Hansboek HTML5 & CSS3

Handboek HTML5 en CSS3: afspraken over webtalen

Handboek HTML5 en CSS3Het boek van de maand september is het Handboek HTML5 & CSS3, waarvan net de 4e bijgewerkte editie is verschenen. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit deze 4e editie van dit Handboek HTML5 en CSS3. Dit voorproefje behandelt de afspraken voor de webtalen – HTML5 en CSS – waarmee websites en andere webtoepassingen worden gemaakt. Een interview met Peter Doolaard vind je HIER. De twee eerdere voorproefjes uit het boek HIER en HIER.(H.F.)

Afspraken over webtalen

Sinds 1994 wordt geprobeerd lijn te brengen in de talen waarmee websites (en andere webtoepassingen) worden gemaakt. Die talen zijn onder meer HypertextMarkup Language (HTML) en Cascading Style Sheets (CSS). Daarvoor is het World Wide Web Consortium, kortweg W3C, opgericht. In verschillende werkgroepen overleggen browserfabrikanten zoals Microsoft, Google, Mozilla enOpera. Omdat W3C ook allerlei andere webstandaarden beheert, vindt u onder de leden ook bedrijven als Nokia, Rabobank Nederland, Walt Disney Company en Motion Picture Association of America. Het doel van bijvoorbeeld de werkgroep Web Platform is afspraken maken over hoe een auteur in een webdocument aangeeft dat iets een hyperlink, een kop of een opsomming is, en hoe een browser daarmee zou moeten omgaan.

afspraken voor webtalen bij het W3C
Het onderdeel HTML en CSS op de website van W3C.

World Wide Web Consortium Kijk voor meer informatie over wat het W3C is en doet op w3.org. Dat is de thuishaven van deze in Amerika gevestigde organisatie. U vindt er ook informatie over de hierna genoemde talen XHTML en XML.

Webtalen HTML en XHTML…

Het is allerminst vanzelfsprekend dat er nu een W3C-standaard van HTML5 is. Eind jaren negentig, de standaard HTML4.01 was klaar, besloot de organisatie zich volledig te richten op XHTML, een vorm van HTML gemodelleerd naar de strikte regels van XML. Het begon met het herschrijven van HTML naar XML (XHTML 1.0) en tegelijk werd gewerkt aan een geheel nieuwe versie (XHTML2) die niet uitwisselbaar zou zijn met eerdere HTML- en XHTML-talen. Er was daarmee een route gekozen waarbij het bestaande web zou blijven zoals het was (HTML4) en er daarnaast een niet-uitwisselbaar nieuw web zou ontstaan met op XML-webtaal gebaseerde applicaties.

HTML5 als webtaal

Tijdens dat ontwikkelproces zagen Mozilla en Opera in 2004 nieuwe mogelijkheden voor HTML en zij hebben voorgesteld om toch door te gaan met de ontwikkeling van HTML, maar daar waren bij het W3C onvoldoende medestanders voor. In reactie daarop besloten Apple, Mozilla en Opera dan maar zelf aan de slag te gaan met HTML5. Daarvoor richtten zij in 2004 de Web Hypertext Application Technology Working Group op, kortweg WHATWG. Hun voornaamste uitgangspunt was dat webontwikkelaars een webtaal gebaseerd op het oude HTML4 tot hun beschikking zouden krijgen, dus uitwisselbaar, maar met nieuwe mogelijkheden om een volwaardig alternatief te kunnen bieden voor native webapps (iOS en Android) en gepatenteerde technieken zoals Flash van Adobe en Silverlight van Microsoft. Dit initiatief viel bij de gemeenschap van webontwikkelaars in goede aarde. Omdat die de ontwikkelingen met gejuich ontvingen en omdat fabrikanten de nieuwe ideeën gingen inbouwen in hun browsers, ging uiteindelijk ook bij het W3C het roer om. De werkgroep XHTML is eind 2009 opgeheven en de aandacht gaat weer uit naar HTML.

Living Standard In een dynamische omgeving als internet moeten de mogelijkheden niet beperkt worden door starre regels. Met dat uitgangspunt propageert WHATWG dat HTML een levende standaard is, constant in ontwikkeling. Daar past geen versienummer bij. Lees de FAQ van WHATWG voor achtergrondinformatie over deze organisatie op wiki.whatwg.org/wiki/FAQ.

Het zijn de gedrevenheid van WHATWG en de snelheid waarmee in browsers nieuwe mogelijkheden worden ingebouwd die de ontwikkeling van HTML in een stroomversnelling hebben gebracht. Google (Chrome), Mozilla (Firefox), Opera en Microsoft (Edge) brengen in hoog tempo updates voor de browser uit. Het resultaat is dat de nieuwste versies van alle toonaangevende browsers veel nieuwe mogelijkheden ondersteunen. Het werkt als een vliegwiel: het feit dat nieuwe opties snel worden opgenomen in browsers stimuleert de ontwikkeling.

Automatische updatesEr worden niet alleen sneller nieuwe versies van browsers uitgebracht, ze worden ook veel sneller op grote schaal gebruikt door het internetpubliek. Dat komt doordat browserupdates automatisch worden gedownload en geïnstalleerd, zonder tussenkomst van de gebruiker. Dit principe staat bekend als Evergreen browsers (zie ook http://eisenbergeffect.bluespire.com/evergreen-browsers/).

Twee smaken HTML

Zijn er nu twee smaken HTML? In zeker zin is dat zo. Hoewel de HTML5-recommendation op de website van het W3C het resultaat is van samenwerking tussen W3C en WHATWG, hebben de wegen van de groepen zich gescheiden. Wat W3C betreft is HTML5 ‘af’, hoewel de organisatie sinds 2012 ook werkt aan upgrades van HTML5. Daarbij gaat het om zaken die in de huidige specificatie nog onvoldoende ontwikkeld zijn. In grote lijnen is de HTML5-specificatie van W3C te zien als een stabiel geheel dat wordt ondersteund door een groot aantal marktpartijen. De Living Standard van WHATWG daarentegen is veel dynamischer. Er wordt permanent gewerkt aan nieuwe of verbeterde mogelijkheden op basis van wat websitebouwers nodig hebben.

Doordat er twee specificaties bestaan, rijst uiteraard de vraag welke u als websitebouwer het best kunt hanteren. Daarbij telt uiteraard welke specificatie door de browserfabrikanten wordt gevolgd en dat is de W3C-versie. Gebruik die als stabiele standaard om websites te bouwen die door alle moderne browsers worden ondersteund. Volg de ‘levende standaard’ van WHATWG om te zien wat de toekomst kan brengen. Want zo werkt het globaal: uit de gemeenschap van webontwikkelaars komt naar voren wat een gewenste techniek, die wordt uitgewerkt door WHATWG, wat kan leiden tot (experimentele) implementatie in browsers, waarna uiteindelijk in de W3C Web Platform-werkgroep zo’n techniek als aanbeveling wordt opgenomen in de HTML-specificatie.

U hebt als ontwikkelaar in elk geval geen last van de meningsverschillen tussen de specificatiemakers. Integendeel. WHATWG denkt vooral na over wat er mogelijk zou moeten zijn; het zijn de creatieven. Het W3C is een stuk behoudender, maar neemt bij voldoende draagvlak nieuwe ideeën wel over. Daar worden de mogelijkheden van HTML alleen maar groter van.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.