upgraden naar macOS Ventura

Upgraden naar macOS Ventura

Afgelopen vrijdag mijn eerste Mac overgeheveld naar macOS Ventura. Het upgraden naar macOS Ventura ging snel, maar is er echt veel spannends te beleven aan de nieuwste versie?

Het is een vraag die zich elk jaar weer opdringt bij het verschijnen van een nieuwe versie van macOS: doen of niet doen, die upgrade? Een niet geheel onterechte vraag, want de ‘oude’ versie van macOS wordt veelal nog minstens twee jaar ondersteund. Daar komt bij dat een nieuwe macOS weliswaar nieuwigheidjes bevat, maar het betreft veelal geen ‘must-haves’. Bovendien worden de echt grote nieuwe features tegenwoordig ook allang niet meer direct bij de introductie uitgerold. Deze ‘highlights’ komen meestal pas bij de .1 of zelfs .2-update aan bod. Vandaar dat ikzelf niet meteen ben gaan upgraden toen Ventura uitkwam. Laat anderen de bugs er maar lekker uitvissen.

Toevallig afgelopen vrijdag even wat tijd over en toen de sprong – direct naar Ventura 13.1 – maar gemaakt. Onder de streep bedroeg de benodigde download qua grootte iets meer dan 3,5 GB. Een fractie van het totale installatiepakket van een dikke 12 GB. Wat betekent dat de echte vernieuwingen dus maar een klein deel van het complete OS in beslag nemen. Heeft als voordeel dat de upgrade naar Ventura net zo lang duurt als het installeren van een standaard update. Altijd fijn, scheelt een hoop nagelbijten.

upgraden naar macOS Ventura
Upgraden kost net zoveel tijd (en verloopt volgens dezelfde procedure) als een reguliere OS-update.

Vrolijke achtergrond

De eerste indrukken van Ventura? Er is een nieuwe sinaasappelige achtergrond waar je in deez’ donk’re winterdagen wat vrolijker van wordt. Voor de rest is er in het dagelijks gebruik eigenlijk geen enkel verschil. Feitelijk ook heel prettig, iets wat goed werkt moet je immers niet veranderen om het veranderen. Dat laatste pleegt Microsoft wel te doen met Windows-upgrades. Om ze dan na een paar maanden of zelfs jaren na vele klachten dan alsnog maar stilletjes te laten gaan.

upgraden naar macOS Ventura
Ach, zo’n achtergrondje help de grijze winterdagen-blues te verdrijven…

Vernieuwde systeeminstellingen

Wat wél nieuw is in Ventura is het geheel van systeeminstellingen. Voorheen zag dat eruit als een configuratiescherm van Windows, of de systeemsettings van veel Linux-varianten. Ofwel: een venster met diverse aanklikbare onderdelen die vervolgens per onderdeel in een venster openden. Apple heeft in Ventura gekozen voor een instellingenvenster dat als twee druppels water lijkt op dat van iPadOS (en iOS). De een gruwt ervan, de ander vindt het prima. Ik behoor tot de laatste categorie., De scheidslijn tussen de ‘prima-vinders’ en ‘gruwelaars’ is waarschijnlijk afhankelijk van waar je in het Apple-ecosysteem mee begonnen bent. Heb je ooit als eerste een iPhone of iPad gekocht en daar later een Mac bij, dan ben je waarschijnlijk blij met de nieuwe settings-interface. Ben je een Mac-gebruiker van ’t eerste uur, dan vind je het hoogstwaarschijnlijk onzinnige frivoliteiten.

Aanpassingen liggen gevoelig

Dit soort discussiepunten geeft maar weer eens aan hoe gevoelig het sleutelen aan een gebruikersinterface ligt bij gebruikers. Uiteindelijk – en dat heb ik al vaker geschreven – is het OS de gastheer voor daarop geïnstalleerde software. Niks meer en ook niks minder. Een OS moet qua ‘bediening’ dan ook altijd een ondergeschikte rol spelen. Dat is iets waar het bij Windows steeds verder fout aan het gaan is. Microsoft wil het OS steeds meer in de schijnwerper zetten, waarbij het vergeet dat dit maar al te vaak ten koste gaat van gebruikersvriendelijkheid en logica. Wat dat betreft zou het zelfs Apple gesierd hebben om het instellingen-menu in twee smaken aan te bieden: Legacy en Brand New. Een keuze is áltijd de beste optie. Gelukkig is het overgrote deel van de macOS-gebruikersinterface al vele jaren hetzelfde gebleven, wat betekent dat er niet bij elke nieuwe versie een complete cursus nodig is. Ook prettig voor het bedrijfsleven, dit soort zekerheden.

Business as usual

Voor de rest lijkt de upgrade (klop, klop, klop) aardig gegaan te zijn. Alles draait. Enig minpuntje is een regelmatig ‘hangend’ proces met de naam Gezin. Schijnt sinds december meer voor te komen en heeft waarschijnlijk te maken met delen van aankopen met gezinsleden. Die werken trouwens prima, dus we laten het maar even zoals het is. Hopelijk biedt een eerstkomende update van macOS soelaas. Voor de rest is het business as usual voor nu.

Meer weten over macOS Ventura? Lees dan zeker het nieuwste boek van Bob Timroff, Ontdek macOS Ventura!

Met macOS Ventura heeft Apple een volgende stap gezet in de ontwikkeling van hun Mac-computers. Ventura is de nieuwste versie van het besturingssysteem en bevat vele verbeteringen en vernieuwingen. Bovendien is het zeer stabiel en ziet het er gelikt uit. Ontdek macOS Ventura loodst u uitgebreid door bestaande en nieuwe mogelijkheden heen. De vernieuwde zoekfunctie in Mail toont nog nauwkeuriger resultaten en geeft zelfs al suggesties voordat u begint te typen. Haal een e-mail terug die u net hebt verzonden. Plan uw berichten in en laat ze op ieder gewenst moment versturen, of ontvang een herinnering om een bericht later te bekijken. Deel tabbladen en bladwijzers, stuur berichten of start een FaceTime-gesprek, rechtstreeks vanuit Safari.

De recentste tips en trucs over macOS:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.