Dubbele foto's in Lightroom opruimen

Dubbele foto’s in Lightroom opruimen

Op dit moment lees ik – ter voorbereiding op een interview met de auteur – het boek Fotobeheer zonder stress van Adam Pratt dat eind februari bij Van Duuren Media verschijnt. Met de informatie uit het boek kun je al je foto’s, prints van een fotocentrale, oude fotoalbums en je digitale collectie georganiseerd, veilig en toegankelijk maken. In het boek kwam ik een plug-in tegen voor Lightroom Classic, waarmee je je dubbele foto’s uit je Lightroom Catalogus kunt filteren en daarna eenvoudig verwijderen. Dat leek me handig om te proberen. Dubbele foto’s opruimen in Lightroom Classic met The duplicate Finder for Lightroom.

Verzameling met dubbele foto’s

De maker van de plug-in – Teekesselchen – stelt hier duidelijk: ik gooi geen enkele foto weg!

The duplicate Finder for Lightroom is een plug-in voor Lightroom Classic waarmee je dubbele foto’s uit Lightroom kunt filteren. De plug-in werkt niet met beeldherkenning, maar op basis van de info die uit de foto’s wordt gehaald. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het tijdstip, de camera en het bestandsformaat. Het soort info die in het bestand en in de Catalogus van Lightroom zit opgesloten. De werking is eenvoudig. Je geeft aan waarop de plug-in moet filteren, waarna de plug-in je catalogus doorploetert, een Verzameling aanmaakt met daarin de dubbele foto’s. Naast die dubbele foto’s zie je de foto waarvan de plug-in denkt dat het de foto is die je wilt bewaren. De foto’s die als dubbel worden gezien krijgen een zwarte vlag: geweigerd!

Maak een back-up!

Voordat je met de plug-in aan het werk gaat, één ding: maak een back-up van je Catalogus. Dat moet je natuurlijk heel regelmatig doen, maar als je deze plug-in aan het werk zet gebeurt er best veel met je Lightrroomcatalogus. Er worden geen foto’s weggegooid, maar de foto’s die ‘dubbel’ zijn krijgen allemaal een zwarte vlag en die info zit ineens allemaal in je Catalogus. Toen ik dat de eerste keer zag, schrok ik me wild. Wat had die plug-in allemaal uitgevoerd in mijn Catalogus? Ik zette mijn Lightroom-back-up terug en paste de plug-in toe op de foto’s van de eerste maand van dit jaar, zodat ik rustig kon kijken wat de resultaten waren. Mijn advies is dus: maak een back-up van je Catalogus en pas daarna de plug-in toe op één map of een maand van je foto’s.

De volgorde van belangrijkheid van de bestanden in de Catalogus.
De regels waarop de selectie van de dubbele foto’s zijn gebaseerd. Misschien moet ik er wat mee experimenteren om betere resultaten te krijgen.

Niet echt dubbel

Zoals gezegd kijkt The duplicate Finder for Lightroom niet naar wat er op de foto staat, maar kijkt naar de datum en andere informatie uit de foto. Zo kwam het dat twee gescande foto’s, die ik in één keer gescand had, maar daarna van elkaar had gescheiden in Photoshop en vervolgens geïmporteerd in Lightroom als duplicaten in de resultaten verschenen. De ene scan kreeg geen vlag, de andere scan kreeg de zwarte vlag, want, zo redeneerde de plug-in: ze hebben dezelfde datum waarop ze gemaakt zijn.

En zo zaten er nog veel meer niet echt dubbele foto’s in. Als je camera bijvoorbeeld 30 beeldjes per seconde kan schieten, dan ziet de plug-in ze als 29 dubbele foto’s. En nog een ding: de RAW-foto’s die ik bewerkt had in plug-ins zoals SilverEfex of in Photoshop, zag de plug-in ook als dubbele foto’s. Op die manier zaten er zo’n 40.000 dubbele foto’s in mijn Catalogus.

Twee keer twee foto’s die snel achterelkaar werden genomen. De foto’s met de zwarte vlaggen zijn niet echt dubbel, maar genomen in dezelfde seconde.

Wel écht dubbel

Zo kan ik het ook, dacht ik bij mezelf. Is The duplicate Finder for Lightroom dan waardeloos? Nee, dat nu ook weer niet. Er waren ook veel écht dubbele foto’s die ik anders niet had gezien. In een Catalogus vanaf 2007 waarin al mijn foto’s staan opgeslagen, 360122 foto’s om precies te zijn, is het ook niet raar dat de plug-in 40.000 foto’s vindt die worden gezien als ‘dubbel’. Het is wel een flinke klus om te kijken of die 40.000 foto’s écht dubbel zijn. Moet ik bijvoorbeeld die hele serie foto’s bewaren die ik op de snelvuurstand van mijn camera heb genomen? Kies daar beste foto’s van en gooi de rest weg. En die drie of vier verschillende tiff-bestanden van één oorspronkelijk RAW-bestand? Wil ik die allemaal bewaren? Misschien moet ik nog wat experimenteren met de instellingen van de plug-in, voor betere resultaten… Voor ik het vergeet: de plug-in is gratis en je kunt hem vinden bij Teekesselchen.

Geen stress!

Het boek Fotobeheer zonder stress heeft me in ieder geval aan het werk gezet om de foto’s die zich op mijn harde schijven bevinden te ontdoen van dubbele foto’s. De foto’s in Lightroom zijn nog maar het begin. Een groot deel van die foto’s staat ook op Google Foto’s, maar daar staan ook alle foto’s die ik in de loop der jaren met mijn mobieltjes heb gemaakt. Die collecties samenvoegen is een enorme klus. Niet in de stress schieten, ik lees het boek rustig verder. Het komt allemaal goed.

Fotobeheer zonder stress

Of je nu een professionele fotograaf bent, een hobbyfotograaf of de aangewezen familiehistoricus: Fotobeheer zonder stress helpt je om je foto’s te ordenen en er weer van te genieten. Professioneel fotograaf en auteur Adam Pratt leert je zijn ongecompliceerde workflow waarmee je, samen met krachtige software voor het ordenen van afbeeldingen (zoals Adobe Lightroom Classic) de volledige controle krijgt en een rustgevende orde creëert in je fotochaos. En als je het systeem van Adam eenmaal onder de knie hebt (verzamelen, bewaren, organiseren, delen, onderhouden), kunnen jij en toekomstige generaties van je foto’s blijven genieten en delen.

Meer lezen over fotografie:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.