iPadOS 16 updaten

iPadOS 16 updaten

iPadOS 16 heeft een nieuw updatemechanisme, waarbij beveiligings- en systeembestanden een aparte categorie geworden zijn. Hoe het updaten van iPadOS 16 werkt, leg ik uit in mijn boek Ontdek de iPad – bijgewerkt voor iPadOS 16.

Hebt u al een iPad, controleer dan welke versie van het besturingssysteem op uw apparaat staat. Daarvoor tikt u op Instellingen, tik daarna op Algemeen en tik tot slot op Info. Voortaan wordt deze reeks van handelingen samengevat als: Tik op Instellingen, Algemeen, Info. U vindt bij Softwareversie de geïnstalleerde versie van het besturingssysteem, maar u vindt hier nog meer nuttige informatie over uw apparaat, zoals hoeveel geheugen er nog beschikbaar is, het modelnummer, serienummer en meer. Deze informatie is nuttig wanneer u het apparaat verliest, bij diefstal en voor verzekeringsdoeleinden.

iPadOS 16 updaten
Bij Instellingen, Algemeen, Info ziet u informatie over uw iPad. Op deze iPad staat bijvoorbeeld versie 16 van het besturingssysteem.
iPadOS 16 updaten

Informatie iPad bewaren Maak een schermfoto van de informatie van uw iPad voor de verzekering en bewaar die in iCloud. Mocht u dan uw iPad verliezen of beschadigen, dan hebt u in elk geval de belangrijkste gegevens bij de hand die u nodig hebt om aangifte te doen. De foto’s en gegevens die u bewaart in iCloud zijn immers altijd beschikbaar wanneer u toegang hebt tot internet. Alles wat u nodig hebt, is een apparaat dat verbonden is met internet, uw Apple ID en het bijbehorend wachtwoord. U maakt een schermfoto door de thuisknop en de bovenste knop tegelijk in te drukken. Op een iPad zonder thuisknop drukt u de bovenste knop en de volume-omhoogknop tegelijk in. U hoort het sluitergeluid van de camera en een miniatuur van de schermfoto verschijnt in beeld. U vindt schermfoto’s terug in de app Foto’s bij Foto’s, Alle foto’s en bij Albums onder Mediatypen, Schermfoto’s.

Probeer uw iPad zo goed mogelijk up-to-date te houden, daarmee voorkomt u problemen. Dat gaat het handigst als u bij Instellingen, Algemeen de optie Automatische updates inschakelt.

iPadOS 16 updaten
Laat uw iPad zelf zorgen voor het bijwerken van iPadOS.
iPadOS 16 updaten

Automatische updates U hoeft niet zelf te controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn met de functie Automatische updates. U vindt deze bij Instellingen, Algemeen, Software-update, Automatische updates. Hier vindt u drie schakelaars. Staat de schakelaar Download iPadOS-updates aan en is er een nieuwe update voor uw iPad beschikbaar, dan wordt deze opgehaald en krijgt u een melding. Staat ook de schakelaar Installeer iPadOS-updates aan, dan wordt de update ‘s nachts automatisch geïnstalleerd wanneer de iPad is aangesloten op de oplader en met een wifinetwerk is verbonden. De derde schakelaar is Beveiligingsmaatregelen en systeembestanden, daarmee worden ook automatisch snelle beveiligingsmaatregelen en systeembestanden geïnstalleerd. Standaard zijn deze opties ingeschakeld.

Handmatig updaten van iPadOS 16

Natuurlijk kunt u ook handmatig een update zoeken en installeren. Daarvoor tikt u op Instellingen, Algemeen, Software-update. Als er een update beschikbaar is, krijgt u een melding. Tik op Download en installeer en de update wordt aangevraagd. Daarna gaat het downloaden van start. Dit kan even duren. Na het downloaden tikt u op Installeer en de iPad wordt afgesloten en opnieuw gestart. Zorg ervoor dat de accu voor minstens 50% geladen is of sluit de iPad aan op de lader.

Als de voorwaarden en het privacybeleid zijn gewijzigd, krijgt u een melding daarvan. Hiermee moet u akkoord gaan om de update te installeren. Tik op Akkoord en bevestig deze keuze met een tik op Akkoord in de melding. Daarna gaat de update van start en krijgt uw iPad de nieuwe software. Bij een grote update zijn er soms nog een paar aanvullende instellingen nodig voordat u het apparaat weer kunt gebruiken. Is de nieuwe versie van het besturingssysteem geïnstalleerd, dan hebt u altijd de toegangscode van het apparaat nodig. Is het apparaat voorzien van een simkaart die is beveiligd met een toegangscode, dan hebt u ook de ontgrendelcode van de simkaart nodig. En soms hebt u ook uw Apple ID en het bijbehorende wachtwoord nodig.

iPadOS 16 updaten

Reservekopie Het is altijd verstandig om een reservekopie te maken voordat u een grote update van het besturingssysteem installeert. Controleer dus of er een recente reservekopie in iCloud aanwezig is of maak een nieuwe reservekopie in iCloud. Elders in mijn boek leest u meer over het maken van een reservekopie. Wilt u een reservekopie maken op de computer, dan is er het bonushoofdstuk Zonder iCloud.

Ontdek de iPad - bijgewerkt voor iPadOS 16.

‘iPadOS 16 updaten’ is afkomstig uit mijn boek Ontdek de iPad – bijgewerkt voor iPadOS 16. Hierin vindt u alles over web, e-mail, foto’s, video, muziek, navigatie, FaceTime, agenda, contacten, widgets, focus, livetekst en meer. De auteur doet de iPad haarfijn uit de doeken: van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe functies en apps. Met dit boek haalt u echt alles uit uw iPad!

Meer tips en trucs voor iOS en iPadOS:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.