De eSIM is aan een opmars bezig. In de VS zijn er al toestellen die het gewone losse simkaartje niet eens meer ondersteunen. Maar wat is een eSIM?
Wat een eSIM is, legt Henny Temmink haarfijn uit in haar boek Ontdek de iPhone – bijgewerkt voor iOS 16:
Met eSIM gebruikt u geen simkaart, maar wordt de informatie van uw mobiele telefonieabonnement opgeslagen in een chip in uw iPhone. Zo kunt u twee telefoonnummers in uw iPhone gebruiken, terwijl uw iPhone maar één simkaarthouder heeft. Dat is handig wanneer u zowel zakelijk als privé een mobiel nummer hebt, want dan hoeft u niet twee verschillende toestellen mee te nemen. U kunt overigens meer eSIMs toevoegen en opslaan op uw iPhone, maar u kunt maar één eSIM tegelijk gebruiken. In Nederland kunt u voor eSIM terecht bij T-Mobile, Simyo, KPN, Vodafone, Truphone en Ubigi, in België bij Orange en Ubigi. U stelt dit in bij Instellingen, Mobiel netwerk, Voeg mobiel abonnement toe. U krijgt van uw mobiele telefonieprovider een QR-code die u kunt scannen, of voer de gegevens zelf in. Hiervoor hebt u wel een geschikt toestel nodig, namelijk een iPhone Xs of nieuwer.
Aansluitend lezen we nog de volgende tip in datzelfde boek:

eSIM in ander toestel Gebruikt u eSIM en hebt u een nieuwe telefoon? Controleer dan vooraf bij uw telefoonbedrijf hoe u dit kunt overzetten. Bij sommige providers gaat dat heel gemakkelijk, maar bij t-Mobile bijvoorbeeld zult u een nieuwe eSIM moeten aanvragen. Tip: ga naar een t-Mobile-winkel en laat het daar doen; klaar terwijl u wacht.
De positieve punten van eSIM
Nu klinkt dat in theorie vanzelfsprekend allemaal heel mooi, maar is het alleen maar rozengeur en maneschijn? De voordelen zijn duidelijk: een los plastic kaartje in een telefoon levert extra kosten op voor een kaartlezer. Ook scheelt het wegvallen van een kaartlezer wellicht weer een halve millimeter in toesteldikte (schijnt voor sommige mensen erg belangrijk te zijn). Verder biedt een toestel met een eSIM én een traditionele SIM-kaartslot een extra voordeeltje: u kunt uw reguliere telefoonabonnement op de eSIM zetten. En daarnaast in het buitenland voor op vakantie een lokale (data) prepaid SIM-kaart toevoegen. Hoewel belkosten door de hele EU tegenwoordig gelijk zijn, zitten er nog altijd limiteringen op grensoverschrijdend dataverkeer. Vaak krijgt u maar een fractie van de databundel die u ‘thuis’ ook kunt gebruiken. Een lokaal data-kaartje kan dan zonder meer uitkomst bieden, vooral ook omdat databundels elders vaak beduidend goedkoper zijn dan bij ons.

En dan de nadelen…
Nadelen zijn er zeker ook. Hét grote voordeel van de fysieke SIM-kaart is, dat deze makkelijk over te zetten is naar een ander toestel. Ideaal als onderweg (of weer tijdens die vakantie) uw reguliere mobiele telefoon de geest geeft. In dat geval koopt u lokaal een simpele Nokia, prikt de SIM-kaart erin en bent u in ieder geval nog gewoon telefonisch bereikbaar. Kunt u uw hoofdtoestel thuis laten repareren of – indien nog onder garantie – laten vervangen. Die truc werkt niet bij eSIM. Sterker nog: als u uw oorspronkelijke toestel helemaal niet meer aan de praat krijgt, zijn er ongetwijfeld wat telefoontjes naar de helpdesk van uw provider nodig om de eSIM in een nieuw toestel weer aan de praat te krijgen.

Toekomst
We zien echter duidelijk de overgang naar eSIM. Voor telefoonfabrikanten is het simpel en goedkoop te implementeren. Inmiddels zijn bijvoorbeeld de nieuwste iPhones in de VS niet eens meer met een SIM-slot verkrijgbaar, het is daar alleen nog eSIM-only. Uiteindelijk zal dat in de EU ook wel gaan gebeuren. Waarbij je je af kunt vragen of het een gebruiks- annex klantvriendelijke ontwikkeling is. Maar de ‘vooruitgang’ is niet tegen te houden. Geniet zolang het nog kan van uw plastic SIM-kaartje, zouden we zeggen. En onthou dat u die in geval van nood altijd in welk ander toestel dan ook (mits voorzien van een SIM-slot…) kunt steken. Heel soms is een adaptertje nodig, maar die dingen zijn goedkoop en heeft iedere zichzelf respecterende telecomwinkel voor u klaarliggen.

Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft uw iPhone te bieden. De auteur van Ontdek de iPhone – bijgewerkt voor iOS 16 doet Apples nieuwe besturingssysteem iOS 16 voor iPhone haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit uw iPhone te halen.
Meer tips voor je iPhone en iPad:
- Updates voor Apple
- iPad te water, redden wat er te redden valt
- iPadOS 16 updaten
- Tips voor Video opnemen met de iPhone
- Bellers en berichten blokkeren in iOS 16
- Fotograferen met de iPhone 14 Pro: een waar genot
- FaceTime in iOS 16
- Tekst bewerken op de iPhone
- Zo werkt Stage Manager op de iPad
- Nieuw in Apple iOS 16.2 en iPadOS 16.2
- Foto’s schieten met de iPhone
- Apple Pay, betalen met je telefoon

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.