Het bedieningspaneel in macOS Monterey is geheel aanpasbaar aan uw eigen behoeften, wat altijd prettig is. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Monterey.
Om het bedieningspaneel in macOS Monterey te wijzigen is het zaak eerst een bezoekje te brengen aan Systeemvoorkeuren. Dit onderdeel vindt u in het menu Apple, Systeemvoorkeuren. Systeemvoorkeuren bevat opties waarmee u het uiterlijk van macOS kunt instellen, en bepaalt hoe u ermee wilt werken. Er zijn ook instellingen die betrekking hebben op internet- en netwerkverbindingen en de hardware van uw Mac. Welke symbolen in Systeemvoorkeuren worden weergegeven is afhankelijk van uw Mac-model en de geïnstalleerde apps. Klik op een symbool om een voorkeurenpaneel te openen en de opties te zien. Allerlei aspecten met betrekking tot de manier waarop de computer werkt, past u in dit paneel aan. De meeste panelen bevatten een helpknop waar u op kunt klikken voor meer informatie over de opties.
Om de functies van de verschillende systeemvoorkeuren makkelijker uit elkaar te houden, zijn ze ingedeeld in verschillende categorieën. Standaard zijn de voorkeuren in rijen op categorie gesorteerd. Om ze in alfabetische volgorde weer te geven kiest u Systeemvoorkeuren, Weergave, Sorteer alfabetisch.
Bedieningspaneel
De categorie Bedieningspaneel bevat instellingen die altijd in het bedieningspaneel zijn geplaatst. Dit zijn: Wifi, Bluetooth, AirDrop, Focus, Helderheid toetsenbord, Synchrone weergave, Beeldscherm, Geluid en Huidige.
De categorie Andere modules biedt de instellingen Snelle opties voor toegankelijkheid, Batterij (Macbook) en Snelle gebruiksoverschakeling. Hiermee stelt u in welke van deze optionele modules u aan het bedieningspaneel en aan de menubalk toevoegt.
Instelling in de menubalk plaatsen
Menu-opties die u het meest gebruikt kunt u tevens in de menubalk plaatsen zodat u snel en eenvoudig instellingen kunt veranderen. Volg hiervoor de volgende stappen:
1. Open het menu Systeemvoorkeuren, Dock en menubalk.
2. Scrol naar Andere modules en kies (bijvoorbeeld) Snelle gebruikersoverschakeling.
3. Activeer vervolgens Toon in menubalk.
Alleen in menubalk
Onderaan in Dock en menubalk vindt u de onderdelen Klok, Spotlight, Siri en Time Machine. Zoals de categorienaam Alleen menubalk al doet vermoeden, kunt u deze voorzieningen alleen in de menubalk plaatsten.
Bedieningspaneel Bedieningspaneel is een functie in macOS die u wellicht al kent uit iOS en iPadOS. Het biedt zeer snel toegang tot veelgebruikte functies en voorzieningen. U opent het paneel rechts bovenaan in de menubalk van Finder. Sommige onderdelen in het paneel, zoals Beeldscherm en Geluid, bieden extra instellingen met het pijltje naast de functie.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind HIER.
Ontdek macOS Monterey
Een van de vele redenen om een Mac te gebruiken is macOS Monterey, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. macOS ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.
Uit de inhoud:
- Introductie: maak kennis met macOS Monterey, het bureaublad, het dock, Finder en de menu’s.
- Bestanden: voel u thuis in de thuismap en maak en bewaar documenten in iCloud Drive.
- Navigeren: navigeer, zoek met Siri en organiseer met programmatabbladen, tags, Bedieningspaneel, Mission Control, Spaces, Spotlight, AirDrop, slimme mappen en het dock.
- Voorkeuren: stel voorkeuren in voor uzelf, het systeem, hardware, internet en het netwerk. Gebruik Focus om niet gestoord te worden tijdens het werk.
- Programma’s: leer werken met de map Apps, ontdek hulpprogramma’s, Berichtencentrum, Widgets, Continuity, Side Car, Handoff en werp een blik op extra apps, zoals iMovies, Garageband, Pages, Keynote en Numbers
- Aan de slag: vind uw weg in Contacten, Agenda, Muziek, Foto’s, Fotolader, Photo Booth, QuickTime Player, Opdrachten en Time Machine.
- Internet: maak verbinding met internet en werk met Mail, Safari, Berichten en iCloud.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.