Lightroom: ken jij alle sneltoetsen?

Hoeveel sneltoetsen kun je van een applicatie onthouden. 10? 20? Meer? Minder? Sneltoetsen zijn handig. Je hoeft je muis niet te gebruiken en kunt voor allerlei handelingen je handen aan je toetsenbord houden. Als je heel veel achter je computer werkt aan foto’s in Lightroom kun je met wat sneltoetsen veel sneller werken.

Collega-auteur Pieter Dhaeze liet me een pdf zien met alle sneltoetsen die je in Lightroom kunt gebruiken. Een allemachtig! dat zijn er nogal wat. Elke module in Lightroom heeft zo zijn eigen toetsen. Dat je sterren en kleuren kunt toekennen met 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 wist ik wel en gebruik ik ook regelmatig. Dat je de classificatie met [ en ] met één ster kunt verlagen en verhogen, daar had ik dan weer geen idee van. Roteren kun je ook met die haken: ctrl- of command-[ is bijvoorbeeld foto linksom roteren.

Geheimen van Lightroom

De module Ontwikkelen heeft ook veel meer sneltoetsen dan ik ken en gebruik. Q, ja, die toets kende ik wel, die is om vlekken in een foto weg te werken. En hoe je de penseelgrootte aanpast? Met de haken! Wist ik. Heel veel van de sneltoetsen ken ik echter niet, terwijl ik de meeste van de handelingen waar die sneltoetsen bij horen wel gebruik.

Kortom, tijd om eens wat meer sneltoetsen uit mijn hoofd te leren. Pieter Dhaeze verzamelde alle sneltoetsen in een pdf van 11 pagina’s. Ik denk niet dat ik ze allemaal zal gaan gebruiken, maar kennis van wat meer sneltoetsen is nooit weg. HIER vind je de pdf met de sneltoetsen, andere Lightroom-geheimen van Pieter vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.