Een foto selectief aanpassen in Snapseed

De meeste apps waarmee je foto’s op een mobiel apparaat bewerkt werken globaal. Je past iets toe op het hele beeld. Soms wil je echter slechts een deel van een foto aanpassen. In Snapseed doe je dat met Selectief.

In Snapseed heb je tussen de Tools het gereedschap Selectief. Het woord zegt het al: met Selectief kun je delen van een foto selectief bewerken. Werken met dit gereedschap gaat als volgt:

Tik op het gereedschap ‘Selectief’.

1. Tik, als je een foto in Snapseed hebt geopend, op Selectief. Je krijgt onderin het scherm de mogelijkheid tot het Toevoegen van selectieve aanpassingen.

Tik op de plek die je selectief wilt aanpassen. Er verschijnt een blauw rondje. Je kunt de rondjes verbergen door op ‘Verbergen’ te tikken.

2. Tik in de foto op de plek waar je de aanpassing wilt doen. Snapseed zet er een blauw rondje neer. Als het rondje blauw is, is het de actieve bewerking, als het grijs is zul je er op moeten tikken om het actief te maken. Snapseed analyseert de plek waarop je hebt getikt en bepaald aan de hand van de omliggen kleuren hoe groot het gebied is waarop de selectieve aanpassingen gedaan gaan worden.

Door met twee vingers op het scherm te knijpen en te spreiden kun je het gebied dat je wilt aanpassen kleiner en groter maken. Het rode gebied wordt bewerkt.

3. Je kunt zien hoe groot dat gebied is door met twee vingers op je scherm te knijpen (pinch). Als je je vingers naar elkaar toe beweegt (knijpt), wordt het gebied kleiner, spreid je je vingers dan wordt het groter. Hoe groot het gebied is zie je aan de rode kleur tijdens het knijpen en spreiden.

Je kunt een selectie-punt ook verplaatsen en nauwkeurig ergens neerzetten.

4. Je kunt een selectie-punt ook verplaatsen en nauwkeurig ergens neerzetten. Druk met je vinger op het blauwe rondje. In een cirkel verschijnt een uitvergroting van de ondergrond als je het rondje gaat verplaatsen. Zo kun je door het rondje te verslepen, heel nauwkeurig het blauwe rondje ergens neerzetten.

Je hebt de keuze om de Helderheid, het Contrast en de Verzadiging aan te passen.

5. Door met je vinger verticaal over het scherm te slepen krijg je de keuze uit Helderheid, Contrast en Verzadiging. Als je je keuze hebt gemaakt sleep je met je vinger horizontaal over het scherm. Naar links slepen is – (min) naar rechts is + (plus).

Alleen het berijpte asfalt werd hier aangepast.

6. In de voorbeeldfoto wilde ik het berijpte asfalt de de dijk wat frisser hebben. Ik zette Helderheid en Contrast hoger en verminderde de Verzadiging iets. De rest van de foto bleef onveranderd.

7. Opslaan en klaar is ie.

Dit is deel zes van een serie over Werken met Snapseed. Andere afleveringen over deze serie vind je HIER.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.