Updates voor iOS, iPadOS en macOS Ventura

Updates voor iOS, iPadOS en macOS Ventura

Apple heeft maandag een hele serie updates uitgebracht voor z’n besturingssystemen, waaronder iOS, iPadOS en macOS Ventura. Aandacht voor veiligheid speelt daarbij een hoofdrol. En dat is altijd goed natuurlijk! De laatste updates voor iOS, iPadOS en macOS Ventura…

Meest opvallende nieuwigheid aan iOS 16.3 en iPadOS 16.3 is de ondersteuning voor hardware veiligheidssleutels. Dat zijn apparaatjes in de vorm van vaak een USB-stick met daarop een hardwarematige en unieke code. Omdat je die fysiek bij je moet hebben als tweede factor-verificatie kan iemand met bijvoorbeeld alleen je telefoon of tablet helemaal niets vervelends doen bij accounts die beveiligd zijn via de key. Extra voordeel van de USB-sleutel is dat je geen app meer hoeft te installeren voor het genereren van codes bedoeld voor die 2-stapsverificatie. Nadeel is dan weer dat je die sleutel altijd bij je moet hebben. En deze ook kwijt kunt raken. Kortom: het zijn niet alleen voordelen die deze oplossing biedt, maar zeker ook nadelen.

iOS en iPadOS 16.3
Yubico (https://www.yubico.com/ ) is een bekende leverancier van USB-sleutels

Oud, maar niet vergeten

Opvallend aan de updateronde van afgelopen maandag is verder, dat Apple ook updates uitbracht voor oudere versies van iOS, terug gaand tot versie 12 (met een update naar 12.5.7). Keurig en erg prettig om te zien dat Apple gebruikers van deze oudere apparaten nog altijd niet is vergeten qua veiligheid. Niet iedereen heeft het geld om steeds weer de meest recente toestellen te kopen, zeker niet in deze tijden.

Ook macOS Ventura

Voor de rest bieden de updates vooral bugfixes, veiligheidspatches onder de motorkap, een fix voor een wat dovige Siri in Carplay-modus enzovoorts. Nieuw is ook de Unity-achtergrond ter ere van Black History Month. Voor macOS Ventura 13.2 geldt feitelijk hetzelfde verhaal, met eveneens als highlight de ondersteuning van fysieke hardwaresleutels. Geen wereldschokkende updates dus, maar wel eentje die de ruwe randjes weer wat verder afvijlt van alle besturingssystemen die Apple onder z’n hoede heeft.

Alles weten over de iPhone, de iPad of de Mac? Daar zijn boeken voor! Klik op een boek voor meer informatie.


Er is hier meer te lezen over iOS, iPadOS en macOS:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.