Google Foto’s en de gezichtsherkennings-administratie

Als je eenmaal de Gezichtsherkenning in Google Foto’s hebt ingesteld en wat gezichtsherkenningsadministratie hebt gedaan kijk je er niet vaak meer naar om. Toen ik me gisteren in Google Foto’s bij People & Pets vervoegde zag ik ineens iets nieuws: een rechthoekje met daarin twee fotootjes en de tekst Same or different person? Gezichtsherkenning is niet perfect, soms moet je die een beetje helpen, zoals in dit geval, of beter gezegd: deze gevallen.

Een serie onbekende gezichten

gezichtsherkenning
Soms kun je niet precies in de kleine afbeelding zien of het wel om dezelfde persoon gaat. Klik of tik dan op die kleine foto, je gaat dan naar die foto’s in je Google Foto’s-collectie. Daar kun je het beter bekijken.

Zelfde, Anders of Niet Zeker zijn de keuzes die je bij deze nieuwe mogelijkheid krijgt. Bovenaan in die langwerpige rechthoek zie je van hoeveel gezichten Google Foto’s niet zeker is van welke persoon erbij hoort. Het gaat hier om people groups die Google Foto’s bij elkaar heeft gesprokkeld en waarvan ze niet weet of ze bij elkaar horen of dat het een nieuwe persoon is. Die foto’s in die rechthoek zijn soms dermate klein dat je ook zelf niet precies kunt zien wie deze persoon is.

De foto’s in je Google Foto’s-collectie waarvan Google wil weten of het om dezelfde persoon gaat.

Wil je precies weten welke gezichten Google Foto’s bij elkaar heeft gegroepeerd, klik dan op het ‘onbekende’ gezicht. Je gaat dan naar die serie foto’s in je collectie waarvan Google denkt dat het dezelfde persoon is. Als je zegt Same (Zelfde), dan wordt die serie foto’s bij collectie van de persoon gevoegd die al een naam heeft.

Als je op Group faces tikt, voegt Google Foto’s deze groep gezichten bij een bestaande reeks gezichten die al een naam heeft.

Een-voor-een

gezichtsherkenning
Is dit dezelfde persoon?

Als je in People & Pets op een van de herkende gezichten tikt, krijg je in een grotere rechthoek dezelfde vraag voorgesteld: Same or different person? Daarbij gaat het dan telkens om één foto, niet een  gegroepeerd stelletje foto’s. In die grotere rechthoek kun je beter bekijken of het om dezelfde persoon gaat of om iemand anders. Deze manier werkt erg prettig. Als je dus op een gezicht in de herkende gezichtencollecties tikt, laat Google Foto’s voor die persoon zien over welke nieuwe of oude foto’s ze niet zeker is. Je krijgt vervolgens een-voor-een foto’s voorgeschoteld waarvan Google vermoedt dat het die persoon is. Jij kunt dan aangeven of dat zo is.  Als je de serie van die ene persoon hebt afgewerkt, krijg je te zien van welke personen Google nog meer foto’s heeft waarover ze het niet precies weet.

Nadat je het ene gezicht hebt afgewerkt kun je verder met andere gezichten.

Je kunt dus, als je tijd en zin hebt, nog even doorgaan met de gezichtsherkenningsadministratie. En zoals het – waarschijnlijk – gaat met gezichtsherkenning: des te meer gezichten er herkend zijn, des te beter die gezichtsherkenning wordt.

Op dit blog schrijven we regelmatig over Google Foto’s. In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogpost die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.