een QR-code maken

Een QR-code maken, hoe doe je dat?

Je hebt vast wel eens een QR-code gezien. Bijvoorbeeld op de verpakking van een product of in een tijdschrift bij een advertentie. Zelfs op websites worden ze gebruikt. Maar zelf een QR-code maken, hoe gaat dat?

Een QR-code ziet eruit als een soort van mini-doolhof in een vierkant. De vele zwart-witte blokjes vormen samen een door een computer eenvoudig leesbare code. Kwestie van fotograferen en decoderen. Iedere moderne zichzelf respecterende smartphone of tablet kan dat, al dan niet met behulp van een extra te installeren app. De gedecodeerde code kan bestaan uit een tekst, adres (visitekaartje!) of – heel vaak – een webadres (URL). Handig voor als je even snel wat meer over een geadverteerd product wilt weten bijvoorbeeld: maak een foto met de QR-code-app en breng direct een bezoekje aan de website ervan. Zoals gezegd decoderen veel smartphones en tablets tegenwoordig een QR-code via de ingebouwde camera-app. Maar je kunt de codes ook zelf maken. Daarbij is het niet onverstandig om voor een paar Euro een betaalde app te kiezen. Ja, je kunt ook websites bezoeken om online gratis codes te genereren. Maar voor niets gaat de zon op: grote kans dat jouw ingetikte URL’s, teksten en adressen vrolijk bewaard worden en misbruikt voor marketing-doeleinden. Lekker links laten liggen dus.

QRafter voor iOS (en iPadOS)

In dit voorbeeld gaan we eens aan de slag met de al jarenlang meedraaiende (en bijgehouden…) app Qrafter Pro. Er is ook een gratis niet-Pro versie, maar die bombardeert je met advertenties. Als dat je niet stoort: sla je slag. Start de app. Om een QR-code te scannen tik je op Scan with camera. Het aardige is dat de app met meer dan alleen QR-codes overweg kan, zo kun je ook in een fractie van een seconde streepjescodes laten decoderen, maar dat terzijde. Om een QR-code te maken, tik je op Create in de knoppenbalk onderin beeld. Kies links uit een gewenste categorie, in dit voorbeeld Contact Card. Wil je je eigen adresgegevens toevoegen, dan is het zaak om éérst in de app Contacten je eigen naam en adres, telefoonnummer enzovoorts toe te voegen.

Leuk voor foon-vriendelijk visitekaartje

De visitekaartjes-QR-codes zijn namelijk alleen te genereren door een van je contacten te selecteren. Heb je jezelf geselecteerd, schakel dan alle gegevens die je in de code wilt verwerken in. Klik vervolgens op Create en je QR-code staat in beeld. Tik op de exporteerknop bovenaan de knoppenbalk rechts van de code en kies vervolgens (bijvoorbeeld) Save to Camera Roll. Je QR-code is nu beschikbaar als afbeelding op de Filmrol van je apparaat. Van daaruit kun je ‘m imoprteren in bijvoorbeeld een tekstverwerker met visitekaartjes-sjabloon. Leuk om aan de ene kant de uitgetikte ‘human readable’ gegevens te zetten en aan de andere kant (of in een apart blok op dezelfde kant natuurlijk) de QR-code. Zo kunnen mensen aan wie je je uiteindelijk gedrukte kaartje geeft je gegevens wel heel makkelijk aan het adresboek van hun apparaat toevoegen.

een QR-code maken
Een QR-code voor op een visitekaartje is zo geregeld.

Android

In de afbeelding bovenaan dit artikel hebben we voor het genereren van een stukje code de optie Tekst gebruikt. Om de code te decoderen richt je jouw smartphone op de code. Wellicht zie je in de standaard camera-app al een gedecodeerde tekst, anders even op zoek naar een QR-code-decoder-app. Zoals bijvoorbeeld – voor iPhone-gebruikers – het genoemde Qrafter (Pro). Android-gebruikers kunnen kiezen voor het gratis (en advertentievrije) QR Tiger. Hiermee zijn óók QR-codes te genereren (maar mogelijk verzamelt de maker weer gegevens, je weet nog wel: niets voor niets…). Het aardige is dat je in deze app kunt kiezen voor een alternatieve opmaak van de codes. Die zijn (meestal) net zo goed leesbaar als de regulier vormgegeven QR’tjes, maar ze vallen wel meer op. Met als risico dat mensen wellicht niet meteen snappen dat het hier toch echt om een standaard QR-code gaat ondanks de iets afwijkende vormgeving.

een QR-code maken
De Android-app QR Tiger genereert QR-codes die net wat anders ogen dan anders…

een QR-code makenHeb je een Android-telefoon, dan wil je daar vast meer mee doen dan alleen QR-codes lezen en maken. Check het boek Ontdek de Android Phone, 7e editie; Bijgewerkt voor Android 10 van auteur Joris de Sutter daarom zeker eens. Android is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. Dit boek beschrijft wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 10 van Android en houdt al rekening met versie 11.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Een QR-code maken, hoe doe je dat?”

    1. Beter niet doen, dat soort sites verzamelen alle ingevoerde gegevens. Waarmee een uitstekende database aan actuele, werkende contacten bedoeld voor spam, scam, fishing enzovoort opgebouwd wordt. Gewoon een lokaal draaiende app op foon of pc gebruiken, van een betrouwbare bron.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.