Dropbox kleedt gratis gebruik uit (bron: afbeelding: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Body_painting_-_Cloud_Storage.jpg)

Dropbox kleedt gratis gebruik uit

De cloudstorage-dienst Dropbox legt het gratis gebruik (nog verder) aan banden. Vanaf nu kun je slechts maximaal drie apparaten aan de dienst koppelen.

Als je fervent gebruiker bent van Dropbox en je al even fervent bestanden bewaart of deelt via die dienst op laptop, computer, smartphone, tablet enzovoorts is het tijd om de portemonnee te trekken. Of simpelweg uit te zien naar een alternatief. Dropbox staat voor gratis gebruikers voortaan nog maar drie apparaten per account toe. Heb je er al meer gekoppeld, dan moet je alles boven de drie ontkoppelen. Wil je meer, dan kan dat alleen nog via een maandabonnement vanaf €9,99 per maand, of €99 per jaar. Daar krijgje dan 1 TB cloudopslag voor en zijn meer apparaten te koppelen aan de account. Nu was Dropbox vooral aardig om even snel wat bestanden verdeeld over verschillende apparaten beschikbaar te maken. Voor de meeste toepassingen was de 2 GB opslagruimte in de gratis variant daarvoor voldoende. Val jij in die categorie gebruikers, dan adviseren we je natuurlijk niet om een duurbetaald abonnement af te sluiten, da’s onzin.

Alternatieven

Allereerst is er natuurlijk het gratis Google Drive, waarmee je iets soortgelijks bereikt zonder verder gezeur. Bovendien kun je veel meer met een eenmaal aangemaakte Google-account. Wil je wél meer cloudopslagruimte, dan is het eveneens verstandig een beetje verder te shoppen. Bedenk bijvoorbeeld dat een Office 365-abonnement met 1 TB cloudopslag in de uitvoering voor zakelijk gebruik nauwelijks meer kost, voor thuisgebruik zelfs minder. Tja dan is de keuze snel gemaakt lijkt ons. Je krijgt dan immers niet alleen Office voor gebruik op diverse apparaten (Windows, macOS, iOS en Android), maar dus ook die gratis opslagruimte. Als je dan toch meer ruimte wilt, waarom dan het dure Dropbox met slechts een basisfunctie?

NAS

Ook kan het interessant zijn om nu toch die beoogde NAS maar eens te kopen. Inderdaad: dergelijke netwerk-opslagapparaten zijn duurder in aanschaf, zeker ook omdat je er de harde schijven ook nog bij moet kopen. Maar daarna vallen ze geheel onder je eigen beheer. Bovendien biedt een net wat geavanceerdere NAS ook vaak de mogelijkheid tot het installeren van allerlei extra software, allemaal draaiend in je browser. En desgewenst bereikbaar via internet. Als jij zorgt voor een goede beveiliging (stevig wachtwoord en extra verificatie via bijvoorbeeld een authenticatie-app of een sms) is dat onder de streep een stuk privacy-vriendelijker.

Het tot nu toe nog enigszins bruikbare gratis Dropbox-gebruik is vanaf nu verleden tijd. Drie apparaten per account is anno 2019 echt veel te weinig. Dat weet Dropbox natuurlijk ook en ze proberen nu geforceerd gebruikers over de streep te trekken naar de betaalde dienst. Waaraan een – zeker voor thuisgebruikers – veel te hoog prijskaartje hangt. Kortom: denk eens serieus na over een alternatief…

Wil weten hoe Google Drive en natuurlijk ook Google Docs werkt? Lees dan het boek Ontdek Google Docs en Drive van Dirkjan van Ittersum eens. En hou daarbij in ‘t achterhoofd dat beide diensten geheel kosteloos zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.