Meer privacy en sneller internet? Misschien met Cloudflare DNS…

Als je je ergens in verdiept, zoals vanmorgen in DNS, realiseer je je weer eens dat je zoveel niet weet. DNS staat voor Domain Name System, in eenvoudige taal het systeem waarmee het adresboek van het internet wordt bijgehouden. We gebruiken het allemaal ongemerkt als we een url intypen. Waar het me om ging was om uit te zoeken of ik een andere DNS-server nodig had, in de plaats van de DNS-server van mijn internetprovider. En dat ik opzoek ging kwam doordat ik iets las over de firma Cloudflare die DNS-servers aanbiedt met meer privacy en die de webadressen sneller voor je kunnen opzoeken.

DNS is het telefoonboek

DNS wordt wel het telefoonboek van het internet genoemd Je bent opzoek naar vanduurenmedia.nl en je verzoek wordt doorgestuurd naar de DNS-server van je ISP, bijvoorbeeld die van Ziggo of KPN. Daar zoeken ze voor je op op welk IP-adres deze site draait: 109.70.2.172. Als de DNS-server het adres heeft gevonden, kun je er naartoe en de informatie van de site tot je nemen. Eenvoudig eigenlijk. Je maakt dus meestal gebruik van de servers van je ISP. Die staan standaard aan in de router van de ISP waarmee jij verbinding maakt met het internet.

Google Public DNS of OpenDNS?

Die DNS-servers – de telefoonboeken – staan dus bij je eigen provider. Waarom zou je een ander telefoonboek gaan gebruiken, bijvoorbeeld het telefoonboek van Google, Google Public DNS? Dat kan bijvoorbeeld vanwege snelheid zijn. De servers van Google kunnen het adres misschien sneller opzoeken dan de server van jouw ISP. Google houdt het telefoonboek misschien ook beter bij dan jouw ISP. Met OpenDNS, een andere aanbieder van DNS-servers, kun je je beter verdedigen tegen phishing. Zo zijn er nog meer redenen waarom je voor een andere DNS-server zou kunnen kiezen. Lees het hier maar na op howtogeek.

Cloudflare 1.1.1.1

Cloudflare DNS
De Cloudflare-DNS-server geïnstalleerd in het internetmodem van UPC/Ziggo.

Al deze argumenten hadden me overtuigd dat ik een andere DNS-service moest gaan gebruiken. Die van Google? Tja, Google weet al zoveel van me, die telefoonboeken van Google zijn vast heel betrouwbaar. Dus waarom niet. OpenDNS sprak me ook wel aan, totdat ineens Cloudflare om de hoek kwam kijken. Op 1 april dit jaar kondigde Cloudflare 1.1.1.1 aan, de snelste consumenten DNS-service die privacy voorop stelt (zeggen ze zelf). Privacy is belangrijk, zoals steeds meer tot ons doordringt. Privacy en DNS? Ja, jouw ISP onthoudt alle verzoeken voor het opzoeken van een adres aan hun DNS-server. Die worden een tijdlang opgeslagen.

Privacy

In Europa is dat gebruik van die opgeslagen informatie wat beter geregeld is dan in Amerika, waar de ISP’s die informatie kunnen gaan gebruiken voor hun eigen duistere doelen. Zij bezitten een lijst met alle sites die je hebt bezocht. In Amerika mogen ISP’s die informatie sinds dit jaar verkopen aan geïnteresseerde partijen. Cloudflare bezweert ons dat ze die informatie nooit ergens voor zullen gebruiken. Lees hun statement over die privacy HIER. Goed dan. Ik veranderde de ip-adressen van de DNS-servers in mijn Ziggo-router in die van Cloudflare: 1.1.1.1 en 1.0.0.1.

DNS voor onderweg

Cloudflare DNS
De eerste schermen van de Cloudflare-app op Android.

Er was alleen nog een probleem. In huis gaan alle aangesloten apparaten via Cloudflare-DNS, buitenshuis niet. Mijn mobiele telefoon gebruikt buitenshuis de DNS-servers van Vodafone. Ik wil ook daar Cloudflare-DNS. Daar is sinds deze week een oplossing voor: een app van Cloudflare die beschikbaar is voor iOS en Android. Met die app zet je een VPN-network aan – ook al veilig en privé – en maak je gebruik van Cloudflare DNS. Is Cloudflare-DNS sneller? Mwah, ik merk het niet echt. Is het veiliger en meer privé? Ook dat weet ik natuurlijk niet zeker. Ik hoop het maar.

Het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen van Hans Frederiks en Ronald SmitWil je veilig blijven tijdens je online avonturen? Lees dan het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen van Hans Frederiks en Ronald Smit vooral eens goed door. Scheelt je onder de streep een hoop stress en ongemak.

Een ander, zeer uitgebreid boek over een veilig online-bestaan is het Het Handboek IT-security. Het boek biedt een overzicht van de verschillende aspecten van computer- en netwerkbeveiliging, met als doel de lezers te doen begrijpen hoe ze zich kunnen beschermen tegen allerhande aanvallen op computers en netwerken, maar ook waarom en hoe die aanvallen tot stand kunnen komen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.