Via Instellingen Bluetooth uiztetten is de enige manier in iOS 11 die écht werkt

iOS 11 en Bluetooth écht uitzetten

In iOS 11 werkt het écht uitzetten van Bluetooth net even anders dan je (mogelijk) gewend bent. Iets om te onthouden!

In alle voorgaande versies van iOS schakelde je Bluetooth uit via het Bedieningspaneel. Ofwel: even omhoog vegen vanaf de onderste rand en dan Bluetooth uit zetten. In iOS 11 lijkt dat ook te werken. Echter: na een tijdje schakelt Bluetooth dan toch weer in. Het enige wat je met deze actie dus bereikt is een tijdelijke uitschakeling. Het ongemerkt weer inschakelen van Bluetooth kan een aantal onhandige gevolgen hebben. Heb je bijvoorbeeld een iPad Pro en bewaar je de Pencil daar in de buurt (denk aan een tas of cover), dan wordt er steeds opnieuw automatisch verbonden met die pen. Heeft als voordeel dat deze altijd gebruiksklaar is, maar als groot nadeel dat de batterij van de pen snel leeg raakt. Ook wordt Bluetooth gebruikt voor ‘beacons’, bijvoorbeeld om je reclame te sturen of je positie in een winkel te bepalen en je aldaar te volgen.

Echt uit

Verder loop je met een ongemerkt en ongewild ingeschakeld Bluetooth mogelijk een veiligheidsrisico. Zeker als je bijvoorbeeld ook Airdrop aan hebt staan. Gelukkig is het – natuurlijk – nog steeds mogelijk om Bluetooth echt helemaal uit te zetten. Start daarvoor de app Instellingen en tik op Bluetooth in de kolom links. Zet vervolgens rechts de schakelaar achter Bluetooth op uit en klaar. Overigens laat Apple weten dat het nieuwe Bluetoothgedrag in iOS 11 geen bug is maar een feature. Bedoeld om koppelen aan reeds bekende apparaten makkelijker dan ooit te maken. Ook daar is zonder meer wat voor te zeggen, maar continu Bluetooth aan laten staan is wat ons betreft niet echt handig qua veiligheid. Zeker niet in een tijd waarin digidieven simpelweg hun slag proberen te slaan in bijvoorbeeld een trein, restaurant of op school.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.