Beveiligingssleutels gebruiken in macOS, iOS en iPadOS

Beveiligingssleutels gebruiken in macOS, iOS en iPadOS

Al een paar jaar maak ik gebruik van beveiligingssleutels – security keys – voor 2-stapsverificatie van mijn Google Account. Die sleutels zijn hardware, een soort USB-stick waarin bijvoorbeeld ook een NFC-chip kan zitten. Je kunt alleen inloggen in zo’n beveiligde account als je dat stukje hardware, die sleutel bij de hand hebt. Je stopt hem in een USB-poort van je apparaat, of, als het ding ook NFC heeft, houd je het tegen het apparaat, bijvoorbeeld je telefoon, aan. Je hebt altijd twee sleutels nodig. Niet bij het inloggen, maar voor het geval je er eentje kwijt raakt. Zonder sleutel geen inlog. En eindelijk, sinds de laatste updates van iOS (16.3), iPadOS (16.3) en macOS (13.2), kun je je iCloud-account van Apple, je Apple-account, ook beschermen met veiligheidssleutels. Het gebruiken van beveiligingssleutels in macOS, iOS en iPadOS leggen we hier uit.

Updaten

Allereerst moet je natuurlijk updaten naar iOS 16.3, iPadOS 16,3 en macOS Ventura 13.2. Als je dat niet kunt, doordat je een oudere iPhone, iPad of Mac hebt, dan kun je geen gebruik maken van de veiligheidssleutels. Dan moet je natuurlijk ook nog die beveiligingssleutels hebben. Het gaat om FIDO®gecertificeerde beveiligingssleutels die werken met de Apple-apparaten die je regelmatig gebruikt. Apple raadt deze aan:

  • YubiKey 5C NFC (geschikt voor de meeste Mac- en iPhone-modellen)
  • YubiKey 5Ci (geschikt voor de meeste Mac- en iPhone-modellen)
  • FEITAN ePass K9 NFC USB-A (geschikt voor oudere Mac-modellen en de meeste iPhone-modellen)
Beveiligingssleutels gebruiken in macOS, iOS en iPadOS
De verschillende sleutels van YubiKey.

Ik zou in ieder geval kijken waar je ze het goedkoopst kunt aanschaffen. De prijzen variëren nogal. En vergeet vooral niet dat je, als je een iPad of iPhone met Lightroom-aansluiting hebt dat die sleutels erin moet passen. 

Installatie op macOS

Beveiligingssleutels gebruiken in macOS, iOS en iPadOS
Klik op ‘Voeg toe’.
  1. Het installeren is verder vrij eenvoudig. Op je Mac ga je naar de Systeeminstellingen. Bovenin zie je je Apple-ID. Klik daarop. Je krijgt de info over je ID te zien. Je wachtwoord, of je wel of niet Twee-factor-authenticatie aan hebt staan. Daaronder staat Beveiligingssleutels. Je beveiligingssleutels zijn dan nog niet geconfigureerd. Klik op Voeg Toe.
  2. Je krijgt een schermpje te lezen met info over het gebruik van de beveiligingssleutels. Klik op de knop voor Beveiligingssleutels toevoegen.
  3. Je krijgt weer een schermpje te lezen met info over de sleutels. Als je al sleutels hebt aangeschaft, klik dan op Ga door. Moet je ze nog kopen, lees dan Zo kies je de juiste beveiligingssleutels. (De sleutels die ik een paar jaar geleden kocht werken verder prima op mijn iMac.)
  4. Je stopt de beveiligingssleutels een voor een in een USB-poort van je Mac. Je moet ze alle twee een naam geven en klaar ben je. Een en ander lukt alleen als je je met je Apple ID kunt identificeren: met je wachtwoord en – als je Twee-factor-autenthicatie aan hebt staan – bijvoorbeeld met een sms, of via iPad of iPhone.
Beveiligingssleutels gebruiken in macOS, iOS en iPadOS
De toegevoegde beveiligingssleutels.

Bewaar de tweede sleutel op een goede plek en zorg dat je de eerste sleutel bij de hand hebt als je je moet identificeren. Het is eenvoudig om de beveiligingssleutels in te stellen. Dit is een onderdeel van allerlei veiligheidsmaatregelen die je kunt treffen om je accounts en inlogwachtwoorden te beschermen. Werk je al met een wachtwoordmanager? Lees HIER alle info die Apple geeft over het gebruiken van beveiligingssleutels in macOS, iOS en iPadOS.

Alles weten over de iPhone, de iPad of de Mac? Daar zijn boeken voor! Klik op een boek voor meer informatie:


Er is hier meer te lezen over iOS, iPadOS en macOS:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.