Met name de iPad gaat profiteren van iOS 11 (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hero_ipad_family_2015_2x.jpg)

iOS 11 rolt morgen uit

Morgen geeft Apple iOS 11 vrij. Dit nieuwe mobiele besturingssysteem zorgt vooral op iPad’s voor een complete revolutie.

Hoewel iOS 11 ook prima nieuwe functies voor de iPhone bevat, is het vooral de iPad die er het grootste profijt van gaat trekken. Multitasken wordt dankzij de nieuwe dock een eitje. Die dock ken je mogelijk al van de Mac en zorgt ervoor dat je razendsnel programma’s kunt starten. En ertussen schakelen. Ook nieuw is dat je via slepen gegevens tussen verschillende apps kan uitwisselen. Erg prettig, want dit is een functie die al heel lang gemist wordt door serieuze iPad-gebruikers.  Voor fotoliefhebbers is er verder een modus voor lange belichtingstijd te vinden in iOS. Dit uiteraard voor zowel iPhone als iPad. Er wordt gebruik gemaakt van Live Foto’s; door dit micro-filmpje te combineren met de gemaakte gewone foto ontstaat een bijzonder effect. Vakantiefoto’s krijgen een professioneel tintje!

Back-up

Het is niet onverstandig om voor dinsdag even via bijvoorbeeld iTunes een complete back-up van je iPad of iPhone te maken. De kans dat er tijdens de updrade naar iOS 11 iets mis gaat is weliswaar erg klein, maar veiligheid voorop zouden we zeggen. Overigens verschijnt de upgrade in onze contreien waarschijnlijk pas in de avond. Om te controleren of je al aan het downloaden en installeren kan slaan, start je de app Instellingen. Tik dan onder Algemeen op Software-update.

Laptop-vervanger, maar nu echt?

Apple roept natuurlijk al heel lang dat de iPad een laptopvervanger is. Qua hardware – en zeker voor de nieuwere iPad Pro-serie – geldt dat zeker. Qua besturingssysteem was dat nog niet echt het geval. Met de komst van iOS 11 grijpen veel iPad-gebruikers waarschijnlijk nog weer minder naar hun laptop. De iPad kan negen van de tien klusjes zelf ook moeiteloos afhandelen. En Apple kijkt duidelijk ook steeds meer naar de toekomst, waar mensen die lastige laptop steeds vaker links laten liggen. En toch ook stevig werk willen verrichten op de tablet, al dan niet in combinatie met een extern toetsenbord. Als je kijkt naar de hardwarespecificaties van de nieuwste iPad Pro’s – waaronder de 10.5 – zien we een 6-core processor, gecombineerd met een 12-core GPU. Samen met 4 GB aan RAM is dat hardwarematig vergelijkbaar met een middenklasse laptop.

Prijs

Het prijskaartje dat aan de huidige iPad Pro’s hangt is voor een hoop mensen nog een brug te ver. Vergeet echter niet dat Apple ook een veel goedkopere lijn iPad’s heeft, zonder Pro-toevoeging. In de komende jaren zal veel techniek uit de Pro-lijn zonder meer doorsijpelen naar de gewone iPad’s. En daarmee wordt het ineens wel héél aantrekkelijk om voor dit apparaat te kiezen in plaats van een laptop. Zeker als je een exemplaar kiest met wat meer interne opslagruimte.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.