Gratis opslagruimte bij Google foto's

Gratis opslagruimte bij Google foto’s niet meer gratis

Eerst was de heroïne gratis en nu, nu je eenmaal verslaafd bent, moet je er voor gaan betalen… Zo gaat dat met dealers en zo gaat het ook met een dealer als Google. Eerst was de opslag van je foto’s in hoge kwaliteit bij Google Foto’s gratis, vanaf 1 juni 2021 zul je er voor moeten betalen en zul je opslagruimte moeten kopen. Die gratis opslage ruimte bij Google foto’s is dan niet meer gratis.

Elke week 28 miljard foto’s erbij

Het klonk zo mooi: gratis opslag van al je foto’s (max 16 megapixel) in hoge kwaliteit in Google foto’s. Al je foto’s altijd beschikbaar op al je apparaten. Maar ja, opslagruimte is nu eenmaal niet gratis en nu Google ons allemaal verslaafd gemaakt heeft aan dat handige Google Foto’s moeten we gaan dokken. Aan de ene kant niet onlogisch. Er staan nu zo’n 4 biljoen foto’s opgeslagen bij Google en elke week komen er 28 miljard foto’s bij. Duizelingwekkende hoeveelheden. En Google telkens maar weer servers bijkopen… Het is ook weer typisch Google: ze beloven iets, maar komen er weer op terug.

De Pixel-telefoons

Bij de Pixel blijft het gratis (links) bij andere telefoons (rechts): dokken!

In deze post op de site van Google kun je er alles over lezen. Alle foto’s die je voor 1 juni volgend jaar op de servers van Google hebt staan, tellen niet mee voor je opslagruimte. Da’s mooi. Voor de gebruikers van een Pixel-telefoon valt de schade ook te overzien. Als je foto’s maakt met je Google Pixel en je kiest voor uploaden in hoge kwaliteit, dan gaat dat niet ten koste van je opslagruimte. Even prees ik mezelf gelukkig: ik heb een Pixel! Maar dat geluksgevoel bleef maar even: ik zet ook alle foto’s die ik met mijn Fujifilm-camera schiet op Google Foto’s. Dat gaat wel ten koste van mijn opslagruimte.

Verwijderen van mislukte foto’s

Via de link waarmee je kunt kijken hoe lang je nog door kunt met je opslagruimte, kreeg ik dit te zien…

In die post van Google staat een link waarmee je kunt bekijken hoe lang je kunt doen met de opslagcapaciteit die je bij Google hebt. Standaard krijg je gratis 15 GB en kun je die voor €2,99 per maand uitbreiden tot 200 GB. Google denkt dat ik met mijn opslagruimte zo’n vier jaar toekan. Jaja, we zullen zien… Daarnaast komt er vanaf die 1 juni 2021 een tool waarmee je je foto’s kunt doorzoeken op mislukte foto’s die je dan kunt verwijderen (wazige, donkere en andere foto’s van lage kwaliteit schrijft Google).

Te mooi om waar te zijn

Het was ook te mooi om waar te zijn, die gratis opslagruimte. En eigenlijk heb ik niks te klagen. Ik heb er zeker meer dan 300.000 foto’s staan. Dan zet ik volgend jaar niet alle foto’s die ik met mijn Fuji maak op Google Foto’s. Ik maak wel een selectie. We gaan het zien. En als het snel uit de hand loopt met die opslagruimte: misschien is het dan tijd voor een NAS of voor een van de alternatieven die er voor Google Foto’s bestaan. (En lees HIER over hoe Google de concurrentie kapot maakte met het aanbieden van gratis opslagruimte.)

Wil je meer lezen over wat mogelijk is met Google Foto’s op jouw telefoon, pc of tablet? In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogposts die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen.
Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.  Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

Een gedachte over “Gratis opslagruimte bij Google foto’s niet meer gratis”

  1. Een tweede account aanmaken zodat je je fotocollectie kan opsplitsen in bv. vakantiekiekjes en overige zou een optie kunnen zijn. Heb je toch weer zo,n 30 Gb tot je beschikking.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.