We krijgen wat vragen over het overstappen naar Linux. Het gaat deels om de ‘angst’ bepaalde software (mogelijk) niet meer te kunnen gebruiken. Daarbij geldt: heb geen angst!
We verkeren momenteel in een tijd dat het niet veel meer uitmaakt met welk programma of besturingssysteem je werkt om iets te bereiken. Het gaat erom dat je je taak kunt uitvoeren. Bestandsformaten zijn tegenwoordig behoorlijk gestandaardiseerd. Dat betekent dat – om maar een voorbeeld te noemen – elke zichzelf respecterende tekstverwerker overweg kan met tenminste .doc(x), het huisformaat van Microsoft Word. Maar ook odf, ofwel open document format wordt vrijwel altijd ondersteund. Zelfs Microsoft Office doet dat. Odf is het open bestandsformaat voor kantoordocumenten, zoals wat u produceert met een tekstverwerker, spreadsheet of presentatiepakket. Eenzelfde verhaal geldt voor de berg aan grafische bestandsformaten. Ook audio- en video-bestanden vormen geen probleem. Kortom: laat de ’tunnelvisie’ over dat ene specifieke programma maar eens los. De open source alternatieven (gratis ook nog eens) kunnen vaak minstens hetzelfde en vaak zelfs meer.
Maakt niet uit waarmee
Zeker thuisgebruikers hebben het makkelijk wat overstappen naar Linux betreft. Zij zitten niet vast aan specifieke door een werkgever voorgeschreven software. Of aan iets als Microsoft Office, waarvoor bedrijven soms allerlei complexe sjablonen met actieve elementen hebben ontworpen. Kortom: voor de thuisgebruiker maakt het echt niet uit of ie nou Microsoft Office of het gratis Libre Office gebruikt. Het gaat erom dat hij of zij die brief aan de belastingdienst of oma kan tikken en afdrukken; of als Word- of PDF-bestand mailen. Het maakt de ontvanger daarbij echt niet uit welk programma je voor het maken van die brief hebt gebruikt, als het maar aangeleverd wordt in een bruikbaar bestandsformaat. Of gewoon, op papier. Hetzelfde geldt voor fotobewerking. Photoshop heeft de naam, maar is zeker niet de meest uitgebreide fotobewerker die er bestaat. GIMP is open source en kan – qua pure fotobewerking – minstens hetzelfde als Photoshop. Scheelt je meteen weer een duurbetaald abonnement. Ook de gloriedagen van Lightroom lijken inmiddels geteld, en ook daarvoor zijn genoeg alternatieven beschikbaar. Zie bijvoorbeeld het welbekende Raw Therapee maar eens!
Alvast wennen onder Windows

Het aardige van ’t overgrote deel van de open source programma’s is dat ze niet alleen beschikbaar zijn voor Linux, maar ook voor Windows. En dat niets je let om ze dus alvast onder Windows te installeren en eraan te wennen. Dat maakt de overstap straks wel heel simpel! Je neemt dan immers al je vertrouwde software gewoon ‘mee’. Je kunt iets als Libre Office gewoon naast Microsoft Office installeren en gebruiken. Hetzelfde geldt voor GIMP of welk ander programma ook. Gun jezelf wel de tijd om even te wennen aan de nieuwelingen. Is dat eenmaal gelukt, dan is de kans vrij groot dat je nooit meer omkijkt naar je oude Windowssoftware.
Mocht je om wat voor reden dan ook toch per se dat ene unieke Windows-programma willen blijven gebruiken onder Linux, dan kan zelfs dat. Bijvoorbeeld door Windows 10 (of een eerdere versie) in een virtuele machine te installeren. Vervolgens kun je daarin al je Windowssoftware moeiteloos draaien. Of gebruik Wine, een hulpprogramma dat het mogelijk maakt om Windowssoftware ‘native’ onder Linux te draaien. Het werkt nog niet met alle, maar wel met verbazingwekkend veel programmatuur. Je leest onder meer over dit onderwerp in het boek Overstappen naar Linux, door Henk van de Kamer en Ronald Smit.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.