De Bitcoin bestaat helemaal niet als échte munt (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/bitcoin-geld-gedecentraliseerde-2008262/)

Bitcoins: de zeepbel der hebberigheid

De Bitcoin lijkt een economisch wonder. Maar experts waarschuwen steeds luider voor een op klappen staande zeepbel.

De Bitcoin is een digitale munt die aan wet noch grens gebonden is. Volgens meer anarchistisch ingestelde lieden is het dan ook de ideale munteenheid om het huidige financiële stelsel mee te omzeilen. En liefst zelfs op te blazen. Door de vele publiciteit die aan de Bitcoin is gegeven door de media lijkt Jan en alleman zijn spaargeld op de niet fysiek bestaande munt in te zetten. Het lijkt allemaal steeds meer op een moderne gold rush. Inderdaad zijn er lieden die stinkend rijk zijn geworden van het muntje. Vooral degenen die zich helemaal in de begintijd voor een habbekrats een virtuele zak vol van die dingen hebben aangeschaft. Zij zijn – mits de munten recentelijk verkocht zijn – multimiljonair. Voor late instappers is het alweer een stuk moeilijker om winst te behalen. Heel in de verte lijkt het een beetje op een piramideschema. Daar is de Bitcoin overigens zeker geen onderdeel van, maar het ‘slachtofferresultaat’ lijkt er wel een beetje op. De kans dat de munt op korte termijn nogmaals in waarde verdubbeld of verveelvoudigd lijkt immers niet zo heel groot.

Voorzichtig

Wij zijn verre van financiële experts en misschien zitten we er dan ook wel helemaal naast met onze zienswijze betreffende verdere spectaculaire groei van de digitale munteenheid. Heb je wat geld over wat je kunt missen en wil je speculeren in de Bitcoin: voel je geheel vrij. Maar ga nooit je volledige spaarpot voor de oude dag omzetten in Bitcoins. Dat is simpelweg onverantwoordelijk. De Bitcoin lijkt momenteel dan ook vooral een speeltje voor de rijkeren der aarde. Zij kunnen makkelijk enkele tienduizenden Euro’s ‘vergokken’. Als het mis gaat is dat vervelend, maar overkomelijk. Dat geldt voor de meeste gewone mensen niet. Bedenk ook dat je bij het ineenstorten van de munt geen enkele garantie hebt. Je geld is weg en bank of overheid gaan je niet helpen. Het is zoals gezegd geen officiële en redelijk beschermde munteenheid. Vandaag kan ie €10.000 Euro waard zijn en morgen bij het ontbijt €10 Euro. De waarde is momenteel griezelig hoog en de kans dat je heel veel winst maakt is slinkende.

Gezond verstand

Het is zaak om je dus niet gek te laten maken. Nogmaals: heb je geld over dat je niet gaat missen waag dan gerust een gokje. En bedenk ook dat ‘investeren’ in Bitcoins of andere digitale munten eigenlijk  gewoon gokken ís. Niks meer en niks minder. Leuk om mee te spelen maar niet om je hele spaargeld op in te zetten. Tegelijkertijd zien we – hoe kan het ook anders – een heel circus rondom de Bitcoin ontstaan. Inclusief een stortvloed aan spam, vage mails van onduidelijke herkomst en gladde praters. Trap er niet in. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat ook. En ga ook niet investeren in software of hardware om Bitcoins zelf mee te genereren (‘minen’). Inmiddels zijn de benodigde berekeningen zó complex geworden dat het op een gewone pc heel veel jaren gaat kosten om zelfs maar een kwart muntje te genereren. De opbrengst staat in geen enkele verhouding tot de kosten van de benodigde apparatuur en energieverbruik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.