Grote bestanden sturen: niet met e-mail – 1

De meeste mailproviders – zowel aan de verzendende als ontvangende kant – hebben een limiet ingesteld betreffende de maximale grootte van een bericht inclusief bijlagen. Wilt u iemand een bestand van bijvoorbeeld 15 MB (of meer) in de vorm van een bijlage mailen dan kan dat zomaar mislukken, omdat de post niet in de brievenbus past. Geen probleem, er zijn diverse mogelijkheden om de limiet te omzeilen. In dit eerste deel WeTransfer en Office 365. Het tweede deel over het delen van bestanden via OneDrive, vind je HIER.

Om te beginnen is e-mail nooit ontworpen voor het verzenden van (grote) bestanden. Technisch kan het wel, maar het levert providers veel extra kosten op in de vorm van onder meer de benodigde opslagruimte. Ook kan het voor de ontvanger uitermate vervelend zijn ineens met een 100 MB bijlage geconfronteerd te worden, ten eerste duurt het wachten op binnenlopen van mail dan vreselijk lang en bovendien zorgt het bij gebruik van mobiel internet mogelijk voor een vervelende kostenpost. Kortom: op zich is die limitering van de mailgrootte (inclusief bijlagen) zo gek nog niet. Maar het zorgt wel voor een praktisch probleem als u eens een keer een groot bestand naar iemand anders moet verzenden. En grote bestanden genereren we met z’n allen steeds vaker, denk alleen al aan iets voor de hand liggends als een videoclip in HD of zelfs 4K-kwaliteit. Als u die in de hoogste kwaliteit wilt (of moet) delen met iemand anders is er een probleem. Ook documenten met veel afbeeldingen overschrijden als snel de 10 tot 15 MB, precies de limieten die veel providers hebben gesteld voor de maximale berichtgrootte. Gmail biedt iets meer ademruimte, maar ook daar houdt het op bij berichten die in totaal groter zijn dan 25 MB.

WeTransfer

Om toch grotere bestanden te kunnen zenden naar iemand zijn diverse diensten online te vinden. De meest bekende is ongetwijfeld WeTransfer. Het aardige is dat u zonder account of afsluiten van een betaald abonnement bestanden tot een grootte van 2 GB kunt verzenden. Voor de meeste (thuis)gebruikers zal dat méér dan voldoende zijn. Prettige bijkomstigheid is dat u geen software op uw pc hoeft te installeren, alles werkt direct vanuit de browser. WeTransfer spreekt qua gebruik eigenlijk voor zich: open de pagina, skip het aanbod voor een betaalde versie, vul het e-mailadres van de beoogde ontvanger in, zorg dat uw afzendadres eveneens is vermeld in het veld Je e-mail, tik een bericht en sleep het te verzenden bestand vanuit de Verkenner of vanaf het bureaublad ergens naar de geopende WeTransfer-pagina. Klik dan op de knop Transfer en wacht tot het bestand is geüpload naar WeTransfer. Klik op OK en sluit desgewenst pagina met WeTransfer. De beoogde ontvanger krijgt een bericht met daarin de link naar de downloadlocatie, na een klik op Download door hem of haar opent een browservenster met wederom een knop Download. Na hierop klikken wordt het bestand overgeheveld. WeTransfer is dus feitelijk gewoon een tijdelijke bestandsopslagruimte; een tussenstation. Bestanden blijven niet eeuwig bewaard, na een week worden ze gewist. U krijgt een melding zodra de ontvanger het bestand heeft opgehaald.

Slepen en gaan, zo simpel werkt WeTransfer.
Slepen en gaan, zo simpel werkt WeTransfer.

Office 365

Ook als u Office 365 gebruikt beschikt u over een manier om grote bestanden uit te wisselen. Als tussenstation gebruikt u in dit geval OneDrive. Log in bij Office 365 en klik linksboven op de ‘tegeltjesknop’ en vervolgens op OneDrive. Sleep het te delen bestand vanuit de Verkenner (of vanaf het bureaublad) naar uw OneDrive-map in de browser en wacht tot het uploaden is voltooid. Klik met de rechter muisknop op het inmiddels op uw OneDrive staande bestand en kies in het geopende contextmenu voor de optie Delen.

Klik met de rechter muisknop op het te delen bestand en daarna in het contextmenu op Delen.
Klik met de rechter muisknop op het te delen bestand en daarna in het contextmenu op Delen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.