Photoshop zit al vanaf de eerste versie in mijn digitale gereedschapskist. Een van mijn favoriete gereedschappen is de Toverstaf. Met de Toverstaf klik je op een kleur en hop! al die kleuren worden geselecteerd. Heel handig en in de loop van de jaren werd ik er steeds handiger mee. Door die handigheid sloeg ik waarschijnlijk het veel handigere Snelle selectiegereedschap over en greep ik telkens weer naar de Toverstaf. Ik probeer elke keer wel een nieuw stuk gereedschap, maar ik keer altijd maar weer terug naar de Toverstaf. Het werd tijd om eindelijk die nieuwe selectiegereedschappen van Photoshop te beheersen. Ik las het nieuwe boek van Glyn Dewis: Werken met lagen en selecties in Photoshop om een echte ‘pro’ te worden in het maken van selecties.
Snel een perfectie selectie maken?
In de inleiding van het boek schrijft Dewis over de demo’s die je online vaak ziet: ‘Waarschijnlijk heb je weleens een video gezien waarbij de presentator laat zien hoe je snel een perfecte selectie maakt van een object of persoon tegen een witte achtergrond, maar zo werkt het in het echt niet. In het echt zijn selecties niet zo makkelijk te maken.’ Zo is het natuurlijk. Iedereen die in Photoshop een onderwerp vrijstaand heeft proberen te maken, worstelde met wisselend succes met de selectiegereedschappen. Natuurlijk, die gereedschappen zijn dankzij Adobe Sensei steeds slimmer geworden. Photoshop herkent inmiddels een onderwerp of de lucht in een landschap en kan dat onderwerp of die lucht automatische voor je selecteren.
De juiste vaardigheden krijgen
Zo’n selectie ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar als je inzoomt op die vacht van een huisdier, dan zie je dat het eigenlijk maar een grove selectie is. Je moet de selectie nog flink bijwerken. In zijn boek Werken met Lagen en selecties in Photoshop gaat Dewis diep in op de extra mogelijkheden die de gereedschappen van Photoshop je bieden. Hij is enthousiast over de vernieuwingen voor het maken van selecties, maar hij schrijft ook: Ik blijf ervan overtuigd dat je over de vaardigheid moet blijven beschikken om zelf selecties te maken, ongeacht wat de huidige en de toekomstige automatische mogelijkheden van Photoshop zijn. Ook in de toekomst zal een gereedschap of een filter net niet doen wat je wilt, zodat de selectie niet perfect is. Op zo’n moment is het erg belangrijk dat je over de juiste vaardigheden beschikt en weet welke gereedschappen voor de taak geschikt zijn en hoe je ze kunt combineren. En dat is precies wat Dewis je in dit boek leert.

Dewis gaat in het boek in op elke schuifregelaar, elke mogelijkheid van de dialoog Selecteren en maskeren, elk vinkje dat je kunt zetten. Wat doet Slimme straal? Wanneer kies je in de Verfijnmodus voor Behoud van Kleur of voor Behoud van Object? De verschillende penselen links: Snelle selecties, Randen verfijnen, Object selecteren: ze hebben geen geheimen meer voor je als je het boek hebt doorgenomen. Hij leert je trucs met de overvloeimodus Bedekken die ervoor zorgt dat je penseel alleen van invloed is op bepaalde delen van je foto, als je in een laagmasker aan het schilderen bent om een selectie te verfijnen.
Selecties maken als een pro in Photoshop

Ben ik na het lezen van het boek nu een pro in het maken van selecties? Dat duurt nog wel even. Je zult je de trucs en mogelijkheden die uit het boek leert moeten eigen maken. En al doende zul je zelf nieuwe trucs leren. Het boek maakte me duidelijk dat ik de Toverstaf moet laten voor wat ie is: achterhaalde magie. En ik moet nog veel oefenen. Object selecteren werkt bijvoorbeeld nog maar beperkt in de laatste versies van Photoshop. Op de foto hieronder is de boom toch duidelijk het onderwerp, maar Photoshop bakt er niks van. Wil ik hier een goede selectie van maken, dan zal ik alle selectiegereedschappen in Photoshop en de trucs van Dewis moeten beheersen om daar een goede selectie van te maken. Ik ga er mee aan de slag. Binnenkort maak ik selecties als een pro in Photoshop…

We publiceerden op dit blog al twee voorproefjes uit het boek van Glyn Dewis: Leren werken met selecteren en maskeren en Werken met het gereedschap Object selecteren.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.