iPad en Apple ID optimaal beschermen

Zo word je een iPad Pro

Diefstal van een apparaat is vervelend, gegevens die op straat liggen nóg vervelender. Het beschermen van je iPad en Apple ID is dus noodzaak. De tips in dit artikel zijn afkomstig uit het boek Zo word je een iPad-Pro. Met daarin nog weer vele tips en trucs om je – inderdaad – een echte Pro wat gebruik van je Apple-tablet te maken.

Maak het dieven moeilijker

Dieven kijken mee naar je toegangscode en stelen daarna je iPad. Dit kan rampzalige gevolgen hebben, maar met de juiste maatregelen voorkom je dat iemand met jouw digitale leven aan de haal gaat. Maak het dieven moeilijker. Laat anderen niet meekijken op je iPad, gebruik een privacy-screenprotector, schakel Zoek mijn in en maak gebruik van alle beveiligingsopties die Apple aanbiedt. Maar met de tips die we hieronder uitleggen, kun je nog een stap verder gaan. Je kunt je iPad zodanig dichttimmeren, dat een dief er bijna bijna niets mee kan doen.

Het gevaar: je iPad in verkeerde handen

Allereerst nog even kort het scenario: dieven kijken mee als jij je toegangscode invoert en stelen daarna je iPad. Een dief kan vervolgens de toegangscode en het Apple ID wijzigen, banktransacties uitvoeren en door je wachtwoorden bladeren. Dit kan rampzalige gevolgen hebben. Je privacy ligt op straat en de dief kan je digitale leven ruïneren, met grote financiële gevolgen. Daar gaan we iets aan doen. Maar let op: het gebruik van je iPad kan wel iets minder prettig worden, omdat je ook voor jezelf allerlei beperkingen oplegt.

De oplossing: dichttimmeren met Schermtijd

De (enigszins verrassende) oplossing om je iPad te beschermen tegen misbruik door dieven, is door Schermtijd in te schakelen. Deze functie werd ooit ingevoerd om smartphoneverslaving tegen te gaan, maar komt ook mooi van pas als je wilt voorkomen dat allerlei handelingen worden uitgevoerd. We beginnen met het inschakelen van Schermtijd:

1 Open de app Instellingen, tik op Schermtijd en tik op Vergrendel instellingen voor ‘Schermtijd’ of Gebruik toegangscode voor ‘Schermtijd’.

2 Kies een 4-cijferige code voor Schermtijd.

3 Helaas is het bij Schermtijd niet mogelijk om een langere code in te stellen. Maar als de code radicaal anders is dan je toegangscode, kan een dief deze onmogelijk raden.

We gaan nu bepaalde functies blokkeren:

1 Tik binnen Schermtijd op Beperkingen en zet de schakelaar op groen.

2 Schakel de volgende functies uit:

 • Locatievoorzieningen
 • Wijzigingen in toegangscode
 • Accountwijzigingen
 • Wijzigingen in mobiele data

3 Eventueel kun je ook nog bij iTunes Store en App Store het verwijderen van apps blokkeren.

iPad en Apple ID optimaal beschermen

Je kunt dit nog verder uitbreiden, maar hoe meer opties je uitschakelt, hoe lastiger wordt om je iPad nog in het dagelijks leven te bedienen. Dit is een kwestie van proberen hoe het bevalt.

Bedieningspaneel beperken: alleen bij ontgrendeling

Standaard staat een iPad zo ingesteld dat het bedieningspaneel vanaf het toegangsscherm geopend kan worden, zelfs als de iPad nog vergrendeld is. In principe kan dat weinig kwaad: met de functie kun je immers geen persoonlijke gegevens achterhalen. Maar het is wel mogelijk om bijvoorbeeld de vliegtuigmodus aan te zetten en daarmee de Zoek mijn-functie te beperken. We adviseren daarom om het bedieningspaneel zo in te stellen, dat dit alleen geopend kan worden als je iPad ontgrendeld is. Met een Face IDtoestel merk je nauwelijks verschil: zodra je je iPad voor je gezicht houdt, wordt hij immers automatisch ontgrendeld. Je wijzigt de instelling zo:

 1. Open de app Instellingen en tik op Face ID/Touch ID en toegangscode.
 2. Blader naar het kopje Toegang bij vergrendeling.
 3. Schakel hier Bedieningspaneel uit.

Eventueel kun je hier ook nog andere opties beperken, zoals het terugbellen van gemiste oproepen.

Geblokkeerde functies zelf gebruiken

Wil je toch één van de geblokkeerde functies zelf gebruiken, dan kun je in de Schermtijd-instellingen duiken en op zoek gaan naar de desbetreffende optie. Maar het is sneller om tijdelijk één schakelaar om te zetten:

 1. Open de app Instellingen en tik op Schermtijd.
 2. Voer je Schermtijd-code in.
 3. Tik op Beperkingen en zet de schakelaar tijdelijk uit.

Dit gaat sneller dan het opzoeken van die ene beperking, die diep in de Schermtijd-instellingen zit verstopt. Je kunt er ook voor kiezen om thuis en op vertrouwde plekken de genoemde Schermtijdopties uit te zetten en pas in te schakelen als je bijvoorbeeld naar een grote stad gaat, een avondje uit gaat of veel op reis bent, dus als je meer risico’s loopt op diefstal.

Is deze oplossing waterdicht?

Helaas is deze oplossing nog niet helemaal waterdicht. Een slimme dief kan aan de slag gaan met accountherstel om het wachtwoord van je account te resetten. Met informatie die op het toestel te vinden is, kom je al een heel eind. We zullen niet stapsgewijs uitleggen hoe dit precies lukt, maar als rechtmatige eigenaar is het goed om te weten dat je met bovenstaande stappen wat extra tijd koopt. Het is het beste wat je momenteel kunt doen. Hopelijk is de persoon die jouw iPad heeft gestolen niet al te snugger.

Je apparaat veilig houden

Het is vrijwel onmogelijk voor Apple om de iPad compleet dicht te timmeren met beveiligingsmaatregelen. Dat komt omdat Apple ook rekening moet houden met hordes mensen die in de loop van de tijd hun Apple ID, wachtwoord of toegangscode vergeten. Het gevolg is dat er altijd wel ergens een loophole te verzinnen is. Bovendien moet de iPad ook nog bruikbaar blijven voor jou, als rechtmatige eigenaar. Je kunt radicale stappen nemen door vrijwel elke app en functie achter een codeslot te zetten, maar daar raak je zelf alleen maar gefrustreerd van.

Zo word je een iPad Pro

Zo word je een iPad Pro

Jouw iPad is niet zomaar een gadget; het is een krachtig stuk technologie. Maar ben je echt op de hoogte van alle mogelijkheden? Natuurlijk, we gebruiken allemaal apps voor foto’s, video’s, bellen, en surfen op internet. Deze geavanceerde tool biedt echter veel meer dan de basisfuncties. 

Ontdek In het boek Zo word je een iPad-Pro de verborgen apps die jouw productiviteit kunnen verhogen en de onontdekte functies in apps die je dagelijks gebruikt, zoals Mail, Safari en Instellingen. Het besturingssysteem herbergt geavanceerde opties die het werken met de iPad vereenvoudigen en optimaliseren. 

Dit boek richt zich op iedereen die hun iPad dagelijks inzetten voor werk of prive. Als je gelooft dat er slimmere, snellere manieren zijn om je werk te doen, heb je gelijk. Met talloze tips, diepgaande kennis en onthullende trucs ontdek je hoe je het maximale uit je iPad haalt, waardoor je niet alleen je werk verbetert maar ook meer plezier beleeft aan je dagelijkse technologische metgezel. Het enige Nederlandstalige boek dat de diepte ingaat over de verborgen mogelijkheden van de iPad, speciaal ontworpen voor de veeleisende gebruiker. Haal het uiterste uit je investering en zet je iPad optimaal in bij jouw dagelijks gebruik.

 • maak je iPad energiezuinig
  Maak je iPad energiezuinig

  Maak je iPad Energiezuinig en doe langer met een batterijlading. Hoe je dat doet leggen we in dit artikel uit

 • iPad multitasking: tips en trucs voor Split View

  Meer tegelijk doen op je iPad, in een overzichtelijke manier? Gebruik dan eens Split View op je iPad! Hiermee zet je twee apps op een nette manier tegelijk in beeld. Minder vrij dan echte vensters via Stage Manager, maar wel – wellicht – rustgevender.

 • geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud
  Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud

  Gebruik je een iPad (of desnoods iPhone) samen met iCloud? Dan kun je Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud aanzetten voor wat extra zekerheid.

 • Een iPad uitbreiden met een extern scherm: zo doe je het!

  Je iPad op een extern scherm aansluiten zorgt in een handomdraai voor niet alleen extra schermruimte, maar ook voor diverse extra mogelijkheden.

 • surf veilig op je iPad
  Surf veilig op je iPad: Tips voor het verhogen van je privacy in Safari

  Tijdens het gebruik van je browser en bezoeken van websites kan er veel privacygevoelig materiaal ontfutseld worden. Kortom: surf veilig op je iPad, hou privé zoveel mogelijk privé. In dit artikel krijg je een paar tips over hoe je privacy in Safari op de iPad te verhogen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.