Lightroom Classic 11.4: een leuke update

Bij tussentijdse updates van Lightroom denk je meestal aan het fiksen van bugs en het toevoegen van ondersteuning voor nieuwe camera’s en lenzen. Natuurlijk geldt dat ook voor versie 11.4 van Lightroom Classic, maar er is meer. Het is zelfs een hele leuke update! Je kunt bijvoorbeeld met een schuifregelaar de intensiteit van een voorinstelling wijzigen en een samengesteld masker in één keer omkeren. We zetten de vernieuwingen op een rijtje.

Hoeveelheid voorinstelling

Voorinstelling ‘Donker drama’ kun je met Hoeveelheid aanpassen. 

Er is al een tijd een plug-in voor Lightroom Classic waarmee je de instellingen van een plug-in kunt verzachten: The Fader. Ik heb hem ooit wel geïnstalleerd, maar eigenlijk gebruikte ik hem zelden. Ik vond de plug-in handig, maar er was iets mee. Hij deed het niet goed of mijn Lightroom raakte er van in de war. Anyway, de plug-in staat niet meer tussen mijn plug-ins. Hij is ook niet meer nodig. Met de nieuwe schuifregelaar Hoeveelheid voorinstelling kun je de intensiteit, de dekking van een voorinstelling aan passen. Met hoeveelheid kun je de dekking niet alleen omlaag brengen maar ook omhoog. De schuifregelaar staat standaard op 100 en je kunt schuiven tussen 0 en 200. 0 is geen dekking meer, 200 is 2 maal zo veel dekking.

Nieuwe maskermogelijkheden

Samengesteld masker omkeren…

In Lightroom Classic 11.4 kun je met één klik een slim masker – Onderwerp of Lucht – toepassen op meerdere foto’s tegelijk. Voor elke foto maakt Lightroom dan een berekening van het masker dat specifiek bij de foto hoort. De maskermogelijkheden van Lightroom 11 zijn terecht bejubeld. Er valt natuurlijk altijd nog wat te wensen, bijvoorbeeld het kunnen omkeren van een samengesteld masker. Dat kon tot nu toe eigenlijk niet. Niet handig in ieder geval. Een enkel masker omkeren was geen probleem, maar een masker dat samengesteld was uit meerdere maskers in één keer omkeren: onmogelijk. Vanaf 11.4 is die mogelijkheid toegevoegd. 

Er is nog meer. Natuurlijk zijn er nieuwe camera’s en lezen die je in Lightroom Classic 11.4 kunt gaan gebruiken. Er is een ‘overlay’ toegevoegd voor het uitsnijden van je foto’s. Naast de regel van derden is er nu de regel van vijfden. Lightroom Classic 11.4 is echt een leuke update. Kijk voor alle vernieuwingen op de site van Adobe met alle vernieuwingen in Lightroom Classic juni 2022. Collega Pieter Dhaeze heeft op zijn site Eoszine.nl al een filmpje gemaakt waarin hij de vernieuwingen laat zien:

Meer blogposts met tips en trucs over Lightroom lezen? HIER vind je alle tips en trucs die we op dit blog over Lightroom hebben geschreven.

Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.