Foto’s bewerken in iOS

Foto’s bewerken in iOS

Ontdek iOS 15Foto’s bewerken in iOS is een eitje, dankzij de standaard meegeleverde en verrassend veelzijdige app Foto’s. Onderstaand artikel is een fragment uit mijn boek Ontdek iOS 15.

De app Foto’s heeft wat eenvoudige functies om foto’s te bewerken. Denk hierbij aan het bijsnijden van een foto, het automatisch verbeteren van de foto, filters toepassen, de foto draaien en het verwijderen van de beruchte rode ogen. U kunt verschillende effecten achterelkaar op dezelfde foto toepassen en daarna het resultaat opslaan.

Tik op de foto die u wilt bewerken en tik op de knop Wijzig. U hebt voor het bewerken een hele gereedschapskist tot uw beschikking. Tik op een knop om de functie in te schakelen, sleep met de schuifregelaar om het effect in te stellen; u ziet aan de rand van de knop hoeveel effect is ingesteld. Tik nogmaals op de knop om de functie weer uit te schakelen. Veeg over de knoppen boven of links van de schuifregelaar om alle beschikbare knoppen te zien.

Foto’s bewerken in iOS
U kunt ook foto’s bewerken in de app Foto’s.

Knoppenuitleg

In de afbeelding ziet u de volgende knoppen:

1. Annuleer Tik op deze knop als u alle wijzigingen ongedaan wilt maken.

2. Rode ogen Fotograferen met flits levert nog wel eens rode ogen op. Die raakt u zo kwijt. Tik op de knop Rode ogen en tik op het rode oog. Tik daarna op het andere rode oog. Wilt u het effect ongedaan maken, tik dan nogmaals op een oog. U ziet dit gereedschap alleen als de afbeelding rode ogen heeft.

3. Markeringen Tik op deze knop als u markeringen wilt toevoegen aan uw foto’s. Dit zijn dezelfde markeringsgereedschappen die u ook in Berichten en andere apps aantreft.

4. Meer Deze knop toont de apps die u hebt geïnstalleerd voor het bewerken van uw opnamen. Schakel deze apps in en gebruik ze direct vanuit Foto’s.

5. Zoom Hiermee vergroot of verkleint u het beeld van de foto. Knijpen werkt ook als u details wat beter wilt bekijken.

6. Gereed Hiermee slaat u het resultaat op en stopt u het bewerken.

7. Automatische verbetering Deze functie past – als dat nodig is – de kleurverzadiging, de belichting en het contrast van de foto aan. Hoewel u natuurlijk van zulke automatische hulpjes geen wonderen mag verwachten, levert deze functie geen slecht werk.

8. Belichting Veeg over de regelaar om de instellingen te wijzigen. U ziet het resultaat direct. Dit werkt steeds als u regelaars ziet. Pas de foto aan totdat de foto naar uw zin is.

9. Helderheid Deze functie gebruikt u om de foto helderder of minder helder te maken.

10. Licht Achteraf kunt u ook de belichting, het contrast en nog veel meer aanpassen. Veeg maar over de knoppen en u ziet nog veel meer mogelijkheden.

11. Levendigheid Hiermee stelt u de warmte en levendigheid van de foto in.

12. Fotofilters Tik op de knop Filters en selecteer het gewenste filter. Met de schuifregelaar kunt u het effect van het filter aanpassen. Is het resultaat naar wens, dan tikt u op de knop Gereed.

13. Bijsnijden en roteren Hiermee past u de afmetingen aan van een foto. Tik op de knop Verhouding (onderaan) als u wilt kiezen uit verschillende standaardverhoudingen, zoals vierkant, 2:3 en dergelijke. Versleep de hoeken van het raster om handmatig het gewenste formaat te bepalen. Knijp op het scherm om verder in te zoomen of versleep de foto binnen het kader om de gewenste uitsnede te krijgen. Wilt u de foto 90 graden draaien, tik dan op de knop met de ronde pijl (bovenaan). Tik op de knop Herstel om de aanpassingen van deze functie ongedaan te maken.

Foto’s bewerken in iOS
Kies een filter, bijvoorbeeld Dramatisch warm.
Zet de horizon recht of kies een standaardafmeting voor het bijsnijden van uw foto.

14. Schuifregelaar Hiermee stelt u het effect in van elke knop. Aan de rand van de knop ziet u hoeveel effect is toegepast.

Foto’s bewerken in iOS

Twee versies Bewaart u uw foto’s in iCloud-fotobibliotheek, dan wordt zowel de originele versie als de gewijzigde versie opgeslagen. U ziet alleen de bewerkte versie, maar als u deze opent met Wijzig, dan ziet u de knop Herstel. Daarmee krijgt u de originele versie weer terug, maar u verliest daarbij uw aanpassingen.

Foto’s bewerken in iOS
Links de melding als u op Annuleer tikt, rechts de melding als u een eerder bewerkte foto wilt herstellen naar het origineel.

Meer tips en trucs over Apple-producten? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Apple-tips op dit blog vind je HIER.

Ontdek iOS 15

Ontdek iOS 15Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft iOS 15 te bieden. De auteur van het boek Ontdek iOS 15 doet Apples nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPod Touch haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iOS 15 te halen.

Uit de inhoud:

  • Kennismaking: verken iOS en ontdek hoe u met Continuity en Handoff naadloos verder werkt op een ander iOS-apparaat en de Mac.
  • iMessage: alles over telefoneren, FaceTime, chatten en Siri.
    Web en e-mail: surf op internet en verstuur en ontvang e-mailberichten.
  • Adresboek en agenda: organiseer uw werk in iOS 15.
  • Kaarten: oriënteer u onderweg met Kaarten van Apple.
  • iTunes en iCloud: beluister, bekijk en beheer media- en andere bestanden. Deel aankopen met familieleden.
  • Foto’s en video: geniet van foto’s en films in de hoogst mogelijke kwaliteit.
  • iTunes en App Store: koop films, boeken, muziek en apps online.

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.