Een verlengde garantie kan hoge kosten bij reparaties voorkomen (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broken_glass.jpg)

Extra garantie bijkopen, wel of niet doen?

Veel grotere winkelketens en merken bieden de mogelijkheid tot het bijkopen van extra garantie, of een soort van extra verzekering zo je wilt. Zinvol?

Standaard krijg je binnen de Europese Unie een garantie van twee jaar op elke aankoop die je doet. Nu wordt dat begrip garantie vrij ruim geïnterpreteerd door de meeste winkels. Als er echt sprake is van een defect binnen korte tijd na aankoop, of wanneer er binnen die twee jaar iets kapot gaat dat overduidelijk niet door jouw toedoen is veroorzaakt is er meestal niks aan de hand. De meeste winkels zullen je ofwel een nieuw apparaat aanbieden of de zaak laten repareren. Vager wordt het bij problemen of defecten waarvan niet duidelijk is hoe ze zijn ontstaan. Een perfect voorbeeld is een gebroken scherm van een smartphone of tablet.

Schuldvraag

Winkeliers – en ook de fabrikanten – staan vaak niet te trappelen om gratis een scherm te vervangen. Vaak gebeurt het dat eerst geprobeerd wordt jou de schuld in de schoenen te schuiven, zelfs als je apparaat altijd in een stevige hoes heeft gezeten en echt nog nooit gevallen is of in de knel heeft gezeten. Ook valschade aan bijvoorbeeld camera’s wordt niet gedekt door de garantie. Hoewel het tweede dan alweer een stuk logischer klinkt dan het eerste.

Garantieverlengende verzekering

Om problemen wat verder na de aanschaf van je apparaat te voorkomen, is het veelal mogelijk om een extra verzekering of garantieverlenging aan te schaffen bij of kort na aankoop. Of je dat doet is ten eerste natuurlijk erg afhankelijk van de productprijs. Voor een simpele feature-foon van een paar tientjes een verzekering afsluiten is zinloos. Anders wordt het bij een digitale camera of een tablet van enkele honderden Euro’s of meer. Reparatiekosten lopen dan al heel snel op als er iets kapot gaat, terwijl nieuw kopen nog veel duurder uitpakt.

Risicoafweging

De vraag is in hoeverre je een bedrag bij wilt betalen voor de extra service, en of het zinvol is. In een huis zonder kinderen een tablet in een stevige hoes gebruiken levert minder risico’s op dan een tablet ook buitenshuis veel gebruiken. Als er ook nog kinderen in het spel zijn is het risico op valschade en dergelijke nog groter. In dat geval kan het afsluiten van een verzekering / garantieverlening interessant zijn. Na één gebroken scherm heb je je verzekeringsbedrag al ruimschoots terugverdiend! Check voor je definitief beslist wel even de voorwaarden van je inboedelverzekering en dergelijk. Mogelijk worden daar dingen als val- en waterschade ook gedekt. Vraag het bij twijfel even na.

Niet duur

De garantieverlengende verzekeringen (laten we ze zo maar even noemen) kosten meestal niet zo heel veel. Denk aan een bedrag van ergens rond de €100 voor een verlenging van twee of drie jaar. Het is wel zaak om goed na te vragen wáár de verzekering precies wordt afgesloten en of deze ook geldig blijft na bijvoorbeeld het faillissement of het om een andere reden opdoeken van een winkel(keten). Diverse fabrikanten bieden ook hun eigen verzekeringsproducten aan, zoals Apple met AppleCare(+). Lees voor aanschaf heel goed de verzekeringsvoorwaarden, want goedkopere verzekeringen dekken logischerwijs vaak minder dan de duurdere. Denk aan het wel of niet onder de garantie vallen van schermschade; toch vaak het duurste onderdeel.

Discussievoorkomend

Je staat met een extra garantieverlengende verzekering in ieder geval een heel stuk sterker in geval van schade aan je apparaat. Ook als die schade door je eigen stommiteit is veroorzaakt. Winkeliers hebben simpelweg je reparatie-aanvraag te accepteren. En zelfs als een winkel dwars gaat liggen, kan je altijd nog bij de verlener van de verzekering terecht. Een fabrieksverzekering is in dat opzicht het mooist, die overstijgt alle winkels. En je kan er vaak ook buiten Nederland aanspraak op maken. Zo’n garantieverlengende verzekering is dus een serieuze overweging waard.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.