het merendeel van deze doelgroep zal natuurlijk alles in het werk stellen om een mooi rendement te scoren door investering of korte termijn trading. Uit onderzoek begin 2023 blijkt dat er nog diverse andere redenen zijn om met crypto aan de slag te gaan. Enkele van deze scenario’s worden hieronder kort toegelicht. Het betreft Amerikaans onderzoek, in Nederland heeft een dergelijk onderzoek nog niet plaatsgevonden.  8 redenen om met crypto aan de slag te gaan. (Meer lezen over de Bitcoin en Crypto? Lees dan mijn boek Cryptobeleggen, toepassing en praktijk.)

De meeste mensen gebruiken crypto voor investeringen, staking, en betalingen, die als de top 3 gebruiksscenario’s naar voren kwamen in het onderzoek. Lenen of uitlenen was de minst populaire toepassing voor crypto, zelfs achterblijvend bij yield farming en governance. Alhoewel crypto momenteel voornamelijk wordt behandeld vanuit een financieel perspectief, is crypto vanuit ontwerp-perspectief programmeerbaar, wat betekent dat het vrijwel onbeperkte toepassingen heeft.

1. Investering

Bijna alle crypto-houders meldden dat ze crypto gebruikten als een vorm van langetermijninvestering, wat natuurlijk niet verrassend is. De marktleider en pionier Bitcoin wordt door velen beschouwd als digitaal goud. Voor meer dan drie op elke tien bezitters is crypto altijd een investering (37,9%). Dit betekent niet alleen dat crypto waarschijnlijk een permanent onderdeel is van hun financiële portefeuille, maar ook dat ze geloven dat crypto hier is om te blijven. 

2. Staking

88,8% van de crypto-houders geeft aan dat ze crypto staken, wat aangeeft dat staking een populaire activiteit is geworden ondanks dat het een relatief nieuwe ontwikkeling is. De hoge mate van adoptie wordt waarschijnlijk onderbouwd door de beloningen die worden aangeboden als een relatief veiligere, minder inspannende manier om te verdienen met crypto.  

Maar liefst 2 op 10 crypto-houders doen altijd mee aan staking (20,1%), mogelijk omdat hun levensstijl een meer passieve aanpak vereist. Slechts 11,2% heeft nog nooit geprobeerd crypto te staken.

3. Betaling

Crypto-betalingen stonden op de derde plaats als meest voorkomende gebruiksscenario, waarbij een meerderheid van 84,5% crypto heeft gebruikt om betalingen te doen. Hoewel crypto technisch gezien dezelfde doelen kan dienen als fiatvaluta, zijn er momenteel slechts beperkte mogelijkheden om goederen of diensten met crypto te kopen. Mensen begonnen oorspronkelijk crypto-betalingen te gebruiken om te kopen of verkopen op illegale marktplaatsen zoals Silk Road. Als gevolg hiervan blijven crypto-betalingen geassocieerd worden met criminelen of dubieuze activiteiten. 

Bovenstaande grafiek geeft aan hoe de respondenten op de vraag Hoe vaak wordt crypto bij onderstaande toepassingen gebruikt? hebben gereageerd.  

4. Speculatie

Minstens 81,0% van de houders hebben gespeculeerd op crypto, waardoor dit het vierde meest voorkomende gebruiksscenario is. Dit komt overeen met de zeer volatiele bewegingen waar de cryptomarkt bekend om staat. Speculatie wordt ook vergemakkelijkt door de lage toetredingsdrempels tot de crypto-industrie en relatief gemakkelijke manier waarop crypto kan worden aangekocht. Dat gezegd hebbende, blijft 19,0% weg van speculeren met hun crypto.

Over het algemeen lijken mensen nog steeds de voorkeur te geven aan investeren in crypto boven speculeren, waarbij speculatie 12,9 procentpunten minder vaak voorkomt.

5. Deelname aan token verkopen

79,6% van de houders heeft hun crypto gebruikt om deel te nemen aan token verkopen, en staat daarmee net achter de korte termijnhandel. Token verkopen begonnen met Initial Coin Offerings (ICO’s), die de cryptomarkten van 2017 tot 2018 definieerden door binnen enkele seconden miljoenen aan kapitaal op te halen. 

6. Yield Farming

Bijna 3 op de 4 cryptohouders hebben aan yield farming gedaan (74,7%), wat het toch een van de minder gangbare gebruikscases maakt en achterloopt op staking met 14,1 procentpunten. Dit suggereert dat yield farming momenteel minder toegankelijk is voor mensen, hoewel het tijdens de DeFi-zomer van 2020 misschien wel de populairste crypto-activiteit was. 

Yield farming is een manier om cryptovaluta te verdienen door het staken of uitlenen van crypto-assets op een gedecentraliseerd financieel (DeFi) platform. Het is een innovatieve, maar risicovolle en volatiele toepassing van DeFi die de afgelopen jaren enorm populair is geworden. 

7. Governance

Crypto werd bijna net zo regelmatig gebruikt voor governance als voor yield farming, met 74,5% van de houders die hebben gestemd of op een andere manier hebben deelgenomen aan projecten waarvan zij het token bezaten.

Governance-tokens zijn crypto-tokens die hun houders de macht geven om te stemmen, te besturen en invloed uit te oefenen op belangrijke beslissingen over een bepaald crypto-platform. 

8. Leningen of lenen

Leningen of lenen bleek de minst voorkomende manier te zijn waarop bezitters hun crypto gebruiken, met net iets meer dan de helft of 57,6% die het eerder hebben gedaan. Zelfs onder degenen die crypto hebben uitgeleend of geleend, gebruikt slechts een minderheid van 15,0% altijd of zeer vaak hun crypto voor krediet. Nog eens 42,6% gebruikte hun crypto soms of zelden om te lenen of te lenen.

Het verschil tussen frequent versus zelden gebruik wijst op de mogelijkheid dat cryptohouders een afkeer hebben van leningen en leenactiviteiten.

De inhoud en basis van dit artikel is afgeleid van een onderzoek door het ‘CoinGecko and Blockchain Research Lab’ dat in de periode van december 2022 en januari 2023 heeft plaatsgevonden. Het betreft een Amerikaans onderzoek, cijfers en inzichten in Europa en Nederland kunnen hierdoor afwijken. 

Naast 8 redenen om naast investeren met crypto aan de slag te gaan schreven we eerder over de Bitcoin en Crypto op dit blog: Verdienen aan Bitcoin halving in 2024.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.