Hoe lang duurt het nog voordat we stoppen met het draaien onze computer op het traditionele bureau? Installeren van een systeem in de cloud is immers mogelijk!
Het klinkt in eerste instantie misschien wat verwarrend, zo’n computer in de cloud. Maar uiteindelijk is het verrassend simpel. Op dit moment heb je – waarschijnlijk – nog ergens een of meerdere pc’s of laptops in huis staan. Daarop draait – veelal – Windows of desnoods Mac OS. En al je software enzovoorts zijn daarop ook geïnstalleerd. Niks mis mee, tót het moment dat er iets fout gaat met dat systeem. Een defecte harde schijf bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je niet veel meer met het systeem aan kunt vangen. Of stel dat je snel en effectief op het werk, school én thuis met je eigen computer wilt werken. Steeds weer die lastige laptop meeslepen is dan ook weer zoiets. Voor het bedrijfsleven is het al een tijdje mogelijk complete systemen in de cloud in te richten. En dankzij steeds breedbandiger internet wordt dat voor thuisgebruikers ook interessant in de nabije toekomst.
Terminal
Een van de voordelen van een virtuele computer in de cloud is dat je thuis slechts een eenvoudig systeem nodig hebt dat slechts fungeert als een soort van (grafische) terminal. Dat kan bijvoorbeeld een simpele Chromebook zijn, een low-budget klassieke laptop, een tablet of de smart tv. Met daarop draaiend een app die verbinding maakt met een server in een datacenter waarop je eigenlijke systeem is ingericht en vervolgens het bureaublad daarvan toont. Het aardige is dat zo’n virtueel systeem verder hetzelfde werkt als een ‘echte’ computer en je gewoon je software en dergelijke aldaar kunt installeren. En net als in het echt kies je uit verschillende mogelijkheden qua achterliggende hardware. Ofwel: kies hoeveel opslagruimte je aan je cloudcomputer wilt koppelen, hoeveel RAM er nodig is enzovoorts. De capaciteiten van de ‘terminal’ maken daarbij weinig uit, enige vereiste daarvan is dat deze over een rappe netwerkaansluiting – al dan niet draadloos – beschikt en in staat is een virtueel bureaublad in real time weer te geven. Daar is niet echt hoogdravende hardware voor nodig.
Veilig
Omdat je virtuele systeem in een groot datacenter draait, profiteer je meteen van de extraatjes daarvan. Zo is veelal voorzien in een uitstekend back-up systeem. Als er daar iets mis gaat is een en ander vaak heel snel weer online zonder dat je daar veel van merkt. Je bestanden zijn in zo’n datacenter ook veiliger dan bij je thuis (al kan een lokale kopie op bijvoorbeeld een NAS ook nooit kwaad). Zoals gezegd is je systeem altijd en vanaf overal beschikbaar. Kwestie van inloggen en aan de slag.
Minpunten
Vooralsnog zijn er ook minpunten aan zo’n computer in de cloud verbonden. Want ja, ze bestaan al een tijdje. Microsoft biedt deze mogelijkheid bijvoorbeeld via zijn Azure-platform aan. Probleem is dat ze voor de meeste thuisgebruikers (nog) te duur zijn, al dalen de prijzen heel langzaam. Ongetwijfeld gaat dat over een paar jaar wel goed komen. Dan is er een probleem voor fervente gamers. In theorie zou je op zo’n systeem kunnen gamen. Maar de benodigde bandbreedte stijgt dan wel heel snel. Met Gigabit-internet in het verschiet lijkt ook dat een oplosbaar iets. Bovendien zou je de eigenlijke 3D-rendering eventueel ook nog op de lokale ‘terminal’ kunnen laten doen. Dat vergt aanpassingen van software en besturingssysteem maar kan technisch.
Privacy
Blijft over privacy. Je zet mogelijk gevoelige gegevens ergens in goed vertrouwen in de cloud. Daarbij moet je er zeker van zijn dat een aanbieder niet meeleest met jouw gegevens en activiteiten. Een en ander is op te lossen middels versleuteling, maar tegelijkertijd zullen overheden uitermate geïnteresseerd zijn in systemen van verdachten. En zolang een verdachte nog verdachte is, is het geen dader. Je snapt vast wel dat dit mogelijk tot problemen gaat leiden. Want een digitaal ‘sleepnet’ – dat nu al fel ter discussie staat – haalt zo nog meer gegevens binnen van willekeurige personen die om onbekende en mogelijk onterechte redenen in het vizier van justitie zijn geraakt. Anderzijds stuurt bijvoorbeeld Windows nu al een enorme hoeveelheid gegevens naar servers van de leverancier. De inhoud van die telemetrie is nagenoeg onbekend. Dus of er in de praktijk nou zo heel veel veranderd?
Toekomst
De toekomst lijkt dan ook aan cloudcomputing, zoals dat zo mooi heet. Heeft veel voordelen voor gebruikers, maar ook voor softwarebedrijven. Zij kunnen bijvoorbeeld een abonnement aanbieden op hun besturingssysteem en zo toch nog wat geld verdienen aan iets dat tegenwoordig door velen als gratis beschouwd wordt. Ook kan je kiezen voor een kosteloos open source OS en bijbehorende software, in dat geval betaal je alleen voor de virtuele computer. Wat dát betreft verandert er dus niet echt veel. Er staat ongetwijfeld veel te veranderen in de toekomst, dat is zeker.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
‘Desnoods op Mac OS’ ?
Dat Windows gebruikers soms het gemodder zat zijn, uiteindelijk het licht zien en overstappen op Mac, zeer begrijpelijk. Maar andersom? No way.