Het Remix OS op de Nexus 9

We schreven al eerder over het Remix OS voor PC, waarmee je, op een oude PC of Mac een versie van Android kon installeren, die je met muis en toetsenbord kon bedienen. Nu is er een versie van Remix OS voor op de Pixel C, de luxe tablet van Google én voor de Nexus 9, een al wat ouder tablet in de Nexus-serie. ComputerCreatief zette het OS op de Nexus 9.

Wat is er zo interessant aan het Remix OS? Het is een kruising tussen het Chrome OS en Android. In Remix OS kun je werken zoals je op een PC gewend bent: met een muis, een los toetsenbord, met vensters en een taakbalk. Je kunt meerdere vensters boven elkaar open hebben, je kunt een muis en een los toetsenbord gebruiken en alle apps van de Google Play Store. Op mijn oude Mac kreeg ik het Remix OS niet aan de praat, maar nu er een Marshmallow-versie uit is gekomen voor de Nexus 9, wilde ik het graag eens proberen.

ROMmelen met de Nexus

Dat Remix OS is eigenlijk gewoon een andere versie van Android, met specifieke aanpassingen en mogelijkheden. Het leuke van Android is dat je het kunt aanpassen. Er zijn talloze ontwikkelaars die zich bezig houden met het maken van ROM’s voor specifieke Android-toestellen. Zo draaide ik op de Nexus 9 al een tijdje de ROM van het Pure Nexus Project. Dat is een snelle ROM (sneller dan die van Google zelf), die ook frequent de veiligheids-updates krijgt.

Als je wilt gaan rommelen met je Android-apparaat moet je je daar eerst goed in verdiepen. Als je iets fout doet is het mogelijk dat je apparaat helemaal niet meer wil starten. Vaak is het wel weer op te lossen, maar daar heb je wel die technische kennis voor nodig. Bij de Nexus 9 moet je in ieder geval de Bootloader unlocken. Daar heb je adb/fastboot voor nodig op je PC of Mac. Bij de makers van Remix kun je een tutorial vinden die uitlegt wat je precies moet doen om Remix Marshmallow op de Nexus te installeren. Die vind je HIER.

Daarin wordt uitgelegd hoe je je bootloader ontsluit en hoe je vervolgens Remix op je Nexus krijgt. De benodigde software moet je downloaden via een torrent download.

Android met een muis

Voordat ik aan de gang ging met Remix OS, maakte ik een back-up van de Nexus met de laatste versie van Pure Nexus en al mijn apps en mijn data. Dat deed ik met TWRP, de recovery die ik eerder al had geïnstalleerd. Ik installeerde de drivers voor de Nexus 9 op mijn Windows PC (op een of andere wijze was de PC ze alweer vergeten) en voerde de procedure uit zoals in de tutorial van Jide beschreven.

remix-os-op-de-nexus-9
Het Remix OS op de Nexus 9, met diverse uit de Google Play Store gedownloade apps. Onderaan de taakbalk.

Na een paar minuten was het Remix OS geïnstalleerd en het OS startte zonder problemen op. Alles leek goed te werken. Ik sloot via bluetooth een muis en een toetsenbordje aan: geen probleem. Bij de Google Play Store begon ik met het downloaden van de apps die ik veel gebruik; kortom het Remix OS deed wat het doen moest.

Het is even wennen aan de interface. Je bent gewend dat een app het hele scherm vult. Nu zijn het vensters die je kunt vergroten en verkleinen. Ook is er onderin een taakbalk die je, net als bij Windows automatisch kunt laten verdwijnen en verschijnen.

Recovery

De installatie had wel de recovery gewist die ik nodig had voor het maken van back-ups, het terugzetten van back-ups en installeren van andere ROM’s. Op de PC stond adb/fastboot nog open en na even zoeken had ik de juiste recovery voor de Nexus 9 gevonden en er op gezet. Of deze ROM langdurig op de Nexus blijft staan is pas duidelijk als ik er een paar weken mee heb gewerkt. In een latere blogpost zal ik daarover verslag doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.