WordPress

De inhoud van je WordPress-blog

Het is deze maand de maand van WordPress bij Computer Creatief. En tot nu toe hebben we het eigenlijk alleen over de techniek gehad, maar hoe zit het met de inhoud…?

Je kunt nog zo’n mooie WordPress-site hebben opgezet en alle trucs uit het boek van de maand hebben ingezet: als dat wat op je site staat niet interessant is houdt het op. Kortom: bedenk – met name als je een meer klassieke blog wilt opzetten – wat je wilt delen met de wereld. Het is de vraag of de wereld momenteel echt heel erg geïnteresseerd is hoe jou kids opgroeien, en dat Mientje vandaag de eerste meters zelfstandig gefietst heeft. Begrijp ons niet verkeerd: dat kan dan weer wél interessant zijn als je je blog specifiek op al dan niet verre familie en vrienden richt. In dat geval is het verstandig om de hele blog met een stevig wachtwoord te beveiligen zodat ook echt alleen die familie en vrienden van jouw privé-leven kunnen genieten. Een blog kan ook een aanvullende dienst zijn op een bedrijf dat je runt. ‘Storytelling’ ofwel het verhaal achter je bedrijf is een hot item in marketingland. En niet voor niets, want het geeft zelfs het meest complexe bedrijf een menselijk gezicht. Wat gebeurt er achter de schermen? Hoe wordt een product gemaakt? Zet eens een medewerker in het zonnetje. Foto’s van een bedrijfsuitje. Dat soort dingen doen het heel goed.

Reaguurders

Bedenk verder dat wellicht maar weinig mensen geïnteresseerd zijn in jouw hobby betreffende het kweken van Noord-Koraanse champions. Wil je dan toch veel bezoekers naar je blog halen, dan is het zaak niet alleen op die champions te focussen, maar ook meer over het land zelf te vertellen. Misschien wat insider-tips voor leuke hotelletjes en dergelijke. Trekt ook weer mogelijke adverteerders. Gaat je WordPress blog eenmaal lopen, dan zul je zien dat er reaguurders berichten achter laten. Wordt je site erg populair, dan is het bijhouden van al die reactie – en het verwijderen van vervelende en/of beledigende teksten – een taak die veel tijd kan kosten. Een WordPress spamfilter houdt de meest vervelende dingen alvast buiten de deur. Je hoeft natuurlijk ook niet overal op te reageren, vaak reageren reaguurders ook weer op elkaar wat je werk scheelt. Zorg er in ieder geval voor dat mensen nooit anoniem een reactie kunnen plaatsen, daarmee houd je de ergste ellende in ieder geval tegen.

Resolutie

Verder is het zaak om de resolutie van afbeeldingen in de gaten te houden. Of beter: de bestandsgrootte van de afbeeldingen. Een grootte van maximaal zo’n 150 kB is een mooi waarde. Daar mag natuurlijk best eens een keer een uitschieter tussenzitten, maar bedenk dat te grote het laden van je pagina’s vertragen. Zet dus zeker geen zware afbeelding boven je artikel als uitgelichte afbeelding. Ach ja, en dan is er natuurlijk taalgebruik. In principe beschikt je browser over spellingscontrole (die in actie komt in bijvoorbeeld de editor van WordPress), check dus woorden met een rode stippellijn eronder extra. Lang niet elk als zodanig gemarkeerd woord is fout, maar je haalt de tikfouten er meestal wel mee uit. Grammatica is iets waar een browser niets mee doet. Let daar dus zelf extra op. De d-tjes en dt-tjes, maar vooral ook het simpelweg dom ogende ‘me’ in plaats van ‘mijn’. Honderd procent vermijden van foutjes lukt ook lang niet altijd, ontdek je achteraf iets dan kan het altijd aangepast worden natuurlijk.

Lengte

Verder geldt dat echt niet iedere blogpost lang hoeft te zijn. Hoewel een SEO-checker als Yoast begint te piepen als een tekst korter is dan 500 woorden (en ronduit ongelukkig wordt van teksten bestaande uit minder dan 199 woorden) moet je je daar zéker niet blind op staren. Als er verteld is wat je wilde vertellen: klaar. Maar zorg wel dat er een introtekst is en een hoofdtekst. Om het allemaal een beetje leesbaar te houden. En last but not least: jat geen materiaal (teksten, afbeeldingen, video’s etc) van anderen zonder daarvoor expliciet toestemming gevraagd te hebben. Of gebruik afbeeldingen die onder Creative Commons vallen, iets wat wij hier regelmatig doen. Het scheelt je een hoop ellende.

WordPress
Het boek van de maand. Merk je dat dit een wat ‘zwaardere’ afbeelding is van circa 300 kB of is jouw internetverbinding snel zat?

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.