Aan het werk met Apple Photos

In de serie applicaties met de generieke naam Photos – Windows Photos en Google Photos –  werd Apple Photos nog niet op dit blog behandeld. Apple Photos is de vervanger van iPhoto én van Aperture. Apple is met verdere ontwikkeling van beide applicaties helemaal gestopt. Apple Photos is gratis op de Mac en op je iPad of iPhone. Zijn de gereedschappen goed genoeg voor een serieuze fotograaf of kun je beter gebruik maken van bijvoorbeeld Photoshop Elements? In deze eerste blogpost over Apple Photos bekijken we de gereedschappen waarmee je een foto kunt bewerken.

Halverwege vorige jaar was het afgelopen met iPhoto en Aperture. Apple kwam met een nieuwe applicatie met de naam Photos die beide applicaties moest vervangen. In die nieuwe applicatie kun je je iPhoto- of Aperture-fotobibliotheek importeren en dan verder aan het werk met Photos. Gaat dat zonder slag of stoot? Bij mij in ieder geval niet. Ik kon mijn foto’s wel in Photos krijgen, maar bewerken kon ik ze niet. Ik kon klikken op de bewerkingsgereedschappen wat ik wilde, maar met de foto’s gebeurde niets. Ik googelde me suf op dit probleem, maar een oplossing vond ik niet. Ik gaf het maar even op met Apple Photos, totdat ik na een update van El Capitan het toch weer eens probeerde en verrek! ik kon ineens wél foto’s bewerken. In deze blogpost mijn eerste kennismaking met die gereedschappen om je foto’s mee te bewerken.

Je gaat naar het bewerking van een foto door op 'Edit' te klikken.
Je gaat naar het bewerken van een foto door op ‘Edit’ te klikken.

Eenvoudige gereedschappen?

In Photos kun je zowel RAW- als JPEG-bestanden importeren en bewerken. Je komt bij de bewerkingsgereedschappen door helemaal rechtsboven in het venster op Edit te klikken. Aan de rechterkant van het scherm verschijnen een zevental mogelijkheden: Enhance, Rotate, Crop, Filters, Adjust, Retouche en Extensions. Voor het ‘ontwikkelen van je RAW-bestanden heb je in eerste instantie Enhance en Adjust. Dat lijkt wat weinig, maar Apple Photos weet alle gereedschappen goed voor je te verstoppen.

De verschillende gereedschappen zoals die in eerste instantie verschijnen.
De verschillende gereedschappen zoals die in eerste instantie verschijnen.
Enhance

Van de bewerkingensgereedschappen in Photos is Enhance de meest simpele. Als je op Enhance klikt wordt je foto automatisch aangepast. Is je foto wat te donker, dan wordt hij wat lichter, de kleuren worden een beetje bijgesteld, ongetwijfeld op basis van het histogram van de foto, dat op dit moment niet te zien is. Als je wilt zien wat er precies met de foto is gebeurd ga je naar Adjust.

Adjust

In eerste instantie zijn er heel weinig gereedschappen te zien bij Adjust. Er zijn er slechts drie: Light, Color en Black & White. Als je eerst voor Enhance hebt gekozen zijn er al aanpassingen gedaan bij Adjust, wat je kunt zien aan de blauwe rondjes boven in het gereedschap. Je kunt nu zelf verder ingrijpen: met Light kun je de foto lichter of donkerder maken door met het witte lijntje te schuiven. Bij Color kun je de verzadiging van de foto verhogen of verlagen. Met Black & White maak je van de kleurenfoto een zwart-wit foto. Gelukkig is dit niet alles wat je met je foto kunt uithalen. Alle drie de gereedschappen kunnen worden uitgebreid door op het ‘drop-down-menu’ te klikken, rechtsboven bij het gereedschap.

Bij het kiezen voor 'Adjust' heb je in eerste instantie beperkte mogelijkheden (links). Als je met de cursor bovenaan in een gereedschp beweegt, krijg je de mogelijkheid om het gereedschap open te klappen, waardoor er meer mogelijkheden verschijnen.
Bij het kiezen voor ‘Adjust’ heb je in eerste instantie beperkte mogelijkheden (links). Als je met de cursor naast de naam van een gereedschap beweegt,kun je het gereedschap openklappen, waardoor er meer mogelijkheden verschijnen (rechts).

Ineens verschijnen er veel meer mogelijkheden. Bij Light krijg je de beschikking over Exposure, Highlights, Shadows, Brightness, Contrast en Blackpoint. Bij Color zijn dat Saturation, Contrast en Cast, bij Black & White Intensity, Neutrals, Tone en Grain.

Met de schuifregelaars van deze gereedschappen bepaal je de aanpassingen in de foto. Als je naar links beweegt verminder je het effect, naar rechts vermeerder je het effect.

Al je bewerkingen terugzetten door te klikken op 'Revert to original'.
Al je aanpassingen kun je ongedaan maken door te klikken op ‘Revert to original’.

Er zijn verschillende manieren om je aanpassingen ongedaan te maken.

  1. Natuurlijk heb je altijd Undo/Herstel tot je beschikking. Daarmee maak je je laatste bewerking ongedaan.
  2. Wil je in één keer terug naar de oorspronkelijke foto dan klik je bovenin het venster op Revert to Original.
  3. Als bij een gereedschap klikt op de naam van dat gereedschap, verschijnt er een drop-down-menu met twee keuzes: Reset en Remove Adjustment. Als je hier kiest voor Reset gaan alle schuifregelaars naar de oorspronkelijke 0-stand en zijn alle aanpassingen in één keer hersteld. Kies je voor Remove Adjustment dan verdwijnt het hele gereedschap, inclusief alle aanpassingen die je hebt gedaan.
Add

Als dit de enige mogelijkheden zouden zijn in Photos, dan ben je als serieuze fotobewerker nogal beperkt. Waar zit kleurtemperatuur aanpassen? Is er een histogram? Ruisonderdrukking? Dit zijn onontbeerlijke gereedschappen voor een serieuze aanpak van een RAW-bestand. Maar er is meer! Het tegenovergestelde van Remove Adjustment is Add Adjustement en de knop voor het kunnen toevoegen van Adjustments zit rechts bovenaan bij de gereedschappen: Add.

Het drop-down-menu bij Add geeft je veel extra gereedschappen: Histogram, Sharpen, Definition, Noise Reduction, Vignette, White Balance en Levels.

Het drop-down-menu bij Add geeft je veel extra gereedschappen: Histogram, Sharpen, Definition, Noise Reduction, Vignette, White Balance en Levels.
Het drop-down-menu bij Add geeft je veel extra gereedschappen: Histogram, Sharpen, Definition, Noise Reduction, Vignette, White Balance en Levels.

Voor een gratis applicatie zijn de bewerkingsmogelijkheden flink uitgebreid. Te uitgebreid voor één blogpost. In een komende blogpost gaan we verder met het ontdekken van de bewerkingsmogelijkheden van Apple Photo.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.