iOS13.3

Apple schaaft en schaaft en schaaft aan iOS 13: iOS 13.3

Vaker dan ooit tevoren verschijnen er kleine updates voor iOS 13. Ze moeten de nog resterende onvolkomenheden gladstrijken. Nu is er weer iOS 13.3.

Dat er iets redelijk mis is gegaan met de uitrol van iOS 13 is inmiddels iedereen wel duidelijk. Sterker nog: het is de iOS-versie die in wel heel korte tijd de meeste updates ooit heeft ontvangen. Sinds de introductie maar liefst acht om precies te zijn! Daarbij geldt dat Apple intern – naar nu blijkt – iOS 13.0 nooit als officiële publieke release heeft beschouwd. Dat was pas het geval bij iOS 13.1. Probleem was dat het ‘oude’ iOS 12 niet draait op de nieuwe iPhone 11. Die was echter al aangekondigd, dus Apple had geen andere keuze dan iOS 13 uitbrengen. Inmiddels staat weer een grote update op stapel: iOS 13.3. Wanneer die precies verschijnt is nog niet bekend, maar dat zal vrijwel zeker nog voor het einde van dit jaar zijn. Ook macOS Catalina – het nieuwste desktop-besturingssysteem van Apple – werd geplaagd door vervelende bugs. Gelukkig uiteindelijk minder dramatisch dan die van iOS, maar lekker verliep de lancering daarvan ook geenszins. Apple belooft verbetering.

Upgradebeleid op de schop

Apple stond altijd bekend als dé fabrikant die z’n software wel heel goed op orde had. Dat imago heeft dankzij de iOS 13-puinhoop een flinke deuk opgelopen. Extreem veel updaten – een toch steeds weer tijdvretend proces – is zeker iets dat ‘Appelaars’ niet gewend zijn. En al helemaal niet bij mobiele apparaten. Toch zijn ze voorlopig nog niet af van die ellende, al mogen we hopen dat het nu toch eindelijk wel eens wat rustiger gaat worden wat dat betreft. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor macOS Catalina, dat ook bepaald geen florissante start kende. Al snel moesten diverse noodpatches ervoor zorgen dat deze versie überhaupt geïnstalleerd kon worden. En nog altijd zijn er – met name oudere – Mac’s die moeite met Catalina hebben of soms zelfs helemaal niet meer starten. Nou ja, zoals beloofd belooft Apple verbetering. De hele interne ontwikkelstructuur gaat op de schop, zo lezen we in dit artikel van Bloomberg. Toch lijkt het een best complexe procedure die nu bedacht is, en het is dan ook afwachten of dit gaat werken.

iOS 13.3
macOS Catalina, het desktop-besturingssysteem van Apple – kende ook wat nukken in het begin, maar gelukkig minder erg dan iOS 13 (bron afbeelding: https://www.pexels.com/photo/white-apple-mouse-and-keyboard-on-a-wooden-desk-6416/)

Aandeelhouder heer en meester

Iedereen met wat zakelijke kennis gewapend weet overigens waarom ook Apple nu plat is gegaan. Sleutelwoord: aandeelhouders. Zij bepalen tegenwoordig grotendeels de koers van een bedrijf. En verwachten minstens jaarlijks nieuwe producten op zowel hard- als softwaregebied. Waardoor – als het goed is – de aandelen weer gaan stijgen. Die eigengereidheid lijdt er echter toe dat het bij grote bedrijven steeds vaker ‘kwantiteit versus kwaliteit’ wordt. Ofwel: de verschijningsdata voor nieuwe spullen zijn heilig. Ongeacht of een  product eigenlijk wel klaar is voor verkoop. Geen nood: via softwarepatches wordt dat allemaal wel opgelost ná de lancering. Kan inderdaad, maar zorgt toch voor een onprettige gebruikerservaring. Microsoft is op softwarevlak heer en meester wat updates betreft, hun producten verkeren eigenlijk in een soort van permanente beta-status. Bij Apple is dat gelukkig nog niet het geval. De eerlijkheid gebied – ook al gelukkig – te zeggen dat veel gebruikers geen al te grote (of helemaal geen) problemen hebben ondervonden bij de dit jaar verschenen versies van iOS en macOS. Maar het had zomaar heel anders kunnen lopen, met als gevolg een gigantisch probleem voor Apple.

Even wachten geeft (meer) zekerheid

Hopelijk verlopen de lancering van iOS 14 en een nieuw macOS volgend jaar een stuk rustiger en gestroomlijnd. Nog mooier zou zijn als er niet elk jaar een nieuwe versie zou verschijnen. Maar die tijd is dankzij de genoemde aandeelhouders echt voorbij, helaas. Voor nu geldt dat iOS 13.3 na een scala aan updates als stabiel en bruikbaar beschouwd kan worden. Hetzelfde geldt voor macOS Catalina. We kunnen er dus weer een jaartje tegenaan. Tegelijkertijd geldt dat een wijze les is geleerd: blindelings direct upgraden na uitbrengen van een verse versie van een besturingssysteem is – inmiddels ook bij Apple – geen goed idee. Wacht gewoon tot de ‘.1’-versie er is. Dat is meestal binnen een maand het geval. Daarmee ontloop je eventuele vervelende bugs. En tot slot geldt dat de ‘ellende’ waarmee Applegebruikers dit jaar werden geconfronteerd – gelukkig – nog altijd in de schaduw staan van wat er bij Windows speelt. En ook geldt dat voor iOS nog lang updates en upgrades worden uitgebracht, inclusief voor oudere apparaten. Dat ligt bij bijvoorbeeld Android vaak wel heel anders. Dus zó veel valt er nou ook weer niet te klagen. Maar dat Apple zonder meer eens kritisch in de spiegel moet kijken is wel zeker.

We schreven eerder over de updates van iOS 13: over iOS 13.1 HIER en over iOS 13.2 HIER.

iOS 13Heb je een Mac, iPad, iPhone of iPod Touch, dan heeft Van Duuren Media daarvoor een scala aan boeken voor je klaar staan. Natuurlijk over de nieuwste versies van de bij deze hardware behorende besturingssystemen. Maar ook voor voorgaande versies is er meer dan genoeg aan moois te vinden. Kijk maar eens op deze overzichtspagina voor iOS-boeken. Of hier voor alle boeken over macOS!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.