Bij Facebook draait alles om Likes, ofwel het bekende duimpje omhoog. Spammers gaan ver om duimpjes te scoren.
Facebook ‘spam’ kennen we allemaal. Het blijft extreem opletten bij ongevraagde aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn. En dan zijn er ook nog de bedrijven die denken snel en goedkoop te kunnen scoren door maar zoveel mogelijk duimpjes (Likes) op te halen. Ze schromen er niet voor om uw tijdlijn en die van anderen te vervuilen met domme berichten. ‘Like dit en…’ enzovoorts. Facebook wil dit soort ‘engagement bait’ gaan aanpakken. Eindelijk. Dankzij slimme lerende software moet het binnenkort gedaan zijn met al deze irritante vervuiling. Of in ieder geval een heel stuk rustiger worden.
Blijf alert
Er is natuurlijk niks mis met het feit dat een bedrijf waar je écht om ‘geeft’ je met enige regelmaat nieuws of leuke aanbiedingen stuurt. Daar heb je zelf voor gekozen door bijvoorbeeld het betreffende bedrijf te volgen. Word je de berichtenstroom om wat voor reden dan ook beu, dan is ‘ontvolgen’ een zeer effectieve oplossing. Kortom: je hebt en houdt het heft in eigen hand. Het wordt vervelend bij berichten op je tijdlijn die uit het niets verschijnen. Daaronder vallen wat ons betreft ook de ‘spelletjes’ waarmee je bijvoorbeeld je karakter kunt laten bepalen. Of uitzoeken op welke bekende popster je het meest lijkt. Dergelijke berichten zijn vooral bedoeld om gebruikers(gegevens) te scoren. Het lijkt allemaal leuk en onschuldig, maar het gaat de makers puur en alleen om het verzamelen van die gegevens. En als dat ook weer tot een hoop delen en duimpjes leidt verspreiden dit soort onzinberichten zich als een virus. Vermijd dus de verleiding om hierop te reageren.
Train jezelf
Eigenlijk moet je jezelf gewoon gaan trainen in het simpelweg negeren van alle berichten op je tijdlijn van onbekende ‘afzenders’. Leer jezelf een soort vriendenfilter aan en laat de rest voor wat het is. Scheelt een hoop ellende. Het vervelende is dat sommige nep- of bedelberichten bedrieglijk betrouwbaar overkomen. Weersta de verleiding en reageer er niet op en laat ook geen duimpjes achter. Daarmee doe je namelijk precies wat de maker van zo’n irritant bericht probeert te bereiken: binnenslepen van Likes. Laat advertenties ook links liggen. Het trieste is dat het soms lijkt alsof een speciale aanbieding afkomstig is van een van de bonafide bedrijven die je volgt. Terwijl dat achteraf helemaal niet het geval blijkt te zijn. Net als bij e-mail spam zijn Facebook-spammers in staat om betrouwbare contentleveranciers na te bootsen. Hou dat vooral goed in het achterhoofd!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.