U ontvangt een dreigende mail van een ‘hacker’? In 999 van de 1000 gevallen is ie nep. Lekker negeren dus!
Het woord ‘hacker’ is hip. Het wordt dan ook te pas en te onpas gebruikt door een ieder die een graantje mee wil pikken van de hype. Aardig detail is dat een échte hacker zich vaak stilhoudt en in de schaduw werkt. Zodra u benaderd wordt door een hacker met een dreigmail, gaat het niet meer om een hacker maar om een crimineel. Inmiddels is weer een nieuw mailtje in omloop, dat begint met de zin ‘I am a hacker who cracked your e-mail and device a several weeks back’. Dan wéét je eigenlijk al dat het niet deugt, maar oké. Lees je verder dan zie je daar tot je schrik je mailadres staan, gevolgd door een mogelijk door jou in gebruik zijnd wachtwoord. Oeps: is dit echt? Nope.
Gewoon lekker negeren
Het betreft veelal erg oude mailadres-wachtwoordcombinaties die – als je zoals de regelen der kunst voorschrijven je wachtoord met enige regelmaat aanpast – vaak allang niet meer werken. Mocht de jou gemailde combinatie nog wel ergens in gebruik zijn, dan is het zaak om snel een nieuw wachtwoord voor de betreffende dienst te verzinnen. Dit soort mails wordt verder overigens niet door hackers verstuurd, maar door criminele bendes die mensen angst aan willen jagen. En door die angst hopen ze dat je dan maar snel over de brug komt met geld. Geloof ons: zelfs als je zou betalen wordt het niet-bestaande probleem niet opgelost. Sterker nog: als je zo dom bent om een dergelijke dreigmail te beantwoorden raak je al snel verstrikt in een communicatie waar jij als verliezer uit gaat komen, met een mogelijk sterk oplopend eindbedrag. De gegevens komen uit oude databases met inloggegevens van soms meer dan tien jaar geleden. Ze kunnen door diefstal verkregen zijn, een ‘echte’ hack of door medewerkers van inmiddels al lang niet meer bestaande bedrijven op straat zijn gegooid.
Spamfilter foppen
Veel van dit soort baggermail wordt tegenwoordig onderschept door spamfilters. Vandaar dat de verzenders allerlei trucjes gebruiken om herkenning te voorkomen. In ons voorbeeld bleek dat de afzender in de mail in plaats van spaties willekeurige wit gekleurde letters gebruikte. Kortom: dat levert voor het oog prima leesbare tekst op, maar een spamfilter snapt er niks van en laat het dan maar door. Allemaal tekenen dat de verzender geen nobele bedoelingen heeft natuurlijk. Bedenk ook dat dit soort spam – want dat is het – de laatste tijd steeds vaker opduikt, maar dan wel in telkens andere bewoordingen. Het is geen high-end vorm van criminaliteit. Iedereen met een lijst mailadressen en wachtwoorden in handen kan z’n slag slaan. En aan dergelijke lijsten is makkelijk te komen.
Politie, vooral doen in het geval dat
Denk je overigens ooit eens dat je computer écht gehackt is, ga dan niet meteen bij de pakken neerzitten. En negeer vooral het advies van ‘neem geen contact op met de politie’. Feitelijk is dat namelijk een van de eerste dingen die je moet doen. Zeker als het bijvoorbeeld gaat om ransomware waarbij gegevens op je systeem zijn versleuteld en jij de sleutel alleen na betaling krijgt. Kortom: neem contact op met de politie en kijk of ze je verder kunnen helpen. er is zelfs een website van hen in de lucht die onder meer een scala aan bekende wachtwoorden en sleutels bevat van ransomware. Kwestie van het betreffende wachtwoord invoeren en je gegevens worden weer ontsleuteld; nergens voor nodig om de portemonnee te trekken. Overigens kregen we – hoe ironisch – tijdens ons bezoek aan deze site wel een beveiligingswaarschuwing van onze browser… Er lijkt iets mis te zijn met het beveiligingscertificaat!
WAARSCHUWING: Hopelijk ten overvloede, maar open natuurlijk nooit en te nimmer een eventueel aan een dergelijke dreigmail mail hangende bijlage! Gewoon deleten en klaar. Mogelijk krijg je nog een paar van die mails van dezelfde afzender, dan geldt natuurlijk hetzelfde: stoïcijns blijven negeren.
Wil je veilig blijven tijdens je online avonturen? Lees dan het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen van Hans Frederiks en Ronald Smit vooral eens goed door. Scheelt je onder de streep een hoop stress en ongemak.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.