Tech United is - terecht - maar wat trots op de nieuwe WK titel

Nederland wint WK

Je zou het niet verwachten, maar Nederland heeft het WK voetbal gewonnen. Net zoals elke afgelopen twee jaar overigens. Robotvoetbal, dan wel te verstaan.

Mag het ‘echte’ wereldvoetbal voor Nederland alweer een tijdje een maatje te groot zijn, op het vlak van robotvoetbal is en blijft het de ongeslagen koning. Het nieuws dat ‘we’ toch echt het WK robotvoetbal hebben gewonnen, sneeuwde wat onder in het overige nieuws dat de gemoederen bezighoudt. ‘Voetballende robots’ is nou eenmaal niet iets waar de gemiddelde mens vol enthousiasme naar kijkt. Toch is het best een aardige tak van sport! De finale werd gespeeld tussen Portugal en Nederland met als eindcijfers 0-1 op de borden. De eerste en enige treffer werd vlak na rust gescoord door Van Perslucht. Verder wonnen naast deze topscorer Frank van der Moer en Hans van Sleutelen een gouden medaille. En dat is dan de vierde WK-titel op rij. In 2012, 2014 en 2016 werd het veld al eerder zegevierend verlaten.

Tech United

Op deze site is onder meer een filmpje van de finale in samengevatte vorm te zien. Wat daar vooral opvalt is dat er een aardig, vlot en dynamisch spelbeeld is te zien. De robots werken prima samen en van beide kanten zijn mooie combinaties te zien. Het Nederlandse team is overigens ‘in handen’ van Tech United van de – hoe kan het ook anders – Universiteit Eindhoven. De techniek die het geheel aanstuurt is ook meteen een blik op de toekomst. Houterige en lang nadenkende robots zijn verleden tijd.

Zorgrobots

En als we het dan toch over futuristische zaken hebben. Op datzelfde WK robotvoetbal werden ook anderssoortige robots aan de tand gevoeld. Zoals bijvoorbeeld zorgrobots. En ook daar scoorden de Eindhovenaren dit jaar een mooie derde plek met AMIGO, eveneens uit de stallen van Tech United afkomstig. In de ‘dishwasher challenge’ moest AMIGO zijn baas binnenlaten, naar de eetkamer brengen en wat te drinken voor hem halen. Hij werd daarbij niet afgeleid door een onverwacht opduikende extra gast. De drinkbeker werd na drinken keurig naar de vaatwasser gebracht. Precies dit soort competities laten zien welke richting we als mensheid langzaam aan inslaan: een maatschappij waar hulpbehoevende (en uiteindelijk waarschijnlijk iedereen) over een persoonlijke robot-assistent zal beschikken. En dan niet van die houten klazen die vrij stupide zijn, maar galante en vlotte hulpen die echt een aanvulling op het leven vormen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.