Bugfix voor Windows 10 1809 introduceert nieuwe bug voor HP-bezitters (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/spadgy/313251851)

Bugfix voor Windows 10 1809 introduceert nieuwe bug

Bezitters van een HP-computer met Windows 10 werden afgelopen dinsdag – Patch Tuesday – getrakteerd op een blauw scherm. De oorzaak: een door Microsoft gepushte buggy toetsenborddriver…

Als je een HP-computer gebruikt was de afgelopen Windowsweek extra zuur. Was er eerst het debacle betreffende de gebruikersdocumenten die gewist werden door de Windows 10 1809-update, nu ging het mis door een ander akkefietje. Veroorzaakt doordat Microsoft – geheel in traditie ongevraagd – een nieuwe driver voor HP-toetsenborden uitrolde in de patchronde van afgelopen dinsdag. Bezitters van HP-computers zagen daardoor na de update een blauw crashsscherm (bsod). Extra triest is dat ook een ieder werd getroffen die tegen alle waarschuwingen in toch al een upgrade had uitgevoerd naar 1809. Een hard gelachgelag, dat eens te meer bewijst dat het geforceerde updaten van software en drivers geen goed idee blijkt te zijn.

Meer verzet tegen pushen

Langzaam aan zien we dat gevestigde IT-journalisten die voorheen toch wel als Microsoft-fan getypeerd konden worden zich tegen Windows 10 in z’n huidige vorm beginnen te keren. Zo ook bijvoorbeeld Mary Jo Foley, die al heel wat jaren meedraait en dus als gelouterd beschouwd mag worden. In een eergisteren gepubliceerd artikel trekt ze duidelijk van leer tegen de update-chaos die Windows 10 is geworden. De kern van het verhaal is volgens haar artikel: laat Microsoft direct stoppen met het uitrollen van multi-jaarlijkse upgrades en eerst eens focussen op kwaliteit. Eigenlijk vergelijkbaar met wat we zelf eerder deze week schreven. Tegelijkertijd is ze ook realistisch genoeg om zich te realiseren dat dit waarschijnlijk helaas niet gaat gebeuren. Ook Ed Bott – een andere bekende naam – sprak op 10 oktober z’n ongenoegen uit over het geforceerde upgradebeleid dat Microsoft hanteert voor Windows 10. Het blijft raar dat de softwaremaker totaal niet luistert naar zowel klanten als experts uit de IT-wereld die steeds luider roepen ‘het is genoeg!’.

Cortana naar Office

Een ander opvallend Microsoft-nieuwtje betreft Cortana. Dat is de ‘slimme’ assistent die standaard is ingebouwd in Windows 10. Het ontwikkelteam daarvan is verhuisd naar de Office-afdeling. Daarmee is het geen onderdeel meer van de afdeling kunstmatige intelligentie. Het roept toch indirect visioenen op van Clippy, de wat opdringerige Office-assistent van weleer die na een klachtenregen uiteindelijk het loodje legde (in die dagen werd er blijkbaar nog wel eens nar klanten geluisterd). Gaat Cortana in Office zich ook ongewenst met van alles en nog wat bemoeien? En is er continu een luisterend oor? We zien ook niet direct hoe het praten tegen je computer praktisch gaat werken in een overvol kantoor. Hopelijk blijft het dus bij een optioneel, los naar wens te installeren onderdeel.

Wil je alles weten over Windows 10? Ook hoe je je redt uit de problemen als alles is misgegaan na een update? Het ExpertHandboek Windows 10 zet de meest relevante functionaliteiten van Windows 10 op een rijtje en ontsluit ze voor de lezer. Van het ontwikkelen van een betrouwbare back-upstrategie en het draaien van een eigen web- en FTP-server tot het configureren van virtuele machines en het toevoegen van de Linux-shell bash: u leest het in deze uitgave. Hierbij is basiskennis van het werken met Windows 10 een uitgangspunt, want de auteurs gaan ervan uit dat u weet hoe Windows Verkenner werkt, waar het menu Start zich bevindt en dat u over een werkende netwerkopstelling beschikt.

Lees meer over Windows updates en upgrades op onze verzamelpagina betreffende dit onderwerp.

Een gedachte over “Bugfix voor Windows 10 1809 introduceert nieuwe bug”

  1. Een hard gelach, jajajaja! Vooral omdat de uitdrukking als volgt is: ‘een hard gelaG’
    Maar wel heel fijn dat we zo goed gewaarschuwd worden door jullie! Thnx!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.