laatste update voor Windows 7

Laatste update voor Windows 7 op drukke patchdag

Het was vandaag stevig aanpoten voor bezitters van zowel Windows-, macOS- en iOS-systemen. Want er stond nogal wat klaar aan patches! Inclusief de (waarschijnlijk) laatste update voor Windows 7.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar dinsdagavond is hij dan echt uitgerold: de hoogstwaarschijnlijk laatste update voor Windows 7. Op 14 januari (de eerste tweede dinsdag van het jaar) verloopt de ondersteuning voor Windows 7. Diezelfde 14 januari is dit jaar ook de eerste updateronde voor Windows 10 (en 8.1). Of Microsoft dan nog een update voor 7 uitbrengt is afwachten. Ga er voor het gemak maar van uit dat dit de laatste voor 7 was. Het betekent dat gebruikers van die Windows-versie vanaf nu op zichzelf aangewezen zijn. Vertrouw niet meer op de ingebouwde beveiligingsvoorzieningen (voor zover je dat al deed) en zorg voor een up-to-date beveiligingspakket bestaande uit zowel een virusscanner als Firewall als je Windows 7 toch nog een tijdje wilt gebruiken. Maak een back-up van al je belangrijke documenten en bewaar vanaf nu eigenlijk niets onmisbaars meer op een Windows 7-computer zelf. Een betere bewaarplek voor documenten, foto’s en meer is een NAS of desnoods een externe harde schijf die niet continu aan de computer is gekoppeld. En bereid je nu echt voor op een afscheid van 7. Overstappen naar 10 (wat vaak de aanschaf van een nieuwe computer betekent) of iets heel anders als macOS, Linux of een Chromebook zijn nu de keuzes waar je over beschikt.

macOS

Ook gebruikers van macOS kregen vanaf dinsdagavond een stevige updateronde voor de kiezen. De update naar Catalina 10.15.2 was maar liefst ergens tussen de drie en vier Gigabyte groot en kostte ongeveer evenveel tijd om te installeren als de upgrade van Mojave naar Catalina. Opvallend was dat de configuratie-assistent na de update weer verscheen, waarbij hier in ieder geval gelukkig niets bleef hangen. Wel lijkt Apple ergens onder de motorkap iets an het notificatiesysteem veranderd te hebben. Bitdefender alhier geeft bijvoorbeeld geen enkele melding meer, terwijl de software wel gewoon werkt. Daar zal dus binnenkort ook wel weer een update voor verschijnen, zo blijf je lekker bezig. Verder verschenen flinke updates voor iMovie en Garageband, terwijl ook de macOS-versie van Office 365 voorzien werd van z’n maandelijkse updates. Kortom: een drukke dag alhier, want er staan ook nog Windows-pc’s die van een update voorzien moeten worden. Voor kleine bedrijven en zzp’ers betekenen dit soort klussen steeds meer verlies van kostbare werktijd.

laatste update voor Windows 7
macOS Catalina heeft na de updateronde van vandaag versienummer 10.15.2

iOS

Ook voor iOS verschenen updates, die bovendien verrassend traag bleken te installeren. In ieder geval de iPadOS-update bleek een flinke tijdvreter die langer duurde dan normaal gesproken. Niet iets om even snel tussendoor te doen dus. Qua functionaliteit is er voor zowel macOS als iOS nauwelijks tot niets interessants toegevoegd, het betreft vooral bugfixes.

laatste update voor Windows 7Hoe dan ook, Windows 7-gebruikers werken vanaf nu in ‘geleende tijd’. Mocht er voor 14 januari nog een schokkend veiligheidslek opduiken, dan wordt dat hoogstwaarschijnlijk nog netjes gerepareerd. Na die datum dien je zelf op te letten. Overstappen is dus vrij essentieel geworden nu. Kies je wederom voor Windows, dan wordt dat waarschijnlijk Windows 10 (al is 8.1 eventueel ook nog een optie). En mogelijk verschijnt er dan rond de kerstdagen een nieuwe computer in huis met daarop Windows 10. In dat geval past daar mooi het boek Windows 10 voor Senioren, 4e editie van Victor Peters bij. Op een prettige en begrijpelijke manier word je daarmee snel wegwijs gemaakt in de nieuwste versie van Windows. En ondanks de titel is het ook een praktisch – want begrijpelijk geschreven – voor meer jeugdige lezers!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.