Deze UPS beschikt over een keurige sinusvormige uitgangsspanning

UPS, wel of niet doen?

Een UPS ofwel noodstroomvoorziening kan een reddende engel zijn in geval van een stroomstoring. Heel duur hoeft het niet te zijn.

Het lijkt in eerste instantie misschien overbodige luxe. Een noodstroomvoorziening voor je pc. Voor een laptop heeft het overigens weinig zin, want daar zit immers een accu in die de voeding overneemt zodra de netspanning wegvalt. In een PC (maar ook je NAS) zit géén accu. Hetgeen betekent dat als de netspanning wegvalt, je computer ook uit gaat. Dat kan heel vervelende gevolgen hebben. Variërend tot het kwijtraken of beschadigen van het document waar je net mee aan het werk bent tot – in het beroerdste geval – een beschadigd systeembestand waardoor je computer niet meer start. Een UPS is noodstroomvoeding gebaseerd op een accu. Je prikt het apparaat in het stopcontact en je computer in de UPS. Valt de netspanning weg, dan neemt de UPS het over. Geen urenlang, maar een paar minuten tot een half uur. Het is zaak dat zodra de netspanning wegvalt, je openstaande documenten opslaat en het systeem vervolgens zo snel mogelijk netjes afsluit.

Sinus

Er zijn heel veel UPS’en in uiteenlopende prijsklassen verkrijgbaar. De goedkopere exemplaren hebben een bescheiden vermogen waarbij je nauwelijks de kans krijgt om je systeem netjes uit te zetten. Laat die dus links liggen, tenzij je ze gaat gebruiken voor low-power apparaten als een NAS. Waar je tegenwoordig erg op moet letten is of de UPS een zuivere sinusspanning aflevert zodra op de batterij wordt overgeschakeld. Steeds meer moderne schakelende voedingen vereisen een pure sinusvormige netspanning zoals deze ook uit het stopcontact komt. Veel UPS’en leveren een zogeheten ‘gemodificeerde (modified)’ sinus. Die benadert de sinusvorm, maar afhankelijk van belasting en gekozen omvormingsmethode kan die benadering fors afwijken van de gewenste signaalvorm. Een UPS die een échte sinusvormige spanning aflevert – ook op batterijvoeding – kost een paar tientjes meer. Maar dan heb je wel de zekerheid dat dit niet ten koste gaat van de voeding in je dure pc of Mac. Zonder meer iets om zeker even goed na te vragen alvorens tot aankoop over te gaan. Vooral als je de UPS voor je computer wilt gebruiken.

Voorbeeld

Wij kochten een BlueWalker PowerWalker UPS VI 1000 PSW. Hier komt inderdaad een pure sinus uit en de kostprijs ligt rond de €175. Het vermogen van 700 Watt is voldoende om je de tijd te geven je systeem uit te schakelen. Toch wel prettig voor de gemoedsrust. Hoewel we in Nederland natuurlijk best verwend zijn met de kwaliteit en continuïteit van de netspanning, loop je altijd risico’s. Dat kan zijn omdat er tijdens grondwerkzaamheden een kabel sneuvelt. Of omdat een kortsluiting de zekering uit je stoppenkast opblaast. Wat ook nogal eens gebeurt is een defensie-helikopter die een hoogspanningskabel kapot vliegt. Nee, zo’n UPS is zo gek nog niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.