Het boek van de maand is Bitcoins beter begrijpen van auteur Peter de Ruiter. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er eind van de maand een interview met Peter. Vandaag een vierde voorproefje uit het boek met een voorbeeld van de toepassing van de blockchain: hoe de man in de straat dankzij de blockchain vastgoedinvesteerder kan worden. Het 1ste voorproefje uit het boek vind je HIER, het 2de HIER en het 3de HIER. Een bespreking van het boek lees je HIER. (H.F.)
De man in de straat wordt vastgoedinvesteerder
Het klinkt simpel: een aandeel in het verhuren van een woonhuis. Niet één eigenaar vangt het rendement, maar velen samen. Dat klinkt als een aanlokkelijk aanbod in een tijd waarin spaargeld nauwelijks wat oplevert. Maar zo simpel als het klinkt, zo ingewikkeld is de uitvoering. Voordat het initiatief, dat Blandlord is gedoopt (bie-lendlord) en medio september 2016 werd gelanceerd, hebben twee mensen er driekwart jaar aan geprogrammeerd, onder leiding van Robert-Reinder Nederhoed. Nederhoed is oprichter van Bitmymoney, een Nederlands wisselkantoor voor bitcoins. Jan-Willem Wiertsema, eigenaar van notariskantoor Westerdok in Amsterdam, heeft het idee aangedragen.

Blandlord functioneert geheel op de blockchain: de technologie achter bitcoin waarin het eigendom en alle transacties worden opgeslagen. Dat kun je doen met een virtuele munt als bitcoin zelf, maar ook met alle andere vormen van waarde of eigendom, zoals aandelen. En de transacties daarmee. Je hoeft nu geen dikke sigaren meer te roken of je te verplaatsen in een Jaguar: ook de man in de straat kan vastgoedinvesteerder worden. Nederhoed: “We beginnen met de aankoop van drie appartementen in de Randstad, elk ter waarde van ongeveer een ton. Die verhuren we, uiteraard met een huurcontract waarin huurders worden gewezen op de bijzondere positie die ze innemen. Hoewel bijzonder? Eigenlijk maakt het ze niets uit. Het beheer is goed geregeld door wat we een gecertificeerd rentmeester noemen.”
Verwacht rendement vier procent
“Het eigendom van de verhuurde woningen hebben we in stukjes gehakt: zeg maar ‘veraandeeld’. Die aandelen worden aangeboden aan iedereen die er belangstelling voor heeft. Zo kun je voor slechts één procent of minder al mede-eigenaar zijn van een verhuurde woning, met een verwacht rendement van vier procent per jaar. Wil je er vanaf, dan bied je je aandeel weer aan op www.blandlord.com. Het mooie is bovendien dat als de waarde van het vastgoed stijgt, ook de waarde van je aandeel stijgt. Om te voorkomen dat er eventueel te veel ‘lucht’ in de prijzen sluipt, laten we eens in de twee jaar een makelaar een ‘reality check’ uitvoeren. Hij taxeert de woningen opnieuw.”, aldus Nederhoed.
De opzet klinkt simpel. De complexiteit schuilt in het feit dat zoiets nooit eerder is gedaan. Nederhoed: “Kadaster, notaris, belastingen; met alle hebben we speciale afspraken moeten maken. Normaal zijn bij de aankoop van een huis de overdracht van het eigendom en die van de betaling gescheiden. Hier gaan beide in één keer over. En wat denk je van de overdrachtsbelasting? Die is twee procent, maar wordt verrekend met een nieuwe koper als je je huis binnen zes maanden weer verkoopt. Geldt dat ook voor de aandelen van Blandlord? Zo hebben we geknokt met tal van dat soort vragen.”
Voor het beheer is een stichting zonder winstoogmerk opgericht, die formeel juridisch eigenaar wordt van de woningen. Louter het economisch eigendom wordt verhandeld. De organisatie werft nieuwe panden via makelaars. “Daar kunnen eigenaren tussen zitten die langzaam afstand willen doen van hun bezit. Dat kan op deze manier, door steeds meer aandelen aan te bieden”, verklaart Nederhoed. Had Blandlord ook met een andere techniek dan de blockchain gebouwd kunnen worden? “Ja, maar we hebben gekozen voor de blockchain vanwege de veiligheid, de transparantie, de mogelijkheid om waar ook ter wereld bewijs van je bezit te hebben en omdat in de blockchain eigendom en financiële stromen samensmelten.” Voor de aandeelhouder maakt het overigens niet uit hoe we het doen. Die ziet de blockchain niet. Het werkt gewoon.”
Nederland is een van de eerste toepassingen van de blockchain rijker.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.