maskers en kanalen in Photohop

Maskers en kanalen in Photoshop

Werken met maskers en kanalen in Photohop biedt een scala aan creatieve mogelijkheden, handig dus om daar eens in te duiken! Dit artikel is een destillaat uit Classroom in a Book: Photoshop 2022.

Gebruik maskers en kanalen in Photoshop om specifieke delen van een afbeelding te isoleren en te bewerken. Het uitgesneden deel van een masker kan worden veranderd, maar het gebied daaromheen is tegen wijzigen beschermd. U kunt een tijdelijk masker maken om één keer te gebruiken of maskers opslaan voor herhaaldelijk gebruik. Wat er zoal mogelijk is, ziet u in de foto bovenaan dit artikel.

Met maskers en kanalen werken

Tijdens het bewerken van een specifiek gedeelte van een laag wilt u voorkomen dat een wijziging een specifieke grens overschrijdt. Of u wilt een aanpassingslaag of een filter alleen op een deel van een laag toepassen. In beide gevallen kunt u gebruikmaken van een masker, een soort beeldbedekking die bepaalt welke delen van een laag door bewerkingen worden beïnvloed.

U kunt ook gebruikmaken van een laagmasker om transparante delen van een laag te markeren. Laagmaskers zijn onmisbaar bij het verwijderen van achtergronden, het combineren van meerdere foto’s in een collage en het instellen van welke delen door aanpassingslagen worden beïnvloed. Een laagmasker gebruiken in plaats van ongewenste delen van een laag te verwijderen, heeft als voordeel dat de bewerking ongedaan kan worden gemaakt: door op een laagmasker te tekenen, maakt u verborgen delen weer zichtbaar.

Naast kleurkanalen kan een afbeelding ook alfakanalen bevatten, die van pas komen bij het opslaan en hergebruiken van selecties en het markeren van transparante delen in de volledige afbeelding.

Het is soms moeilijk om een masker of kanaalrand te tekenen die een onscherpe grens van een onderwerp exact volgt, zoals wapperende haren. Photoshop heeft echter geautomatiseerde gereedschappen voor het maken van gecompliceerde selecties en maskers.

maskers en kanalen in PhotohopTip: Maskers werken op dezelfde manier als afplakband bij het verven van een raamkozijn. Gemaskeerde delen van een afbeelding zijn (net als het afgeplakte glas) tegen wijzigingen beschermd.

Over maskers en maskeren

Wat zijn de verschillen tussen alfakanalen, kanaalmaskers, uitknipmaskers, laagmaskers en vectormaskers? Ze zijn allemaal op hetzelfde idee gebaseerd: een afbeeldingsbedekking die met witte, zwarte en grijze delen werkt om in te stellen welke delen van een laag door bewerkingen zichtbaar of transparant zijn. Hier volgt een korte beschrijving van de verschillende soorten, zodat u de juiste keuze maakt.

Een kleurkanaal bevat een van de zichtbare componenten van een kleurenafbeelding. Een RGB-afbeelding heeft bijvoorbeeld drie kleurkanalen: rood, groen en blauw.

Een alfakanaal is een afbeeldingskanaal dat een selectie als grijswaardenafbeelding opslaat. Alfakanalen zijn niet afhankelijk van lagen en kleurkanalen. U kunt ze converteren vanuit en naar selecties en paden. In sommige bestandsformaten, zoals PNG, markeert een alfakanaal transparante delen van een afbeelding op een manier die andere toepassingen herkennen.

Een laagmasker is een alfakanaal dat aan een specifieke laag in Photoshop is gekoppeld en bepaalt welk deel van een laag onthuld of verborgen wordt. Een laagmasker verschijnt in het deelvenster Lagen als witte miniatuur naast de laagminiatuur totdat u er met zwart op tekent; een omlijning geeft aan dat het geselecteerd is.

Een vectormasker is een laagmasker dat bestaat uit resolutieonafhankelijke vectorobjecten en niet uit pixels en is handig als een exact ingestelde maskerrand belangrijker is dan de mogelijkheid om het masker met een penseel te bewerken. Vectormaskers maakt u met de opties in het submenu Laag > Vectormasker en de pen- en vormgereedschappen.

Een uitknipmasker wordt gemaakt als een laag een andere laag maskeert. De miniatuurvoorvertoning van een uitgeknipte laag wordt ingesprongen weergegeven in het deelvenster Lagen, met een pijltje dat naar de laag eronder wijst. De naam van de uitgeknipte basislaag is onderstreept.

Een kanaalmasker is gemaakt aan de hand van het kleurtooncontrast in een kleurkanaal, bijvoorbeeld in het groene kanaal van een RGB-afbeelding. Het maken van kanaalmaskers is handig bij geavanceerde technieken voor maskering, kleurcorrectie en verscherpen. De rand tussen bomen en de lucht kan bijvoorbeeld het duidelijkst zijn in het blauwe kanaal.

Een snelmasker is een tijdelijk masker dat u maakt om bewerkingen tot een specifiek deel van een laag te beperken. Het bestaat uit een selectie in pixelformaat; in plaats van het kader te bewerken, bewerkt u een snelmasker met tekengereedschappen.

maskers en kanalen in PhotohopTip: Omdat maskers aangeven welke delen van een laag zichtbaar zijn, bepalen ze ook waar uw bewerkingen zichtbaar zijn. Als u bijvoorbeeld in een gemaskeerde laag schildert met het gereedschap Penseel, zijn de penseelstreken alleen zichtbaar op de niet-gemaskeerde (witte) gebieden van een laag.

Er zijn op ons blog nog veel meer artikelen rondom Photoshop te vinden, lees ze eens door. Wellicht leert u er weer eens een handige truc bij!

Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie)

Classroom in a Book: Photoshop 2022Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie) is de snelste, makkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Photoshop te leren!

Leer hoe u digitale beelden corrigeert en verbetert. Verwijder naadloos achtergronden en repareer afbeeldingen met inhoudsgevoelige gereedschappen. Ontdek geavanceerde filters die middels machine learning en cloudverwerking afbeeldingen verfraaien. Selecteer onderwerpen met complexe omtrekken, zoals haar, snel en precies. Ontwerp samengestelde afbeeldingen, bijvoorbeeld met luchtvervanging. Creëer geavanceerde typografie. Bewerk video, inclusief overgangen en bewegings-effecten. Automatiseer taken met handelingen. Sla op als Photoshop-clouddocument voor eenvoudige bewerking op desktop en mobiele apparaten. Exporteer uw werk voor het web, mobiele apparatuur en drukwerk.

Dit officiële handboek bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u Photoshop beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt.

Classroom in a Book® is de populairste serie van hands-on trainingsboeken voor Adobesoftware. Het biedt wat geen enkel ander boek of trainingsprogramma doet: een officiële training van Adobe, ontwikkeld met hulp van Adobe-productexperts.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.